Syväsuomettumisen sairastuttama Suomi ja syväsuomettuneisuuden puolueet
Miten parantua ”syväsuomettumisen” taudista? Onko meillä sellaista tautia?
Miten lähihistoriaan keskittyvä menneisyyden tutkimus voisi parantaa tai paljastaa näitä asioita?
Pohdin näitä asioita kun luin Times-lehden artikkelin: ”Stasi files threaten to expose Russian ties of the Finnish elite” (https://www.thetimes.co.uk/article/finland-urged-to-reveal-cold-war-links-with-stasi-5mrltgkb0).
Kyseisen lehden otsikko ei herättänyt suurta agendajournalismin aaltoa Suomessa. Siitä vaiettiin.
Otsikosta ei paljoa puhuttu eikä hiiskuttu. Se tukehtui kuoliaaksi.
Kevään skandaali vaietaan kuoliaaksi
Keskustelu Suomen lähimenneisyydestä ja siitä miten historiantutkimuksen pitäisi käsitellä tätä poliittisesti arkaa asiaa käynnistyi keväällä 2023 eduskuntavaalien aikoihin. Toimittaja Pekka Virkki julkaisi maaliskuussa 2023 ”Jälkisuomettumisen ruumiinavauksen” (Docendo 2023) pamfletin, jossa hän halusi nostaa esille maassamme harjoitettua Venäjän myötäilyä, suomettumisen ajan sisäpoliittisten valtarakenteiden mädännäisyyttä. Kirja sai aikaan tyrmistyneen hiljaisuuden; erityisesti kokoomuspoliitikko Kai Mykkäsestä tuli tässä kirjassa valaisevaa taustatietoa.
Kirja jäi kuitenkin vaalien huomion alle ja vasta vaalien jälkeen oli aikaa keskustella siitä miksi Suomi viivytteli niin pitkään Nato-hakemusta, miksi Suomi ei nähnyt ongelmaa aggressiivisen naapurin toimissa 2010-luvulla ja miksei Suomi tee vieläkään minkäänlaista pesäeroa entisen ”syväsuomettumisen” ajan kanssa.
Pitää olla dokumentteja
Taistelu menneisyydestä alkoi tutuilla äänenpainoilla – rintamalinjat tulivat esille nopeasti.
Menneisyyden politiikan ”rankelaisen historiannäkemyksen” puolustajana seisoi meritusprofessori Kimmo Rentola, joka totesi Helsingin Sanomissa, että ”kutakin aikaa on paras tarkastella omana itsenään, ei jälkiviisauden valossa eikä varjossa”. (https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009602201.html). Hän puolusti sosiaalidemokraatteja, presidentti Koivistoa & consortiones vetoamalla hyvän historiantutkimuksen laatuun ja siihen, että kaiken pitää perustua dokumentteihin.
Samalla hän antoi ymmärtää, että vääränlainen lähimenneisyyden tutkiminen perustuu ilmeiseen haluun häpäistä ja liata lähihistorian hahmoja. Samalla hän myös nostaa sopivana esimerkkinä niitä nuoria ja kunnollisia tutkijoita, joilla ei ole vanhempien sukupolvien motivaatiota poliittiseen pelailuun.
Alpo Rusi, vakoilusta epäilty, diplomaatti ja presidentti Martti Ahtisaaren avustaja nousi kuitenkin vastustamaan tätä kantaa; hän ei ollut vakuuttunut tästä lähestymistavasta, jossa hänen mielestään näkyy halua peitellä tapahtuneita. (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/alporusi2014/kiistely-suomettumisen-tutkimisesta-on-karjistymassa/).
Onko meillä syväsuomettunutta lobbyä? Ja jos on niin kuka siellä luuraa?
Suomalaiseen poliittiseen kulttuuriin kuuluu tietty jähmä. Keskustelu siitä miten Suomi ja sen poliitikot päästivät Venäjän niin lähelle sen valtimoa ja miten idänkauppaan keskittynyt taloudellinen lobby on päässyt vaikuttamaan niin voimakkaasti Suomen turvallisuuspoliittisesti arkoihin asioihin, on ollut vaikeata.
Tutkiva journalismi ei ole siitä kiinnostunut eivätkä tutkijat mene sinne. Se johtuneen siitä, että rahoitusta ja tukea on todella vaikea saada tätä aihepiiriä varten. Lehdet eivät uskalla tonkia tätä tunkiota.
Tutkimusta ja hyvää tutkivaa journalismia on kuitenkin harjoitettu jo aikaisemminkin.
Tuula Malinin vaiettu kirja
Otan tässä esille toimittaja Tuula Malinin perinpohjaisen työn aiheen parissa.
Hänen kirjansa ”Putinin pihapiirissä. Venäjän suurvaltaoperaatiot Suomessa” (Docendo 2020) oli perusteellinen ja kattava katsaus siitä miten Suomi kerta kaikkiaan avasi Venäjän vaikuttamiselle mahdollisuudet. Venäjän kansalaiset ja tiedusteluyhteisöä lähellä olevat tahot ostivat maata ja kiinteistöjä strategisesti aroilta alueilta monen vuoden ajan niin, että siitä ei voitu edes puhua.
Tämä kirja on syntynyt monen vuoden kuluessa ja sen peripohjainen käsittelytapa tulee olemaan perusteos tulevaisuuden historiantutkimuksessa. Kirja kertoo siitä miten herrat/toverit Fokin, Varlakov sekä firmat Bizkon, ja Bankirsky Dom ottivat niskalenkin suomalaisista.
Tavallisten kansalaisten nostama huoli asiasta, johti kuitenkin siihen, että asioihin tartuttiin vaikka meillä olikin poliittisia puolueita ja taloudellisia tahoja, jotka pitivät asioiden pöyhimistä turhana ja russofobiana.
Malinin kirja kirjaa asiallisesti ja tosiasioihin perustuen sen, että virallinen Suomi ja esimerkiksi silloinen ulkoministeri Alexandr Stubb oli ärtynyt asian käsittelystä ja halusi hillitä keskustelua. Maakaupat kuuluivat globaaliin toimintaan. Myös ministeri Jyri Häkämies ja silloinen kokoomus olivat harmistuneita tästä penkomisesta. ”Jos joku myy ja toinen ostaa niin valtio ei voi siihen puuttua…” Malinin mukaan myös SDP ja keskusta ei nähnyt tässä asiassa mitään ongelmaa. Vuonna 2010 nämä edellämainitut totesivat, että kaikki oli kunnossa.
Kiista huipentui kun kansanedustaja Suna Kymäläinen ja Esko Aho kävivät aiheesta väittelyn A-studiossa joulukuussa 2013. Avoimen vihamielinen ja halveksiva Esko Aho näytti pitävän juttua vähäpätöisenä ja oli sitä mieltä, että ”venäläiset investoivat, rakennuttavat ja ovat luomassa suomalaista hyvinvointia”. Kaikki huipentui siihen, että silloinen ministeri Sanni Grahn-Laasonen julisti tonttikaupat vaarattomiksi julkisesti.
Asia muuttui onneksi vuoden 2014 jälkeen.
Lyhyesti sanottuna: Malinin kirja, sen lähteet ja lehdistön lähdesuojan suojissa puhuvat suomalaiset ovat vakuuttava todiste siitä, että Suomi oli 2010-luvulla vielä vakavasti ”syväsuomettunut” ja sen poliittinen eliitti ei halunnut avata silmiään sille uhalle, jonka venäläisten operaatiot Suomessa aiheuttivat. Onko se sama eliitti, joka haluaa salata menneisyyden dokumentit?
Raha puhui ja jos ei raha niin ideologia. Niin keskusta, demarit kuin kokoomus muodostivat tässä yhteisen ns. ”triangeli-Venäjä-rintaman”, jota ei käynyt horjuttaminen.
Malinin kirjaa varten tehdyn työn sivuuttaminen ja ilmeisen tietoinen hiljentäminen kertoo, ehkä siitä, että asia on vaikea ja sensitiivinen. Vielä kerran: Malinin kirjan mukaan kaikki miltei kaikki puolueet; erityisesti keskusta, sosiaalidemokraatit ja kokoomus osallistuivat nykyisten johtohahmojen vetämänä asioihin maton alle lakaisuun.
Kuten edellä on mainittu. Vasta vuonna 2015 – kun Venäjä oli miehittänyt Krimin – tämä asia alkoi huolestuttamaan maan johtoa. Näyttääkin siltä, että Krimin miehitys vuonna 2014 ja sitten myöhemmin Venäjän hyökkäys Ukrainaan on avannut tien sille, että tästä ”syväsuomettumisen” taudista voisi parantua.
Mainittakoon vielä, että Malinin kohtaamat ongelmat työelämässä ovat sattuneet hämmästyttävästi juuri siihen aikaan kun hän teki omaa kirjaansa. Kaikesta pitää maksaa.
Lähimenneisyyden tutkimisen tärkeys – tarvitaan ”syväsuomettuneisuuden ajan” tutkimusta
Jokainen tietää miten vaikeata Italiassa on ollut puhua mafiasta ja sitä vastaan taistelevat tuomarit ovat olleet hengenvaarassa. Tuomarit Giovanni Falcone ja Paolo Borsellino maksoivat tästä rohkeasta taistelusta hengellään. Maan tapa, vaikenemisen kulttuuri ja omerta ovat vaikeuttaneet tätä työtä. Suurin osa italialaisista kuitenkin tukee mafian vastaista toimintaa ja toivoo yhteiskunnan parantumista.
Meillä Suomessa tilanne on hieman erilainen. Kansa toivoo rehellisyyttä ja janoaa totuutta.
Artikkelin alussa oleva Times’in artikkeli kertoo kuitenkin karulla tavalla siitä, että meidän maakuvamme ei riipu siitä mitä fantastisia asioita värittyneet agendajournalistit kertovat meistä aateveljilleen ulkomailla vaan faktuaalisista asioista. Times ei ole agenda-lehti.
Kysymys kuuluu; onko meidän eliittimme kompromentoitunut?
Onko meillä voimakas Venäjä-myönteinen puolueiden ”triangeli”, joka vieläkin ohjaa meidän politiikkaamme? Entä miten tämä lobby tai syväsuomettunut joukko toimii mahdollisessa kriisitilanteessa?
Malinin kirjan mukaan tämä lobby on levinnyt kuin syöpä ja etäispesäkkeiden avulla on päässyt tunkeutumaan politiikanteon ytimiin saakka. Pitääkö tämä paikkaansa? Ovatko Malinin kirjan lähdesuojan turvin puhuvat lähteet väärässä ja valehtelevatko he?
Mitä mieltä olette?
…miksi Suomi viivytteli niin pitkään Nato-hakemusta, miksi Suomi ei nähnyt ongelmaa aggressiivisen naapurin toimissa 2010-luvulla…
Ja miksi Arto Luukkanen vastusti Suomen Nato -jäsenyyttä vielä 2,5 viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan?
Ilmoita asiaton viesti
Syväsuomettuneen ajan perkaaminen on hyvä idea.
Samalla voi pohtia, miksi se kesti ihan viime vuosiin asti ja ennen kaikkea sitä, onko meillä edelleen ihan hallituksessa asti puolue joka pitää näitä myyriä siipensä alla:
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/af390958-aaa2-46af-9084-8c85dc6c60fd
Ilmoita asiaton viesti
Suuri osa ”vanhan hyvän ajan” Neuvostoliiton yhteistyökumppaneista on siirtynyt jo pois päivän politiikasta.
Huhtasaari on Putin sympatisoijana tällä hetkellä eduskunnassa. Suosittelen myös hänen toimiensa tutkintaa, jos suomettumiseen uhrataan aikaa ja resursseja.
Ilmoita asiaton viesti
Onko meillä keski-ikä ihmisillä niin alhainen että 30 vuotta sitten 30-50:t ovat jo vainajia?
Keitä Rantalainen haluaa suojella?
Ilmoita asiaton viesti
Yli 30 vuotta sitten vallassa olleet ovat suurelta osin delanneet.
Väykkä jatkaa vielä varmaan toiset 30 vuotta. Onneksi ei enää ole päättämässä mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhat puolueet suomettuivat hitaasti vuosikymmenten saatossa.
Perussuomalaiset syväsuomettuivat muutamassa vuodessa puolueen hajottua pääosin Venäjän mielisiin perussuomalaisiin ja enemmänkin isänmaallisia sinisiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Artikkelin alussa oleva Times’in artikkeli kertoo kuitenkin karulla tavalla siitä, että meidän maakuvamme ei riipu siitä mitä fantastisia asioita värittyneet agendajournalistit kertovat meistä aateveljilleen ulkomailla ”
Asenne ei vain Luukkaisella muutu, vapaa tutkiva toimitustyö on edelleen ”uhkana” Perussuomalaisille, joka jatkaa ”motitustyötä” hallitusvastuussa.
Sauli Niinistö Suurlähettiläs-päivillä
”Venäjä rakentaa vauhdilla meistä viholliskuvaa. Tarpeet ovat ensi sijassa Venäjän sisäiset, mutta vaikutukset myös ulkoiset. Siinä syyt ja seuraukset käännetään päälaelleen. Hyökkääjästä tehdään uhri.”
Kuulostaako jonkin ”haittapuolueen” toimintatavalle?
Ilmoita asiaton viesti
Minkälaista syväsuomettumista perussuomalaiset ovat tukeneet joukoissaan?
Heidän kauttaan politiikkaan ponnisti kansanedustajaksi ( onneksi jo entinen) A. Turtiainen. Kyseinen kaveri pyrkii presidentiksi Venäjän tuella(1).
Historian perkaamiselle on jotain tarvetta. Ennemmin kiinnittäisin huomiota nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Menneisyydestä löytyy vaikka mitä ja syyttely ei käytännössä johda mihinkään järkevään.
(1) https://yle.fi/a/74-20046225
Ilmoita asiaton viesti
Jostain ihme syystä et nyt haluakaan että menneisyyttä tongitaan?
Jokunen aika sitten oli ehdottman tärkeää että tongitaan yksityisiä viestejä.
Miksi ei nyt voitaisi viimeinkin julkistaa Tiitisen listaa ja selvittää ne henkilöt jotka ovat toimineet maanpetoksellisesti?
Onko listalla mehdollisesti vielä jopa aktiiveja SDP:iä?
Ilmoita asiaton viesti
Luit toisenkin kommenttini tähän blogiin, kun siihen kommentoit.
Tässä kumminkin osa siitä: ”Suuri osa ”vanhan hyvän ajan” Neuvostoliiton yhteistyökumppaneista on siirtynyt jo pois päivän politiikasta.”
Eli tuon aikakauden läpikäyminen on osaltaan resurssien tuhlausta.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä tietenkin, odottaa saattoi.
Ei missään tapauksessa voida julkistaa SDP:n tekemisiä NL:n aikana?
Ilmoita asiaton viesti
Voi niitä julkaista, mutta miten?
Tiitisen listalla on nimiä, mutta onko listassa tietoa, että miksi nimet ovat siinä?
Voiko kukaan todentaa, että lista on origineeli, eikä muokattu?
Ilmoita asiaton viesti
Kuka vi todentaa mitään?
Kai siitä nyt on sen verran tietoa että kyseessä on lista jossa on Stasin suomlaisten kontaktien nimiä.
Valkopestä voit yrittää minkä verran haluat.
Miksi lista ylipäätään on olemassa, miksi sitä ei alkujaan julkaistu jos se on ”viaton”? Miksi salata?
Viimeiseen vastaus on tietenkin että listalla on nimiä joiden tekemisiä ei haluta julkisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni sen voisi hyvin julkaista, mutta siihen on varmasti hyvä syy, miksi Suojelupoliisi on erimielinen. Maailma ei ole ihanteellinen, saati yksiselitteinen, oletko koskaan kuullut sanontaa: ”pidä ystävät lähellä, mutta viholliset vielä lähempänä?”
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi ei nyt voitaisi viimeinkin julkistaa Tiitisen listaa ja selvittää ne henkilöt jotka ovat toimineet maanpetoksellisesti?”
Varmaan juuri tällaisten käsitysten takia. Oletko varma että listalla olevat henkilöt ovat siellä koska ovat toimineet maanpetoksellisesti?
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Stasi pitäisi listaa suomalaisista kontaktihenkilöistään? Tuskin kuitenkaan joulukorttilistana.
Tiedät ehkä, mikä Stasi oli? Jos et niin vilkaise aluksi vaikka Wikistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän mikä Stasi oli. Wikistä en usko löytäväni, millä perusteella kukin joutuu millekin listalle. Sinä sen tunnut tietävän.
Pointti oli, että lista on mahdollisesti piilossa juuri siksi, että sinä ja kaltaisesi huutavat maanpetturia sillä sekunnilla kun sieltä putkahtaa joku nimi. Tietämättä mitä on tehnyt ja miksi on listalla,
Kun sinä kerrot tietäväsi mikä stasi on, niin meinaatko että sieltä tullut tieto on automaattisesti luotettavaa?
Ilmoita asiaton viesti
En tainnut esittääkään että Wikistä löytäisit perusteita sille miksi kukakin on joutunut listalle.
Miksi ei olisi luotettavaa? Miksi salataan jos ei ole lutettavaa? Miksi on ylipäätään tehty joku lista?
Ilmoita asiaton viesti
”Miksi on ylipäätään tehty joku lista?”
En osaa vastata yht’äkkisesti puhjenneeseen kyselykauteesi muuten, mutta oman tulkintasi mukaan Stasi on syystä tai toisesta listannut suomalaisia maanpettureita.
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy muistaa, että on olemassa vakoilu ja vastavakoilu.
Myös eri valtioiden tiedustelupalvelut tekevät yhteistyötä. Näitä yhteistyökuvioita ei luonnollisestikaan haluta paljastaa.
Yksi mahdollinen syy Tiitisen listan salassapitoon on jonkun kyseisellä listalla olevan henkilön (henkilöiden) osallistuminen vastavakoiluun.
”Maanpetturi” onkin ollut isänmaan eli Suomen (Supon) asialla.
Vakoilun maailmassa kaikki ei todellakaan ole aina sitä miltä näyttää.
Ilmoita asiaton viesti
”Anus” tuskin saa 20 000 kannattajakorttia. Äijä on suurenluokan vitsi. Edes Juvan torilla ei tällä kavereita juuri ole…
Ilmoita asiaton viesti
Olin kysellyt muutamilta kavereilta Ano Turtiaisesta ihan alkuun, että tiedätkö mitä hän tekee nyt.
100% kaikki vastasivat, että eivät halua Anoa pressaksi oman käyttäytymisensä takia. Presidentiksi pitää olla järkevä ja paljon ulkopolitiikkaa tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Aikansa kutakin. Kumartamisen suunta vaihtuu aika ajoin ja aina suurvaltaan päin. Enkä nyt tarkoita EU:ta, joka sanelee suomalaisten elämisen perusteita. Ei hyvä, mikäli oletetamme olevamme itsenäisiä EU:n sisällä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin pitkään, kun luurankoja kaapeissa suojellaan on syyttä uskoa suomalaisetn poliitikkojen olleen liian pitkään venäläisten hienotunteisen komennon alla.
’ Paavo Lipponen (sd.), jonka kerrotaan toimineen Nord Streamin lobbarina ja konsulttina 14 vuoden ajan aina maaliskuuhun 2022 asti.
Myös muita SDP:n toimijoita on saanut palkkaa suureksi osaksi Venäjän valtion omistaman Nord Streamin kautta. Heitä ovat HS:n mukaan Tapio Pekkola, Sebastian Sass ja Antton Rönnholm. ’ IL 10.10.2022
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisikö meidän olla huolissamme maineestamme ulkomailla?
Jos vaikka ulkomailla luulevat että olemme edelleen kommunistien talutusnuorassa?
Jos vaikka luulevat että olemme kuten Pohjois-Korea, edellen kommunistien vallassa?
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä meillä on hyvä syy olla huolissaan, mikä maakuva on Suomesta, että onko täällä hyvä yrittää, tehdä töitä ja opiskella, olla mahdollisuuksien eikä syrjivien, takapajuisten rasistien maa.
Ilmoita asiaton viesti
Luultavasti ulkomailla tiedetään melko laajasti Suomen NATO jäsenyydestä, joten vertaaminen P-Koreaan on melko epätodennäköistä.
Ilmoita asiaton viesti
Tottakai tietävät, Natoon liittymisestä.
Kommunistien suojelusta ehkä eivät niinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Kommenttisi ovat melko ristiriitaisia. Tiedätkö itsekkään, mitä yrität kertoa? Melkein kuin lukisi Mylläristä.
Ilmoita asiaton viesti
Nytkö kaikki listan nimet ovat myös kommunisteja?
Valtaosa tiedossa olevista suomettuneista poliitikoista kun tulivat ihan eri puolueesta.
Ilmoita asiaton viesti
Rantaselle kaikki persuista vasempaan päin ovat kommunisteja. Antaa hänen olla siinä luulossa.
Ilmoita asiaton viesti
Olenko näin sanonut?
Ymmärrätkö mitä luet?
Että suojellaan kommunisteja ei tarkoita että kaikki ovat kommunisteja.
Voi listalla olla muitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on eri historiallisia kerrostumia. DDR:n lakkaamisesta on yli 30 vuotta. Yya-ajan suomettuminen kytkeytyi suomalaisten omaan kummalliseen ulkopoliittiseen doktriiniin, jonka mukaan turvallisuus perustuu luottamukseen, siihen että Neuvostoliitto luottaa suomalaisiin, ja luottamusta luodaan eliminoimalla epäluottamusta synnyttävät seikat ja ilmaisut. Tätä sitten opetettiin ylhäältä käsin, kun te ette vielä ymmärrä. Ei ole kukaan muu maailmassa tällaista halunnutkaan ymmärtää.
Sen sijaan myöhempi Putinin kauden ja esimerkiksi kokoomuksen Venäjä-linja kytkeytyi lännen demokraattisen rauhan, Democratic Peace, teoriaan, jonka mukaan demokraattiset maat eivät koskaan sodi keskenään ja demokratia syntyy markkinataloudella ja vaaleilla. Tämähän ei ole toiminut missään, minne sitä on yritetty viedä, mutta se ei ole suomalaisten ajatus tai vika. On voitu ajatella ja oikeasti uskoa, että taloussuhteet luovat demokratiaa mikä puolestaan tuo rauhaa.
Aatehistoriallisessa mielessä mitään syväsuomettumisen jatkumoa ei välttämättä ole, paitsi että suomalaisilla on aina ja kaikin paikoin taipumus ottaa yksi konsepti, jota sitten opetetaan ainoana oikeana ja tieteellisenä tietona (tämä koskee myös marginaalisempia aloja
Ilmoita asiaton viesti
Edelleen. Se Tiitisen lista avaisi varmasti enemmän kuin ikuinen ”juupas eipäs…”
Ilmoita asiaton viesti
Yhdessä asiassa Paavo Lipponen oli oikeassa. Hän sanoi, että Suomessa on joukko Neuvostoliitolle salauskollisia poliitkkoja.
Tämä joukko odottaa vain, että sosialismi tulee muotiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä(kin) Luukkasen kirjoitus on esimerkki jälkiviisaudesta ja ”smoke & mirrors” -agendasta.
Janne on tuolla ylempänä linkannut artikkelin, jossa persut näyttäytyvät Putinin ”ystävinä”. Luukkasen oma NATO-mielisyys (?) näyttää kovin myöhäsyntyiseltä.
Kun Persut ovat lähes päivittäin otsikoissa älyttömistä möläytyksistään, pitää toki keksiä jotain vielä suurempaa, josta syyttää muita. Persuja kun ei puolueena ollut ”syväsuomettumisen” aikaan.
Minun puolestani siitä vain ja selvittämään lisää suomettumisen aikaa ja siihen liittyviä henkilöitä. Näyttää vain siltä, että sen tutkinnan hyödyt saattavat nykyisessä Venäjän Suomeakin uhkaavassa tilanteessa olla kyseenalaiset.
Suomalaiset näyttävät yhä selkeämmin poteroituvan ”äärioikeistoon” ja ”punavihreisiin”, itse asiassa riippumatta poliittisesta vakaumuksesta. Tämä älyttömyys, joka selkeästi näyttää persujen ansiolta, ei takaa hyvää tällaisessa maailmantilanteessa.
Persut aloittivat aikoinaan hyökkäykset poliisia ja oikeuslaitosta vastaan, kun ”johtavat” Persut aivan ansiosta saivat tuomioita mölinöistään. Seuraavana vuorossa oli sananvapaus, Suomessa kun ei saa päästää rasistista mölinää suustaan eikä kirjoittaa esim. islamista yhtään mitään.
Nyt on sitten lehdistön vuoro noin yleensä. Omasta mielestäni se, mistä lehdistö on kirjoittanut, on täysin toisarvoista verrattuna siihen ajatusmaailmaan, mikä persuja johtaa.
Luukkanen on oikealla asialla, mutta motiivi ei juurikaan selkeämmin voisi olla mainitsemani ”smoke & mirrors”.
Ilmoita asiaton viesti
Tuula Malinin kirjasta:
https://vapaavuoro.uusisuomi.fi/perttirampanen/putinin-pihapiirissa/
Lukekaa kirja, on melkoista tekstiä Suomen virkamiesten ja päättäjien touhuista Venäjää koskien.
Ilmoita asiaton viesti
Olen lukenut kymmeniä ja taas kymmeniä kirjoja tuosta ajasta jota suomettneeksi kutsutaan, kirjoittajina politiikkoja, tutkijoita, journalisteja ja en usko, että kovin paljon uutta löytyy. Kaikkein ratkaisevinta on kuitenkin lopputulos, siis se Suomi jossa nyt elämme osana EU:a ja Natoa, ei valittamista. Yilyöntejä suhteessa NL:n tapahtui, eikä aina NL:n vaatimuksesta vaan suomalaisten keskinäisten politiikkojen valtataistelusta jonka seurauksena pres. Kekkosen valta-asema vahvistui vahvistumistaan hänen käyttäessään Kreml-korttia jakakseen valtataistelijat ”vuohiin ja lampaisiin”. Ja niin, olen juuri aloittamassa Ilkka ”Ike” Kanervasta Markku Heikkilän kirjoittamaa elämänkertaa, saas nähdä, mitä tuossa kirjassa suomettumisesta otetaan irti.
Ilmoita asiaton viesti
Yhtenä suomettuneisuuden huippuna voidaan pitää sitä, että Kepun eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eino Uusitalo ehdotti vuonna 1974 Suomelle toista itsenäisyyspäivää jatkosodan päättäneen Moskovan välirauhan päivämäärälle 19. syyskuuta.
Ilmoita asiaton viesti