Tutkijan puheenvuoro: ensi kesänä EU pakkoverottaa meiltä 20 miljardia euroa?
Tässä vähän tutkijan pohdiskelevaa tekstiä lauantai-illan iloksi. Älköön tästä kukaan pahentuko tai syväpöyristykö. Se ei edusta mitään muuta kuin kirjoittajan henkilökohtaista ja hyvin huolestunutta ajattelua.
**
Kysyn itseltäni: miksi ihmiset ovat kriittisiä EU:ta kohtaan Suomessa?
Oletan: siksi kun heillä on järki päässä.
Siksi kun näyttää siltä, että EU ei toimi kuten sen pitäisi.
Siksi kun EU ei ole se mitä äänestettiin 1994.
Lutherin valinta: omatunto vai synti
Monet ihmiset eivät ole EU:ta vastaan sinänsä (kuten en minäkään) mutta sen epäkohdat ovat järkyttävät ja vaarantavat kansallisen turvallisuutemme.
Kyse on vähän samasta dilemmasta kuin aikoinaan Martti Lutherilla kun hän kirjoitti teesejään anekauppaa ja katolisen kirkon epäraamatullisuutta vastaan. Luther kuunteli tervettä järkeä, Pyhän Raamatun ääntä ja omaatuntoaan. Oli pakko.
Perushuomio niin Lutherilla katolisen kirkon suhteen kuin ihan tavallisella tallaajalla EU:n suhteen on aivan sama.
Ja se on: kun instituutio alkaa toimia itseään vastaan se tuhoaa oman uskottavuutensa. Lopulta sille käy kuin Neuvostoliitolle – se hajoaa.
Monet ajattelevat, että EU:sta näyttää tulleen jonkinlainen heikkojen ja sisuttomien valtioiden siirtomaaisäntä ja byrokraattinen tulonsiirtounioni, jota riivaa massiivisen korruption ja väärinkäytösten lisäksi myös neuvostolainen tehottomuus.
Kesän 2023 siirtomaavero: Suvereenisuus-Rahasto eli ”Pelastakaa Italian pankit – Osa III”
Näyttää siltä, että ensi kesänä EU murtautuu väkivaltaisesti meidän kukkarollemme ja aikoo ilmeisesti rahastaa meiltä 20 miljardia euroa. Olen kuullut ”ek:n poikain” puheista siitä, että seuraavan hallituksen pitää olla ihan ”pakosti” olla sinipuna siksi, että ainoastaan he ja vain he haluavat haluisasti maksaa EU:lle tätä pakkoveroa.
Formaali syy on siinä, että EU on hyväksymässä ns. ”suvereniteettirahaston” (European Sovereignty Fund (ESF), jonka arvioiduksi suuruudeksi on mietitty 1500 miljardia euroa. Meidän osamme olisi 20 miljardia euroa?
Mistä on kysymys?
Viime joulukuun 15 pnä EU:n johtajat (Sanna Marin mukana), EU:n komission presidentti saivat eteensä ehdotuksen Eurooppalaisen Suvereniteettirahaston luomisesta ”Euroopan vihreän ja digitaalisen transition tukemiseksi”.
Ursula von der Leyen totesi asiasta seuraavaa: “meidän on galvanisoitava meidän vahva teollinen voimamme globaalissa taistelussa ilmastomuutosta vastaan”.
Vihollinen on siis ilmastonmuutos.
Rahaston ongelmana on tähän saakka ollut se, että Saksa ja Alankomaat vastustavat sitä.
Leyen kuitenkin haluaa tätä rahastoa ja ajaa sitä kuin käärmettä pyssyyn. Euroopan on saatava oma vastineensa USA:n vastaavalle (US Inflation Reduction Act (IRA). (https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/commission-president-eu-sovereignty-fund-will-be-proposed-in-summer/).
Todellisuudessa kyse on ennen kaikkea Italian vararikkoisille pankeille annettavasta tuesta.
Kyse on operaatiosta ”Pelastakaa Italian pankit – Osa III”.
Italian pankit ja niiden rikollinen raha ovat vaikeuksissa. Edelliset tuet on kulutettu ja työnnetty korruption mahtavaan kitaan.
Fyrkat on lopussa ja pankkien rikolliset isännät haluavat ”lissää rahhoo”.
Siellä Bella Italia’n ihanassa ja kulttuurisessa maassa rahasta turvonneet & janoisat kurkut lutkahtelevat innosta:
”…più soldi signori, non siate timidi”.
Mitä me suomalaiset teemme näin kauniisti muotoillun uhkavaatimuksen edessä?
Suomen pakkoverot ja suoritukset
Näin historioitsijana totean: tämä ei ole mitään uutta.
Suomalaiset ovat maksaneet veroja ulkoiselle vallalle säännöllisesti jo vuodesta 1259, jolloin Turun piispa Bero dokumenttien mukaan : ”…luovutti suomalaisten veron kuninkaalle”.
Tätä ennen valloittajat niin Ruotsista kuin Novgorodista olivat pakkoverottaneet meitä ”miekan terällä” mutta ensimmäinen säännöllinen verottaja oli katolinen kirkko.
Kun talonpojat kieltäytyivät ja niskoittelivat asetti katolinen kirkko heidät kirkonkiroukseen.
Näinhän kävi esimerkiksi vuonna 1329 kirkko julisti niskoittelevat hauholaiset pannaan. Hämäläiset eivät oikein olleet hyviä veronmaksajia ja heitä piti kovistella niin kruunun kuin kirkon taholta (kt. kuningas Maunun kirje Hämeen turkisverosta vuodelta 1329).
Kirkko oli myös varsin ”epäwoke”. Se sai jopa ahvenanmaalaiset maksamaan veroja kuten Turun piispa Pentti (Bengt) määräsi ahvenanmaalaisille vuonna 1336 ”…tahdomme siis ja ankarasti käskien määräämme, että teistä jokaisen on pitäjässään maksettava kymmenykset hylkeistä täydellisinä”.
Lyhyesti: kirkon langettamat verot suomalaisille täydentyivät Ruotsin kruunun veroina ja henkirahoina vähitellen. Ensin alkaen pakanuuden aikaisesta ”ruokalisästä” jatkuen aina savuja kohden tulevaan veroon.
Niistä tuli sietämättömiä.
Näin ilmeisesti tapahtuu myös näiden EU-pakkoverojen kanssa. Ne alkoivat ”ainutkertaisina, kertaluontoisina”.
Jokainen muistaa varmaan Matti Vanhasen A-studiossa kun hän totesi näin.
Epäilen, että niistä tulee siirtomaa-isännän sietämättömiä pakkoveroja.
Hyvin pian tulevaisuudessa.
Haluatko maksaa niitä? Pitäisikö suomalaisten veronmaksajien maksaa näitä pakkoveroja?
Ylläoleva kirjoitus on omaa henkilökohtaista pohdintaa ja kutsu keskusteluun. Se ei ole mikään virallinen kannanotto.
Eihän tässä ’ suvereniteettirahastossa ’ mitään uutta EU ssa enää ole, uutta on ainoastaan nimi.
Luin jostain, että Suomi olisi nyt ( yllättäen ) siirtynyt nuukien maiden joukkoon, vastustaen moista kuppaamista. Kuinkahan Suomen sitten käy, kun sosialistinen Scholz saattaakin kannattaa ao rahastoa Italian ja Ranskan kanssa ?
Suomelle on kyyti kylmää jos / kun osaava taloustaitaja Tytti Tuppurainen on neuvottelemassa vastuista.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, eihän tälläistä tietenkään tule, koska Petteri Orpo sanoi ettei tule enää. Oma veikkaukseni oli n. 3 kuukautta sitten Suomen osuudeksi n. 15 mrd. Taas aliarvioin eurovaluutan hinnan meille. Eihän tästä nyt tietenkään kieltäytyä voi, italialaiset pian joutuvat maksamaan omat kulunsa, tai ei ainakaan tule Urpilaisen kanssa kuluttamaan hiihtolatuja ja litkimään lattea.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen tulee ehdottomasti saada osansa tästä ja kaikista muistakin mitä nimeä kulloinkin käytettävistä rahallisista vastuullisista paketeista kotiinpäin. Ei enää senttiäkään lisää välimerenmaiden aurinkovarjojen jalustamisiin tai Italian kurjuuden poistamisen avustamisiin.
Hoidetaan nyt välillä Suomenkin erityiasemaa yhteisin EU- rahoin.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän on osittain ihan omaa syytämme. Ois pitäny ottaa enempi julkista velkaa, jotta ei tarviis muiden velkoja maksella. Tällä velalla oltais saatu itsellemme TGV-rataverkot yms
Ilmoita asiaton viesti
EU todella aiheuttaa moraalikatoa, ehdotuksesi on hyvä esimerkki siitä.
Luultavasti kumminkin häviäisimme pelissä italialaisten kanssa. Mikä toimii toiselle, ei välttämättä toimi toiselle.
Ja mihin ihmeeseen Suomessa tarvittaisiin TGV-rataverkkoa? Helsingin seudulla lienee jo maailmanennätys viisine ”rataverkkoineen”. (Eihän näistä ratateelmistä mitään verkkoa synny, onpahan yksittäisiä metro-, ratikka-, juna-, pikaratikka ja siltaratikkalinjoja.
Ilmoita asiaton viesti
En ole ihan varma oletko trolli ja kannattaako minun vastata, mutta olen mukava ihminen joka ajattelee parasta lähimmäisistä aina, vastaan tähän.
TGV-rataverkko oli kielikuva siitä mitä Italiassa ja muissa kivoissa maissa on.
Se mitä tulee pessimismiisi, että häviämme on ikävää ja luovuttaja asennetta. Jos me ei edes yritetä pelata tätä peliä niillä säännöillä mitä esim. Italia EU:n keksijä maana käyttää me ollaan automaattisesti häviäjiä. Nyt tarviis älykkäitä pelureita, jotka uskaltaa.
Ilmoita asiaton viesti
Sun ehdotus olisi ihan kannatettava muuten, mutta kun Italiaan ei joku IMF uskalla koskea pitkällä tikullakaan, Suomen vähäväkisen kansan eläkkeet ne kyllä uskaltaa helposti siirtää sinne Italiaan. Kreikasta jo näimme esimerkkiä. Eu on yleensäkin ollut meille pelkkä kurjuuden tuottaja, omien hallitusten avustamana. Yhtään mikään hyvä asia, joita ennen kansanäänestystä luvattiin, ei ole toteutunut, kaikki paska sieltä suunnalta on osunut tuulettimeen, ja huolella onkin osunut.
Ilmoita asiaton viesti
Jos trolli on sellainen joka on eri mieltä kanssasi, niin olen trolli, pöö.
Ilmoita asiaton viesti
Ois kai sitä voinu ottaa julkista velkaa samaan tappiin kuin Kreikka ja Italia ja jakaa se sit vaik kansalaisille. 500 Miljardia jaettais kivasti tasan viidelle miljoonalle ihmiselle. 100k per nuppi ellen ny laskenu väärin.
Edit. Tässä ois nyt sit tilanne et muut maat tukis meidän ikävästi velkaista valtiota ja jokaisella perheellä ois tilillä sopivasti kuiteski rahaa ostellakseen parmesaania ja maksaakseen sähkölaskuja.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeisen ison jaon jälkeen Alicantessa asuvan kaverini kanssa juttelin. Hänestä oli kyllä hyvä, kun nyt saadaan kerralla kaupungin puistot ja valaistus huippukuntoon. Eikä kuulemma verotus kiristy.
Ellei olis vituttanut, niin olis ehkä naurattanut.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten ihan hyvä idea. IMF kyllä tekee tälläiselle vähäväkiselle kansalle äkkiä Kreikat, Italiaan eivät uskalla koskea pitkällä tikullakaan.
Ilmoita asiaton viesti
IMF:llä ei ole mitään oikeuksia todellisuudessa. Turhaa pelkoa ja pelon lietsontaa. Missä kuvitelmassa ajattelit Suomen olevan se tortunpää mikä iskee tuulettimeen? EKP joutuu mitätöimään velat ja jos Suomi ei pelaa korttejansa oikein niin taas maksetaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kattoppas hallituksen touhuja, uusi maksupaketti tulee, sanoo Petteri Orpo mitä tahansa. Käy nyt vaikka kysymässä kreikkalaisilta eläkeläisiltä miten kävi. Niitä saattaa vituttaa kun ei enää saakaan 15 vuotta sitten kuolleen sukulaisen eläkettä tilille. Ja ihan Suomen omien politiikkojen takia tuo paska osuu taatusti tuulettimeen, Tuppuraisen malliin, oma kansa ensin on haitallista.
Ilmoita asiaton viesti
Minulle soitti jälleen yksi perussuomalainen. Taisi olla eilen illalla, vai oliko tämä aamuna? Puhuttiin aika pitkään niitä ja näitä, kunnes hän vihdoin pääsi asiaan.
No, ei siitä sen enempää. Täytyy kunnioittaa puhelinsalisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvänen aika. Minulle soitti muutama vuosi sitten joku perussuomalainen kun olin jossain kommentissa tullut maininneeksi että porin jääprinsessan gradu on plagioitu. Täti kyseli sitten kovasti minun gradustani. Täytyy myöntää että olin aika yllättynyt siitä että Pastoraaliset ja apokalyptiset hevoset Eeva-Liisa Mannerin lyriikassa kiinnostaa perussuomalaisiakin. Runouden ystäviä se innostaa, mutta että joku oli kuullut siitä jo ennen kuin se pääsi Eeva-Liisa Mannerin elämäkerran lähdeluetteloon, se oli minulle yllätys. Että perustäti ymmärtää lyriikkaa!
Ilmoita asiaton viesti
”apokalyptiset hevoset”. No, mutta sellainenhan oli perušsuomalisillakin Soinin aikana. Sen ravimenestyksestä en tosin tiedä mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Jospa se tosiaan luuli että graduni liittyy jotenkin ravihevosiin.
Ilmoita asiaton viesti
EKP mitätöi jo aikasemmin Irlannin velat vastoin kaikkia EU:n sääntöjä antamalla heille luvan ”väärentää” euroja. Joku nöösi-poika käyttäisi termiä painaa euroja.
Ilmoita asiaton viesti
Mauno Koivisto on kirjoittanut Venäjän ideasta HS:n mukaan:
”Kronikoiden pohjalle rakentuu osin myös ajatus, että Kiovan ja myöhemmin Moskovan ruhtinas hallitsi ’Jumalan armosta’, että Venäjä on poikkeuksellinen valtio: sen on itse Jumala perustanut, ja valta tulee Jumalalta eikä mistään vähäpätöisemmistä lähteistä, eikä missään tapauksessa kansasta. Semmoinen ajatus, että valta tulisi alhaalta päin, on ollut Venäjällä vieras. Viisaus tulee vain ylhäältä, pyhistä kirjoituksista, uskonnosta, filosofiasta.”
Vaihdetaanpa Kiovan tilalle Turku ja Moskovan tilalle Tukholma, ilman erityiskoulutusta:
Kronikoiden pohjalle rakentuu osin myös ajatus, että Turun ja myöhemmin Tukholman ruhtinas hallitsi ’Jumalan armosta’, että Ruotsi on poikkeuksellinen valtio: sen on itse Jumala perustanut, ja valta tulee Jumalalta eikä mistään vähäpätöisemmistä lähteistä, eikä missään tapauksessa kansasta. Semmoinen ajatus, että valta tulisi alhaalta päin, on ollut Suomessa vieras. Viisaus tulee vain ylhäältä, pyhistä kirjoituksista, uskonnosta, filosofiasta.
Siis esim. Vaclav Havelin mukaan sotien käyminen mahdottomiksi Länsi-Euroopassa on seurausta kuninkaan ja valtiouskonnon roolin häiventymisestä kansojen yhteistyössä. Ja siltä pohjalta löytyy myös rauha Ukrainaan.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kuninkaat ovat ottaneet, aina ja kaikkialla, uskonnon valtansa tueksi?
Rooman keisari luopui ”pakanajumalista” kun lopulta huomasi että kristinusko on kasvanut niin vahvaksi että sitä ei käy hallitseminen muutoin kuin – kristinuskolla.
Ilmoita asiaton viesti
Syksyllä järjestettiin Havelin kotikaupunki Prahassa, muistaakseni presidentti Macronin aloitteesta suuri konferenssi joka pääsi täällä otsikoihin Sanna Marinin komentaessa siellä Venäjän ulos Ukrainasta!
Havel oli perehtynyt miten nimenomaan uskonto oli kehittynyt sodan perustelevaksi kuninkaiden ajattelutavaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä tiedä Macronista tai Havelista tai Marinista tässä yhteydessä.
Uskonto on aina ja kaikkialla otettu sodan tueksi tyyliin koti, uskonto ja isänmaa. Tai sitten vain yksinkertaisesti uskonnon levittämiseksi mikä on itse asiassa tarkoittanut alueiden valtaamista oman hallinnon alaisiksi, vrt. islam.
Näin on tehty niin Amerikoissa, Aasiassa, Afrikassa kuin Euroopassakin, pienten ja surten kansojen keskuudessa.
Uskoakseni kuninkaat ovat pääasiallisena sodan perusteluna, itselleen ja valtakoneistolleen, pitäneet oman valtansa ja taloudellisten etujensa laajentamista.
Siihen on sitten otettu uskonto mukaan että on saatu sota oikeutetuksi ns. ”jumalan nimeen”.
Ilmoita asiaton viesti
Noista uskonnoista kun en tiedä enkä ole kiinostunut. Muslimit ainakin noudattaa käskyä, vallatkaa koko maailma kohtujen kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Koko maailmanvalloitus ei liene muilla uskonnoilla tarkoituksena. Paikallisia sotia ja kahinoita kyllä. Mutta ei uskonto sinänsä vaan uskontoa hyväksi käyttäen kuninkaat ovat pyrkineet siihen.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, olet oikeassa.
Ja kuninkaalla voidaan sanoa tarkoitettavan valtion tai heimon tai vastaavan päällikköä.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kai puhua kuninkaan ja valtiouskonnon liitosta, kuten Venäjällä Putin ja patriarkka Kirill.
Ilmoita asiaton viesti
A: Suomen olisi pitänyt mennä 90-luvulla NATO jäseneksi
B: Suomi olisi hyvin voinut tehdä vastaavan sopimuksen EU:n kanssa mikä on mm Norjalla menemättä EU:n jäseneksi
C: Meillä olisi oma valuutta markka
Ilmoita asiaton viesti