Suomi on kohta Ilmestyskirjan petojen ruokaa – toteaa Kangasharju
Historia-essee kolmesta pelottavasta poliittisesta muistosta
Aki Kangasharju: talouden ilmestyskirja — Velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja. Docendo. 2023. s.298.
Ennen arvostelua haluan tunnustaa Teille arvoisat lukijat kolme pelottavinta poliittista muistoa, joita minulla on ollut.
Ne liittyvät kaikki edellä mainittuun Kangasharjun kirjaan.
”EU on NL”
Ensimmäinen pelottava muisto on vuodelta 2000. Istuin joulukuussa 2000 St. Anthony’s Collegen, Oxfordin yliopisto opettajainhuoneessa (Senior Common Room) lukemassa lehtiä. Olin ollut Collegen ”Senior Associated Member” (SAM) vuosina 1999-2000 ja silloin vielä käymässä siellä.
Se mikä kiinnosti kovasti oli EU:n Nizzan kokous ja sen tulokset. Suomen lehdistö oli hehkuttanut miten ihmeellistä ja demokraattista käsittely olisi. Kaikki olisi ihquu. Suomen edut epäilemättä otettaisiin huomioon kun tehtiin pelisääntöjä Unionin tulevaisuutta varten.
Näin ei kuitenkaan käynyt. Kansainvälinen lehdistö ei tuntenut armoa vaan totesi suurten voittaneen. Myös britit olivat myös happamia Nizzan tuloksista ja ottivat osaa suruuni. Heitä harmitti se, että Saksa ja Ranska päsmäröivät kokouksessa ja unohtivat heidät. Asia, joka tuli sitten eteen vuosina 2016-2021. (kt. Nizzan kokouksen päätökset: https://www.europarl.europa.eu/summits/nice1_en.htm).
Nizzassa pienten valtioiden etujen yli käveltiin röyhkeästi. Rakenneuudistuksessa neljä suurinta sanelivat kaiken. Erityisesti ylimielinen Ranska kunnostautui omien etujensa puolustamisessa. Suomen toivoma määräenemmistön vahvistaminen epäonnistui ja pienten valtioiden edut unohdettiin. Edes USA:n perustuslaissa määriteltyä ”senaattorien määrää osavaltioille” ei saatu vahvistettua ts. komissaarinpaikkamme jäivät tyhjän päälle. Jo silloin ennustettiin, että emme saa pitemmän päälle säilytettyä omaa komissaaria tai jos saamme niin nimityksen merkitys tulee olemaan täysin marginaalinen.
Näinhän tapahtui – Jutta on ”ei minkään tärkeän” komissaari.
Pelottava osuus tulee nyt. Olin juuri kirjoittanut kirjan ”Hajoaako Venäjä” ja odotin, että käsikirjoitus julkaistaisiin. Sen eräs hypoteesi oli, että Venäjä voisi hajota sisäisesti. Muistan ajatelleeni tässä yhteydessä että ”EU on kuin NL. Sekin marssii pienten kansojen oikeuksien ylitse. Sekin voisi hajota”.
”Millään ei ole mitään väliä vaikka talous on kuralla ja itänaapurissa on sota…”
Toinen pelottava hetki oli vuoden 2023 kesäkuun 28 pnä, klo 10.07. Istuin Porin torilla ja viestittelin ahkerasti. Oli hallituskriisi.
Olin osallistunut hallitusneuvotteluihin ja hämmästellyt sitä miten huonossa kunnossa valtion talous oli. Samoin soten-rahoitus oli pelottavalla tolalle. Edellinen hallitus oli aliresurssoinut ihmiset ja yliresurssoinut hallinnon. Kustannuksia ei oltu karsittu ja uudistus oli susi. Mistä ihmeestä rahat jos piti vielä karsia lisää? Laitoin muistikirjaani seuraavan toteamuksen itselleni ”Talous on kuralla ja Riikasta tulee vvm! Miten meidän kannatuksen käy? Se, että PS hallituksessa on isänmaallinen uhraus”.
Istuin siellä torilla ja ihmettelin. Hallitus vapisi.
Miten oli mahdollista, että RKP aikoi kesäkuussa äänestää hallitusta vastaan? Millä moraalisilla lihaksilla? Olihan heillä kaapissa ihan aito rasisti-Frendenthal; miksi heitellä kiviä lasitalossa? Pelottavinta oli se, että millään ei ollut mitään väliä; valtion talous oli kuilun partaalla ja siitä huolimatta pelattiin poliittisia pelejä? Miksi ihmeessä pelataan tällaisia pelejä vaikka itänaapurissa on sota ja kansalta loppuu rahat? Ollaanko todella valmiit uhraamaan hallitus siksi, että tulisi hyvä wokemieli?
”Kangasharjun 4 apokalyptistä ratsastajaa – velka, inflaatio, nollakasvu ja politiikan umpikuja”
Kolmas pelottava kokemus oli kirjallinen. Se on Kangasharjun kirja. Luin sen. Se tapahtui melko äsken. Kannattaa lukea.
Jokainen muistaa historiasta Albrecht Dűrerin kuvittamat 4 Ilmestyskirjan ratsastajaa, jotka tulivat kurittamaan ihmiskuntaa. Ne olivat: tauti, sota, nälkä ja kuolema. Ilmestyskirjan mukaan ”ratsastajille annettiin valta neljänteen osaan maata, ne saivat tappaa miekalla, nälällä ja rutolla ja jättää loput villipetojen kynsiin..”
Kangasharju manaa esille Suomen kansantalouden lopunaikojen neljä merkittävää tappajaa. Velan, inflaation, nollakasvun ja poliittisen umpikujan.
Onko nyt koittanut ”Finis Finlandie” kuten raivokansallinen venäläinen poliitikko Vladimir Puriškevitš huudahti vuonna 1910 Venäjän duumassa kun yleisvaltakunnallinen lainsäädäntö saatiin hyväksyttyä.
Kangasharju yrittää parastaan
Voin todeta, että Kangasharjun kirjallinen ilmaisu ja argumentointi on pelottavan vastaansanomatonta. Valtion velkataakka on tosiasiallisesti kasvanut eksponentiaalisesti viimeisen 4 vuoden aikana. Siitä on tulossa ankkuri, joka vetää meidät ja ennen kaikkea lapsemme merenpohjaan.
Heille onkin mukava selostaa: ”lapsi/lapsenlapsi hyvä, te ette saa palveluita kun me höntsimme teidän rahanne…”
Entisenä Nordean ekonomistina ja nykyisen elinkeinoelämän edustajana Kangasharjulla on teräviä ajatuksia. Monesta niistä voi olla täysin samaa mieltä. Hän esimerkiksi alleviivaa fiskaalisia perusasioita seuraavasti: ”..olemme rakentaneet kriisejä sietävän yhteiskunnan, mutta sen ylläpito on käynyt liian kalliiksi. Velkataakka kasvaa liian nopeasti…”
Ja toden totta. Suomi on talouden kolosseumilla nyt yksinään ja kun ennen on pystytty kohentamaan kilpailukykyä Isolla Deellä niin nyt siihen ei ole mahdollisuuksia (kyseessä ei siis ole Danny!). Olemme globaalissa Kolosseumissa areenalla ja aseenamme on pelkkiä hyvä ajatuksia ja lämmittävä tieto, että olemme EU:n päätöksenteon ytimissä.
Kun devalvaatio on poissa pelistä ja oma keskuspankki on vitsi, niin vaihtoehdot ovat vähissä. Vuodesta 2015 on kilpailukykyä palautettu reaalipalkkoja alentamalla ja sosiaaliturvamaksuja pienentämällä. Vuodesta 2019 lähtien hallitus sitten keksi sen: ”hei otetaan velkaa”. Ja näin tapahtui.
Se otti käyttöönsä velan massiivisen lisäämisen ilman mitään häpeää tai katumusta. Keksittiin, että voidaan varastaa lastenlapsilta. Uusi yrittää korjata tilannetta.
Inflaatio alkoi vihreästä siirtymästä syksyllä 2021 – se on fakta
Kangasharjun historiallinen katsaus inflaation historiaan on vähemmän pelottava. Hänen mukaansa se alkoi Suomessa vuoden 2022 Ukrainan sodan jälkeen. Tosiasiassa se alkoi Suomessa polttonesteiden hintojen dramaattisella nostolla – vihreän siirtymän takia – vuonna 2021 syksyllä. Koska Suomen tavarakuljetukset Suomessa perustuvat kumipyöriin niin nousevat polttonesteiden hinnat kimmahtivat heti kaikkiin tuotteisiin ja nostivat hintoja niin ranskanleivästä pattereihin. Se on fakta.
Demareiden poliittinen johtajuus on hukassa?
Kangasharjun ajatus nollakasvusta nostaa ”pelootuskerrointa” ylöspäin oikein kunnolla. Se on se kaikkein pahin skenaario meille. Suomi on tämän takia kilpailijamaihinsa nähden takamatkalla ja emme voi enää taloudellisesti sanoa olevamme Pohjoismaita. Olemme pohjolan albania työn tuottavuuden ja kasvun mittareilla. Ja lopullisena naulana arkkuun on Kangasharjun hyvin dokumentoima poliittinen halvaustila.
Marinin hallitus saa kirjassa tylyn analyysin ja todentotta se kertoo siitä, että meidän sosiaalidemokraattimme ovat johtaja-pulassa. Kun edellinen puheenjohtaja muodosti ”kultin” niin nykyinen puheenjohtaja on vielä täysin avoin lehti ja kun on katsonut hänen esiintymisiään niin ei sieltä innostusta tai uusia ajatuksia ole oikeastaan yhtään. ”Where’s the beef?”
Johtajuutta näyttää Lindtmanilla olevan niukanlaisesti. Ei ole demareilla enää Lipposta ei. Mikä ikävintä, edellisen puheenjohtajan epärealistisuudesta ei ole vielä irtauduttu.
Kangasharju – lisää väkeä elätettäväksi?
Uusi hallitus saa Kangasharjulta kiitoksia vaikka maahanmuuton ongelmien näkeminen on hänelle ymmärrettävästi sokea piste. Kyse näyttää olevan irrationaalisesta vakaumuksesta. Uskomuksesta.
Tässä mielessä tarvittaisiin Kangasharjulla rohkeampaa ja faktapohjaista uudelleenajattelua. Ja kun elinkeinoelämän edustajamme toteaa kirjassa, että voi olla erimieltä niin laitan tähän vielä muutaman eriävän mielipiteen.
Jos tekijä haluaa keskustella tästä niin hyvä.
Ensiksi, jossain vaiheessa Venäjän erikoisoperaatio Ukrainassa loppuu ja sekurokratian sisällä tapahtuu muutoksia. Putin lähtee pois. Kukaan ei meistä elä ikuisesti. On tärkeätä, että jos puhutaan Suomen talouden tulevaisuudesta, niin idänkauppa kuuluu siihen. Se on vaan sellainen fakta, jonka yli ei voi mennä vaikka olisi miten fiskaalisesti terveellä pohjalla. Näin itäistä Suomea kiertäneenä voin todeta, että erityisesti sille osalle Suomea se voisi olla siunaus. Nyt Imatra-Lappeenranta alueella on ns. ”silverado-ilmiö” ts. tyhjiä liikehuoneistoja ja kurjuutta.
Toiseksi, kaikki kunnia ekonomi Sixten Korkmanille, joka on uskaltanut puhua siitä, että euro on ollut näin pienelle maalla liian mahtava valuutta. Se oli hänen mielestään vakava erehdys. Vaikka Sixtenistä on tullut vuoden 2015 jälkeen talouspoliittisissa näkemyksissään jonkinlainen kartanososialisti niin tämä hänen käsityksensä on täysin oikea.
Kangasharju ei sitä käsittele – ainoastaan kehuu Ruotsia, Norjaa ja Tanskaa. Mikä näitä maita yhdistää? Näillä on ihan oma valuuttansa – olisiko siinä jotain syytä siihen miksi ne pärjäävät hyvin? (https://www.iltalehti.fi/uutiset/a/2015102220545902).
Kolmanneksi ”työn tuottavuuden nosto” merkitsee selkosuomeksi palkan alennuksia. Ja ihan selkosuomeksi ”kurjistumista”. Eikö olisi kaikkien etu, että kotitaloudet saisivat lisää ostovoimaa? On saatava jotakin sinne lompakkoon. Tähän liittyen totean vielä, että ”byrokratian purkaminen” merkitsee 90% tapauksista pienten terveysasemien, kirjastojen jne. lakkauttamista ja henkilöstön vähentämistä. Mutta oikeasti sitäkin voi olla, mutta siitä pitäisi puhua tämä palvelujen lakkautusvariantti poissulkien.
Virkistävä ja kauhistuttava Kangasharju
Kangasharjun kirja on kuitenkin syksyn kirjallisessa älämölöössä virkistävä ja pelottava lukukokemus, jossa talouselämän lektyyriä annostellaan lukijalle sopivasti. Lukusuositus.
Historian esittely on virkistävää ja jos mennään kirjan lopputoteamukseen niin tottahan se on. Kansa on valmis velkatalkoisiin ja vaikeidenkin asioiden hoitamiseen, jos on poliittista johtajuutta. Kuten hän toteaa. ”kansa on valmis”.
Kysymys kuuluu? Miten selvitä tästä? Kangasharjulla on hyviä ehdotuksia mutta se isoin liittynee suomalaisen työn tuottavuuden kasvun tukemiseen ja valtion raskaaseen velkataakkaan. Miten ratkaista se? Ottamalla lisää velkaa oikein velan päälle kuten vassari-Sarasmo hyvin vähemmän viisaasti ehdotti ja todeta kuten voimakaksikko Arhinmäki & Harakka, että ”rahaa tulee pankkitilille”?
Vai purkamalla tosimielessä byrokratiaa herrain päädyssä? Tässä mielessä nyt tarvitaan poliittista rohkeutta asioiden ratkaisuun ja pitkän ajan sitkeyttä. Uskon, että kansa näkee kyllä sen kuka ajaa sen asioita ja haluaa kantaa vastuuta.
Epilogi – enemmän pyhäkoulua poliitikoille!
Ettei tunnelma olisi ”peloottava” niin laitan tähän lempeällä huumorilla vielä yhden kokemuksen.
Huomasin tässä että edustaja Antti Kurvinen on tässä syyskuussa alkanut turvatuotannon totiseksi kaveriksi. Antista on tullut turve-Antti. Hyvä Antti!
Totean Antille, että hallitusneuvotteluissa Pohjanmaan edustajat Mäenpää ja erityisesti Peltokangas kävivät kunnioitettavan Tali-Ihantala taistelun turpeen puolesta. Tämän voin todistaa. Samoin todistan sen, että Anttia ei siellä näkynyt. Et ollut Antti siellä. Siellä ei ollut yhtään kepulaista. Turve saatiin pelastettua – avainsana huoltovarmuus. Ennustan, että vuonna 2027 kun PS on pääministeripuolueena neuvottelemassa Säätytalossa niin turpeesta tulee uusiutuva energialähde. Kuten Ruotsissa.
Haluan muistuttaa sinua Antti siitä, että vuoden 2022 kevättalvella eduskuntaan tuli turpeentuottajia rukoilemaan ja anelemaan kepulaiselta ministeriltä sitä, että ei tuhottaisi tätä elinkeinoa. Asiaa hoitava rehellinen ja raitis ministeri ei lämmennyt asialle. Tukea ei tullut. Ihmettelen tässä juuri, että miksi Kurvinen sitten syöttää luikuria kepun turveystävällisyydestä?
Sitten hokasin: olin juuri lukenut Ari Korvolan kirjan nuorisosäätiöstä ja tuppeensahatuista laudoista. Ainoa vaihtoehto on että Antti ja monet kepun entiset ministerit eivät ole varmaan käyneet pyhäkoulua. Pyhäkoulussa kerrotaan, että pitää puhua aina totta.
Arto Luukkanen
ps. kiva että on näin paljon lukijoita. Vaikea aihe – talous. 15 000 lukenut. Kiitos siitä.
hurjaksi menee: lukijoita 19 + 000 – parahin terveisin kaikille….ei muuta kuin hyvää argumentointia.
Nyt 23 000 – kiitos. Ja kiitos myös hyvistä kommenteista. 99% oikein hyviä.
Keskustelu taloudesta tulee jatkumaan. Huomasin, että Kangasharjua haukutaan ”niin kovin oikeistolaiseksi” somessa mutta että hänen argumenteistaan ei puhuta mitään. Pitäisi mennä argumentteihin hyvät toverit. Se suurin kysymys lienee: miten rahoitetaan hyvinvointivaltio nyt ja ennen kaikkea tulevaisuudessa.
”EU on NL” Ja tähän piti hirttäytyä katkomalla suhteet Venäjään. Persujen(kin) politiikka on aivokuolleiden politiikkaa. Arto – Nato-Suomi – Luukkanen, eihän tuossa ole mitään järkeä.
PerusSuomettuneet:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tatu-tyni/perussuomettuneet/
Ilmoita asiaton viesti
Blogin kirjoituksessa on tosi paljon lätinää. Pohdiskeluna tuollainen menisi. Ehkä se jollekin sopii, ei kovin usealle. Asioita ei liene kovin pitkälle kirkastunut, tai jos on, niitäkin sanottavia heikennetty muulla.
Voisiko Arto vähän terästää kirjoittamistapaa.
Mitä isoihin kokoonpanoihin tulee, esim EU, Neuvostoliitto… tulisi olla tosi tarkka siinä, mitä ottavat ohjelmakseen.
Kyse on helposti hötöstä, ja sen vastapainona äärivastaukset ongelmatilanteisiin.
Tämä kommentti tetsonista, eikä esiittää vakuuttavaa kerrontaa toimmattomuus-arvelun taustalle.
Sinun suoratavoittavuutesi, on jotain tolkullista, ja muistuttaa tieteellista metodia. Ei jää pelkiksi hypoteeseiksi, vaikka toki arvelevalla tätäkin oikeutta.
Arton pitäs mennä sienimetsään, selkeyttämään ajatuksiaan ja painotuksiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Taloudessa ollaan matkalla johonkin uuteen ja arvaamattomaan. Helsingissä rahapula on helvetillinen, kauppakeskukset ovat lauantaisinkin tyhjillään. Jopa nuoret juovat suruunsa yksin kotona, pian on rakennustyömaillakin hiljaista.
Tältä se sotatalous sitten maistuu. No, onneksi ei vielä pommit räjähtele.
Ilmoita asiaton viesti
”Tältä se sotatalous sitten maistuu.”
Suomi tai EU eivät ole mitään sotataloutta tai kaikkien aikojen koettelemusta näkemässä. Eivät edes kylmän sodan taloutta. Ei tarvitse mennä kuin 1960-luvulle niin nuoret kaikkialla Länsi-Euroopassa paria pikku poikkeusta lukuunottamatta suuntasivat pitkään varusmiespalveluun, joskus yli kahden vuoden palvelukseen. Sotilasmenot saattoivat olla reippaasti yli 5% BKT:sta. Siirtomaavallat lähettivät varusmiehiään sotimaan siirtomaiden alistamiseksi.Ei silloin puhuttu sotataloudesta.
Sotavuosina sotilasmenoihin meni kymmeniä prosentteja BKT:sta, sodan ulkopuolella olevassa Ruotsissakin reippaasti yli 10%.
Meidän suurin haasteemme on tylsyys, suurin uhkamme dramatisointi. Taloudessa on turbulenssia, kyllä, mutta ei onneksi edes finanssikriisin veroista.
Toki voimme spekuloida mitä edes kylmän sodan alkuvaiheen talouteen siirtyminen tarkoittaisi jos otamme vertailukohdaksi yleisen länsieurooppalaisen kehityksen tuolloin. Velkaantumisesta huolehtiminen pitäisi lopettaa välittömästi ja keskittyä ottamaan velkaa ulkomailta monipuolisen varustautumisen turvaamiseksi. Yliopistot ja yritykset toimisivat enemmän tai vähemmän keskusjohtoisesti puolustuksen vahvistamiseksi. Varusmiespalvelus kestäisi pari vuotta. Lyhyesti, priorisoitaisiin lyhyen tähtäimen toimintakykyä tulevaisuuden eväiden kustannuksella.
Toivottavasti emme toki ota kylmän sodan alkuvaiheen Suomen tilannetta tavoitetilaksi. Olisimme YK:n ulkopuolella oleva maa jossa Neuvostoliitolla oli sotilastukikohta Helsingin naapurissa ja oma puolustuskykymme hyvin heikko. Naapurit tukema ääriliike mellastaisi jokaisella vallan tasolla, itsesensuuri jylläisi. Idän tiedustelu olisi soluttautunut koko yhteiskuntaan, Lännen sotilastiedustelu Ruotsista alkaen tekisi omia valmistelujaan Suomessa. Ydinasemaalina olisimme sekä lännen että idän aseille. Mutta ei olisi korkeita puolustusmenoja…
Ilmoita asiaton viesti
Odottele vaan. Idässä paukkuu ja Lännessä myös.
Ilmoita asiaton viesti
”Odottele vaan.”
Odotellaan vaan, kolmatta maailmanpaloa on odoteltu sellaiset rapiat 29000 päivää eikä uusi kylmä sotakaan ole lähtenyt kunnolla käyntiin. Ukrainan hirvittävä sotakin on pikkiriikkinen vaikkapa Korean verilöylyyn verrattuna niin inhimillisesti kuin globaaleilta vaikutuksiltaan.
Tietenkään aseellisia konflikteja ja kiristyvää suurvaltakilpailua ei voi sulkea pois ja niihin pitää varautua. Paix impossible, guerre improbable – rauha mahdottomuus, sota epätodennäköinen, kuten Raymond Aron totesi aikanaan.
Ilmoita asiaton viesti
”EU on kuin NL.”
Että ihanko tosissasi vertaat vapaaehtoista valtioliittoa 1900-luvun erääseen hirvittävimmistä valtioista?
Sitten kai voidaan sanoa että Suomi on kuin Natsi-Saksa koska täällä rakennetaan moottoriteitä. Tai fasistinen Italia koska täälläkin on kuivatettu soita. Tai Pohjolan Iran koska täälläkin hedelmällisyysluku on laskenut ja syömme mämmiä…
Kaipa sitten Nato on kuin Varsovan liitto tai akselivallat sentään tässä retoriikassa…
Ilmoita asiaton viesti
Pitää kai meidän uskoa Venäjää leipätyökseen vuosikaudet tutkinutta auktoriteettia.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, näissä Luukkasen blogeissa on mielenkiintoinen kahtiajakautuminen laadukkaisiin Venäjä-analyyseihin ja sitten näihin töräytyksiin. Vielä ne eivät ole menneet sekaisin, mutta riski lienee olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkasen venäjä-osaaminen tekee EU-NL -vertauksesta vielä astetta tökerömmän.
Ilmoita asiaton viesti
Luukkanen on hyvin perillä Neuvostoliiton historiasta, mutta onko hänellä jotain tajua nyky Venäjästä? Vielä 2019 hän vaati Venäjän vastaisista pakotteista luopumista.
Luukkasen tulkinnat Suomesta ja politiikasta menevät useimmiten metsään, joten miksi hän onnistuisi paremmin Venäjän suhteen?
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin hyvin monet poliitikot ovat uskoneet Venäjään. Ja vielä useammat varoittaneet eristämästä sitä. Monet ovat varotelleet russofobiasta.
Minulta katosi teksti kun kerroin että Venäjällä Putinin puoluetta nimitetään huijarien ja varkaiden puolueeksi. Tämä US puheenvuorossa.
Onhan tosi että vaikeudet ovat suuret Itä-Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Ei siitä mihinkään pääse että vaikeutemme ovat isolta osin lähtöisin EU:n päätöksistä.
Metsät, vihreän siirtymän tuleva epäonnistuminen jne jne.
Kyllä sitä voidaan verrata NL:ään jossa kylvettiin hangelle maissia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on taas ollut kokoaan suurempi kun täällä tehty polttoaineiden hinnannosto sai aikaan maailmanlaajuisen inflaation.
Toisaalta aluevaltuustot voisivat päätöksillään taltuttaa globaalin inflaation!
Ilmoita asiaton viesti
Suomessahan on asuntojen hintojen suhteen tapahtunut revalvaatiota.
Osin voidaan mennä vastavirtaan muun maailman kanssa. Saattaa olla että aika moni asia halpenee Suomessa kun asiakkailla ei ole rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Luukkanen koomikkona persujen vaalipetoksen paljastuttua jälleen kerran äänestäjille:
”Pyhäkoulussa kerrotaan, että pitää puhua aina totta.”
Ilmoita asiaton viesti
”Kolmanneksi ”työn tuottavuuden nosto” merkitsee selkosuomeksi palkan alennuksia. Ja ihan selkosuomeksi ”kurjistumista”.”
Työn tuottavuuden nouseminen ei tarkoita palkan alennuksia vaan sitä, että työn tuottavuus nousee. Esimerkiksi kaivinkoneella yksi työntekijä kaivaa enemmän ojaa kuin lapiolla. Työn tuottavuuden noustua yrityksillä on varaa maksaa parempia palkkoja.
Ilmoita asiaton viesti
Et huomannut sitaatteja. Työn tuottavuus ei ole faktisesti noussut joten se tehdään silmänkääntötemppuna, palkan tosiasiallisena alenemisena.
Ilmoita asiaton viesti
Kansantaloutta ajatellen, kyse on tosiaan rahan valumisesta muualle.
Parempi tuottavuus voi lähteä meidän luonnonvarojen avulla, mutta palkkio tästä, ei välttämättä käänny ostovoimaksi, vaan ostovoiman vähenemiseksi, ja toisaalta erilaisiksi ongelmiksi.
Lienee aika merkittävä yksityiskohta. Kun työntekijä ja verotettava osuus korvataan suoraan saatavilla… on tämä suora tuki toimijalle, jonka osuus voi olla vähemmän lupaava tänne.
Kohta ei tarvita edes maahanmuuttajia, jolloin heistä tulee vakavaa uhkaa. Vähän kuin housuun laskisi. Joskus ongelmaksi asetetaan jo suomessa oleva irtolaisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmilta kommentoijilta unohtui ne ilmestyskirjan ratsastajat. Lätinää riittää ja maataan vaan vaikka sauna palaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä blogi olisi uskottavampi, jos nykyinen hallitus vähentäisi velkaantumista, eikä lisäisi sitä.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion kulut kasvaa kun ajat huononee. Säästämisen olisi voinut aloitaa edellinen hallitus. Mutta ei, päätökset olivat kuluja lisääviä kuten sote ja holtiton rahan jakaminen koronatukina tahoille jotka eivät kärsineet koronan aiheuttamasta kysynnän pienenemisestä.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta on noloa, että nykyinen hallitus tekee vain sitä samaa, kuin mitä se teki oppositiossa, eli haukkuu Marinin hallitusta.
Ennen vaaleja oppositiopuolueet vakuuttivat, että heillä on keinot talouden tasapainottamiseksi.
Itse epäilen, ettei tämä onnistu Purran fiskaalitalouden opeilla. Hallituksen ensimmäinen budjetti ei vakuuta.
Ilmoita asiaton viesti
Kangasharju on ”ilmestyskirjan petoineen” ja muine Raamatun ”viisauksineen” on Etlan ”dosentti” ja yrittäjäjärjestön lestataustainen Pentikäinen.
– Vähäosaisilta viimeisetkin haluavat, Pentikäinen ja varmaan Kangasharjukin lienevät olleet hallitusohjelman kätilöitä,jopa sanelijoita- mutta dosentti sentään tuskin…vaikka näyttää olevankin ”HENGESSÄ” mukana ja leikkaajien ja ”säästäjien” tukena…
Ilmoita asiaton viesti
Pajunen haluaa matkustaa ensimmäisessä luokassa sinne missä todellakin odottaa ne ilmestyskirjan ratsastajat.
Ilmoita asiaton viesti
…Sinnepä sinne…luonnon suureen kiertoon, kuten kaikki nekin jotka elättelevät toiveita ja unelmia taivaan paratiisista ja muusta epärationaalisesta unelmahötöstä.
– Luonnon suureen kiertoon päätyy nyky-hallitusta kannattava, etuoikeutettu enemmistökin vaikka korkeamman eliniän odotteen takia jopa keskimäärin kymmenkunta vuotta myöhemmin…
Siinä ei heitä (-kään) auta miljoonat, loitsut, eikä rukoukset. ”Lähtevien laivojen satamassa” olemme kaikki lopultakin tasa-arvoisia, eikä käärinliinoissa ole kellään taskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta Pajunen voisi lopettaa puheensa lestoista. Olet ainoa joka täällä lähes päivittäin siihen palaa. Se ei välttämättä tunnuu fiksulta kenestäkään, saati asianomaisilta.
Ei tuo ymmärtämättömyytesi ainakaan uskottavuuttasi lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Toteutan vain sitä Räsäsenkin mainostamaa, ajatuksen-, sanan-, uskonnon-ja uskonnottomuuden vapauttani, jota olen toteuttanut jo vuosikymmeniä
– Niin ja kokoomuksen mainostamaa valinnanvapautta, jota voi toteuttaa myös kommenttien ja blogien lukijat ja vaikka toimitus, jos sääntöjen vastaista tautologiaa, esim. kommenttien aiheissa ja sisällöissä häiritsevän” epäfiksulla” tavalla ilmenee…?
Ilmoita asiaton viesti
Jos koet sen tekevän itsestäsi fiksumman ihmisen,niin pidä hyvänäsi.Eihän se minun asiani ole päättää,ketä haukkumalla tunnet onnistuvasi.
Ilmoita asiaton viesti
Tosiaan Suomen talous uhanalainen joka puolelta! Kaiken ytimenä on suomalaisuudessa perinteisesti vahvan luovuuden korvautuminen apinoinnilla lähes kaikissa mahdollisissa sfääreissä viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Näin ei työn tuottavuuskaan oikeasti tahdo päästä nousemaan.
Huipputärkeä on myös Arton muistutus, että talousmaantieteelle ei Suomikaan voi mitään. Kiinni olevan talousrajan kanssa Venäjälle Suomi on vihoviimeisen periferian saari -jolla ei silti ole edes suoraa pääsyä valtamerille.
Ilmoita asiaton viesti
Tyhmä puheenvuoro. Luulisi että dosentti voisi kirjoittajana olla muutakin kuin erikoistehosteisiin ihastunut tomppeli.
Ilmoita asiaton viesti
Lamminpään kontribuutiot koostuvat nimittelystä.
Ilmoita asiaton viesti
Esko ei nimittele ketään dosentiksi. Edes dosenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Hei. Kohta 19 000 lukijaa. hienoa! Hyvää argumentointia ja hyviä mielipiteitä. Antakaa palaa! Te olette parhaita.
Ilmoita asiaton viesti
Herran- ja jumalanpelkoinen, auktoriteetteja totteleva, kunnioittava ja alistuva kansa on aina halunnut ”seurata”, mielellään SUURTA johtajaa.
– Politiikkaherraa, pankkiherraa, taivaanherraa, kirkkoherraa, kunnanherraa, virkaherraa, sotaherraa, jne…
( Nykyään on oikeampi puhua ”henkilöistä”, koska persutkin ovat lopulta taipuneet ja alistuneet politiikan johto-ja virkahenkilön johdettavaksi).
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos. Mitä Hankamäelle kuuluu? Vieläkö rasismi kiihottaa?
Ilmoita asiaton viesti
Kangasharju on noin vuosi sitten sanonut, ettei palkalla tarvitse tulla toimeen ja sanoi, että palkat voisivat olla pienempiä ja ihmiset voivat hakea toimeentuloa. Ei, näin ei pidä tehdä. Toimeentulotukea hakiessa pitää myydä kaikki realisoitavia omaisuuksia lukuun ottamatta asuntoa pään päällä ja käytettävää ajoneuvoa, jonka arvo on alle 5 000 euroa, tiedän aika hyvin:
https://www.iltalehti.fi/talous/a/0a74cd38-3f05-43ea-ad7b-a086d6f5e6d2
Ilmoita asiaton viesti
Nyt lukijoita jos 23 000 – kiitos. Ja kiitos myös hyvistä kommenteista. 99% oikein hyviä. Keskustelu taloudesta tulee jatkumaan. Huomasin, että Kangasharjua haukutaan ”niin kovin oikeistolaiseksi” somessa mutta että hänen argumenteistaan ei puhuta mitään. Pitäisi mennä argumentteihin. Se suurin kysymys lienee: miten rahoitetaan hyvinvointivaltio nyt ja ennen kaikkea tulevaisuudessa. Mistä rahat? Radio Jerevania mukaillen: rahat eivät tule meille punatähdistön ufoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kangasharjun hokemat ja ”argumentit” ovat olleet jo pitkään samoja kuin EK:n, Suomen Yrittäjien Pentikäisen, ministeri Satosen ja koko Orpon ja Purran hallituksen. – Jo ennen em. ulostulojakin, ja ”jälki” näkyy hallitusohjelmassa ja budjettiesityksessäkin.
– Ehkä miljonääri-yrittäjä-ja kokemusasiantuntija Sipiläkin on ollut ”konsulttina?”
Ilmoita asiaton viesti
Perinteinen suomalainen vastaus siihen, mistä voi saada rahaa hyvinvointivaltion ylläpitoon, on halvan energian hankkiminen. Mitä muualla Euroopassa on keksitty? Vertailkaamme Itävaltaan: vuonna 2021 Venäjän osuus kaasuntuonnista oli 81%, vuonna 2022 se putosi 17%, mutta on tänä vuonna nostettu taas 66%.
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpää on se, että miksi meillä on palkanmaksuhaluttomia yrityksiä, ei palkkoja voi pienentää kuten Kangasharju haluaa (EK) ja että ihmiset voivat hakea toimeentulotukea vaikka se sisältää tiukkoja ehtoja kuten realisoida omaisuuksia.
Oletko ikinä hakenut mitään toimeentulotukea? Minä olen, viimeksi 2006 ja en halua ikinä joutua siihen ja ehdot ovat tiukentuneet entisestään mutta minä olen pysynyt poissa siitä.
Voisit edes vastata mutta sinä puhut asian vierestä. Haluatko aiheuttaa sisällissodan?
Ilmoita asiaton viesti
EK:n, yrittäjäjärjestön, Etlan, elinkeinoelämän, Orpon ja Purran hallitus on Sipilän hallitustakin selkeämmin ja röyhkeän avoimesti IDEOLOGINEN.
– Mm. kiire saada muutoksia ja lakialoitteita liikkeelle johtuu siitä, että se tietää revittelevänsä riskirajoilla ja kaatumisuhkan alla ja siksi täytyy hosua ainakin tärkeimpiä ”säästöjä”, leikkauksia ja muutoksia ja ”uudistuksia” liikkeelle vauhdilla- kun vielä ehtii…?
( Olisi iso yllätys, jos vastaavanlainen hallitus saisi vaalien jälkeen jatkaa…?!)
Ilmoita asiaton viesti