”Vaalilahjus” Järvenpäässä?

Katselin Sanna Marinin ja Jussi Halla-ahon välisen debatin Sanomatalosta (17.5.2021). (https://www.is.fi/politiikka/art-2000007976108.html).

Huomioni herätti Sanna Marinin vihainen kommentti kuntien rahoituksesta Halla-aholle. Tämä oli todennut, että kuntien talouteen pumpattiin miljardi euroa ylimääräistä lähinnä vaaleja silmällä pitäen.

Jussin mukaan kansalaisia lahjottiin heidän omilla rahoillaan – joko ansaituilla tai lainattavilla rahoilla. VM:n muistio vahvisti Halla-ahon argumentin. Ministeriön muistion mukaan rahaa jaettiin 1,4 miljardia liikaa. (https://www.uusisuomi.fi/uutiset/muistio-paljastaa-hallitus-jakoi-kunnille-koronatukia-1-4-miljardia-euroa-liikaa).

Marin menetti väittelyssä selvästi malttinsa ja tiuskaisi, että Halla-ahon väite ylimääräisistä rahoista ei pidä paikkaansa. Marin intti, että päätökset tehtiin jo viime syksynä, juuri silloin kun kunnat laativat omia budjettejaan. Niille haluttiin lähettää viesti, että valtio tulee apuun. Juuri tuolloin oltaisiin tehty lomautuspäätöksiä.

Ainakaan Järvenpäässä ei tiedetty valtion massiivisesta tuesta

Marinin kommentti hämmästytti. Ihanko todella? Miksi Marin poikkesi tosiasioista? Näyttää, että tämä 1,4 miljardia oli oikeasti ”vaalilahjus”. Epäilen, että demarien, vasemmistoliittolaisten ja vihreiden olisi ollut ikävä mennä vaaleihin, jos tilanne olisi ollut realistinen. Olisi pitänyt katsoa tosiasioita silmiin – nyt ei tarvinnut.

Esimerkiksi Järvenpäässä vuoden 2021 budjettia tehtiin ilman mitään varmaa tietoa valtiovallan väliintulosta. Huhuja liikkui mutta valtuusto joutui Keusoten suurten tappioiden takia ensin karsimaan menoja, lomauttamaan ja vielä loppujen lopuksi korottamaan veroja. Keusoten hallituksessa oli ollut niin kokoomuksen ja demarien edustajia – nämä eivät jostain syystä kyenneet puuttumaan suuriin tappioihin. Myös korona nosti tappioita.

Järvenpäähän ei Marinin mainitsemaa suurta rauhoittavaa viestiä tullut vuoden 2020 loppuvuonna kun tulevasta budjetista äänestettiin. Verokorotuksia perusteltiin siksi, että vältettäisiin kriisikunnaksi joutuminen. Järvenpää joutui ensin karsimaan, sitten vähentämään ja lopuksi vielä korottamaan veroja.

Järvenpään Perussuomalaiset vastustivat viimeiseen saakka verojen korotuksia.

Valtio tuli apuun mutta vasta sitten kun Järvenpään valtuusto oli korottanut veroja. Vastoin perussuomalaisten kantaa. Rahaa tuli kivasti. Lainarahaa, jonka kansalaiset maksavat kolminkertaisesti takaisin.

Tulevat valtuutetut joutuvat ensi vuonna kohtaamaan kovan todellisuuden. ”Vaalilahjus” on käytetty.

Nyt tarvitaan realismia. Todellisuutta on katsottava suoraan silmiin.

+11
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu