Suomi Ranskan euroarmeijaan – kirje presidentille

Kunnioitettu Herra tasavallan presidentti!

Haluan ensiksi onnitella Teitä gallup-tuloksista. Te olette nyt suositumpi kuin koskaan presidenttikautenne aikana.

Kansa luottaa Teihin.

Se on myös syy siihen, miksi uskallan ottaa Teihin yhteyttä. Olen vakuuttunut siitä, että Te ette kaihda asiallista kysymystä.

Asia liittyy ranskalaisissa lehdissä ilmestyneisiin haastatteluihin, jotka herättävät huolta.

Suomalainen media ei ole tuttuun tyyliinsä pukahtanut niistä mitään – ruotsinkielistä Hufvudstadsbladetia lukuun ottamatta- mutta nähdäkseni olisi hyvä tietää, mitä nyt oikein on tapahtumassa.

Onko Suomi sitoutunut yhteiseen eurooppalaiseen armeijaan kuten Macron on todennut?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti elokuun lopussa suuren linjapuheen diplomaateilleen ja mainitsi siinä seuraavaa. Siteeraan sitä, vaikka Uudessa Suomessa ei pidetä siteerauksista. Asia kansallisesti äärimmäisen tärkeä.

Nous avons constitué une coopération renforcée en matière de défense, un fonds européen de défense et une initiative européenne d’intervention. Que n’ai-je entendu quand il y a 2 ans, quasiment jour pour jour, à la Sorbonne, quand j’ai proposé cette initiative européenne d’intervention. Fadaises, folie française, il n’y arrivera jamais. Je vous le dis pour documenter mon invitation à l’audace. Eh bien, l’initiative européenne d’intervention, elle a été signée le 14 juillet dernier. Vous aviez, pour notre fête nationale, les États signataires autour de la table à la tribune devant nos concitoyens et nos armées e  autour de la table ici. La Grande Bretagne était là, l’Allemagne, tous les signataires. Chose que je vous demande de mesurer. La Finlande, comme l’Estonie, la Grèce veut aujourd’hui entrer. Qu’est-ce que ça veut dire ?”

[”Olemme perustaneet tehostetun puolustusyhteistyön, Euroopan puolustusrahaston ja eurooppalaisen interventio-aloitteen. Mitäpä minä kuulin kaksi vuotta sitten päivästä toiseen Sorbonnessa, kun ehdotin tätä eurooppalaista interventio-aloitetta? Hölynpölyä, ranskalaista hulluutta, hän ei pääse koskaan siihen! Pyydän dokumentoimaan kutsuni uskallukseen. No niin, eurooppalainen interventio-aloite, se allekirjoitettiin viime vuoden 14. heinäkuuta. Teillä oli kansallispäivämme aikana allekirjoittajavaltiot puhujapöydän ympärillä meidän kansalaisiemme edessä ja armeijamme tässä olevan pöydän ääressä. Iso-Britannia oli siellä, Saksa, kaikki allekirjoittajat. Pyydän teitä arvioimaan. Suomi, kuten Viro ja Kreikka haluavat tänään astua sisään. Mitä tämä merkitsee?”]

 (https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2018/08/27/discours-du-president-de-la-republique-a-la-conference-des-ambassadeurs).

Olemmeko todella sitoutuneet tähän eurooppalaiseen armeijaan näin syvästi Viron ja Kreikan kanssa? Eikö tämä asia ole niin iso, että se kaipaisi kansalaiskeskustelua?  Onko meillä puhuttu yhteisestä ”interventioaloitteesta”? Tietävätkö puolueet tästä? Onko eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaa informoitu?

”…Au rang des succès obtenus après un peu plus d’un an au pouvoir, le président a notamment cité le sujet de la défense, avec l’initiative européenne de défense. « C’était un interdit, nous avons énormément avancé récemment », a-t-il rappelé, soulignant le fait que la Finlande comme l’Estonie et la Grèce voulaient en faire partie, alors que ces pays étaient hostiles au sujet de mettre en commun des forces en matière de défense…” (https://www.euractiv.fr/section/politique/news/la-russie-une-priorite-francaise/?_ga=2.74242961.2092128087.1567982412-983005473.1567982412).

[”…Hieman yli vuoden virkakauden aikana saavutettujen menestysten joukossa presidentti on maininnut puolustusteeman eurooppalaista puolustusaloitetta koskien. ’Siinä oli kielto, mutta olemme päässeet pitkälle viime aikoina’, hän sanoi ja korosti tosiasiaa, että Suomi, kuten Viro ja Kreikka, haluavat olla osa sitä, kun taas nämä maat olivat vihamielisiä yhteisiä puolustusvoimia kohtaan…”]

Puhutaanko tästä sitten kun presidentti Macron tulee Suomeen? Ja milloin asia aiotaan kertoa suurelle yleisölle? Suomen lehdistön kautta ei tosin voi välittää juuri mitään uutta, mutta Teillä on käytössänne muitakin kanavia.

”J’ai souhaité marquer le premier été par une tournée en Europe centrale et orientale et je serai demain au Danemark où aucune visite d’Etat n’a eu lieu depuis trente-six ans puis en Finlande.”

[”Halusin jättää jälkeni ensimmäisellä kesäkiertueella Keski- ja Itä-Eurooppaan, ja olen huomenna Tanskassa, missä ei ole ollut /ranskalaista/ valtiovierailua kolmeenkymmeneenkuuteen vuoteen ja sen jälkeen Suomessa.”]

Lähtevätkö Suomen pojat Uuteen Kaledoniaan tai Ranskan Guayanaan puolustamaan vieraita etuja? 

Kunnioitettu Herra Tasavallan Presidentti.

Historioitsijana kaihdan ajatusta siitä, että me lähdemme tässä asiassa etunenässä ”herrojen kanssa marjaan”. Historiallisista syistä. Yleensä me olemme saaneet sellaisesta verisen nenän.

Euroopassa kyllä sinänsä tarvitaan yhteisen puolustuksen koordinaatiota. Mutta korostan ’Euroopan puolustuksen’, jota varten tuskin tarvitaan ’interventioita’. Ranskalla on kuitenkin sen ohella runsaasti kokemusta ja taitoa muiden kansallisuuksien käyttämisestä sen imperiumin rippeiden puolustamiseen ympäri maailmaa aina ” Régiment Royal-Suédois” joukosta muukalaislegioonaan saakka.

Sitäkö varten me säilytimme asevelvollisen ja kelvon armeijan, että me lähetämme pojat Ranskan asialle? Puolustavatko ranskalaiset nyt meitä? Vähän kuten vuonna 1940?

Onko tosiaan niin, että meidän on pakko lähteä Ranskan kelkkaan?  Onko meidän kohtalomme autuaan onnellisina sulautua unelmoituun EU-supervaltaan? Armeija edellä?

Onko todella niin, että Euroopan armeijat pitää koota yhteen kun USA on pettänyt eikä siihen voi enää luottaa?

Tuetteko Te tätä kaikkea tosiaan niin ”helhjärtligt” kuin Hufvudstadsbladet 6.9 antaa ymmärtää?

Ja lopuksi: ketä vastaan nämä joukot oikein viedään ja millä mandaatilla?

Kunnioittavasti

Arto Luukkanen

  1. Ks. vielä Macronin uusin radiopuhe 3.9.2019 (https://www.euractiv.de/section/europakompakt/news/macron-fordert-bildung-einer-wahren-europaeischen-armee)
artoluukkanen

Varakansanedustaja. Dosentti Arto Luukkanen. Vaalisivut: <a href="http://www.artoluukkanen.net" title="www.artoluukkanen.net">www.artoluukkanen.net</a>.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu