Suomi kuolee – Sanna jatkaa karkkipäiviä

Karkkipäivien jälkeinen todellisuus on vyörymässä Suomeen.

Suomen vientiteollisuus on kuristumassa koronan ja kelvottoman talouspolitiikan johdosta. Suomalainen paperiteollisuus sai tällä viikolla kuolin-iskun (Death blow to Finland’s pulp and paper industry/ https://www.foreigner.fi/content/print/upm-announces-closure-of-paper-mill-in-finland/202008261502527614).

Uutiset ovat karuja.

UPM:n Kaipolan paperitehdas lopettaa vuoden loppuun mennessä. Kymin, Kaukaan ja Pietarsaaren sellutehtailla aloitetaan yt-neuvottelut. Samoin Swissport Finland ilmoitti yt-neuvotteluista. Tiistaina Finnair ilmoitti yt-neuvottelujen aloittamisesta ja noin tuhannen työpaikan vähennystarpeesta koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Lista jatkuu syksyllä ja viesti on selvä: suomalainen vientiteollisuus on nyt jysähtänyt seinään. (https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006614421.html).

Entä mitä Suomen hallitus ja erityisesti Sanna Marin on tehnyt: sählännyt

Se puoli vuotta, joka meillä tiedettiin olevan koronan takia armonaikaa suomalaisen tuotantoelämän pelastamiseksi, on käytetty sähläämiseen, epäröinteihin ja vatulointiin. Sanna Marinin hallituslauma on opiskellut tänä aikana virkamiesten johdolla valtionhallintoa ja yleisiä käytöstapoja.

Siihen ei ole kuitenkaan nyt varaa.

Miksi?

Siksi kun tilanne on vakava. Sanna on hallituslaumoineen epäonnistunut dramaattisesti. Lasten ja lastenlasten maksettavaksi tulevaa velkaa on kyetty kyllä otettamaan railakkaasti ja sitä on jaettu niin ”koijarilotossa” kaverikonsulteille sekä annettu Italian ja etelän pankeille ”koronapaketin” muodossa. On epäonnistuttu miltei kaikessa (Ainoa, jossa onnistuttiin, oli kevään valmiuslakien käyttönotto. Sekin johtui siitä, että presidentti jyrähti ja oppositio painosti siihen).

Elvytys ei ole kuitenkaan mennyt sinne, missä sitä olisi oikeasti tarvittu.

Lyhyesti: Sanna Marinin hallituslauman matkassa Suomi kuolee.

Meillä on mitääntekemätön, vetelehtivä ja tehoton hallitus, joka ei kykene edes ajatuksen tasolla pelastamaan tätä maata. On kuvaavaa, että johtava hallituspuolue askartelee nyt 6-tunnin työpäivän puolesta kun maa on luisumassa sen historian pahimpaan lamaan.

Suomi voidaan kuitenkin pelastaa

Mutta ei tällä joukkueella, ei näiden ”kreetien ja pleetien” joukolla, ei ideologisen vouhotuksen avulla vaan yhteisillä ponnistuksilla.

Vielä kerran: jokainen päivä, jolloin Sanna Marinin hallitus istuu paikallaan tekemättä mitään on menetetty päivä.

peeäs: Kaipolan lopetuksen syyt ovat ulkoisia. Kt. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000006614565.html. Kuten IS:n asiantuntija sen laittaa: sijainti kaukana päämarkkinoista, jotka sijaitsevat ulkomailla. Sijainti aiheutti sen, että logistiikkakustannukset olivat korkeita, varsinkin dieselin kohonneen verotuksen myötä. Lisäksi lakkautuspäätökseen vaikuttivat UPM:n kannalta haastava sääntely ja korkea verotus muun muassa energian suhteen ja kuidun hinnan nousun. Suomessa paperiteollisuuden työvoimakustannukset ovat jopa 30 prosenttia Saksaa ja 40 prosenttia Ruotsia korkeampia.

Selkosuomeksi: Sanna Marinin ”karkkipäivien” ei olisi pitänyt nostaa polttonesteiden hintoja (ja lisänostaa niitä ilmaston takia) ja tehdä verojärjestelyjä. Tietojen mukaan Sanna Marin ei ole halunnut tavata taloudenjohtajia, jotka olisivat tuoneet nämä huolet esille. Ja sitten pääministerillä olisi pitänyt olla rohkeutta nostaa kissa pöydälle ja käydä keskustelemaan työvoimakustannusten kalleudesta. Tämä on rakenteellinen ongelma, jota ei irtokarkeilla tai työpäivän lyhentämisellä ratkaista.

vielä: Sanna on twiitannut, että on ajatuksissaan Kaipolassa))) https://www.verkkouutiset.fi/sanna-marin-irtisanotuille-ajatukseni-ovat-luonanne/#17a35810. Hienoa. Pääministerin pitäisi kuitenkin tehdä jotain – mielummin niitä tekoja työkansan puolesta. Ei diipadaapaa.

artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu