Valtataistelu kiihtyy Venäjän johdon sisällä

Venäjän puolustusministeriössä tapahtuu. Kenraaleja erotetaan tai pidätetään yhtä mittaa.

Putin erotti tänään varapuolustusministeri Juri Sadovenkon. Hän oli palvellut Sergei Šoigun alaisena noin 30 vuotta. Periaatteessa tätä voisi pitää aivan normaalina toimintana sillä uusi puolustusministeri tuo omia suojattejaan ministeriöön. Ja myös pääesikunnassa, vielä vahvemmin. Tänään pidätettiin pääesikunnan komentaja Valeri Gerasimovin varamieskenraali Vadim Samarin, ja yksi vastaava oli jo viikko sitten joutunut tyrmään. Ja hetki sitten eräs puolustusministeriön osastopäällikkö.

Entisen puolustusministerin ahdinko näkyy myös armeijaan lähellä olevassa äärikansallisessa lehdessä nimeltä ”Zavtra”, jossa on miltei häväistysjuttu siitä kuinka ”yksityissihteeri” Rossijana Markovskaja on eronnut.

Sotabloggarit ja Zavtran toimittaja Aleksei Ivanov herkuttelee tällä ns. paljastuksella, jonka tarkoituksena on kertoa, että entisellä puolustusministerillä oli rakastajatar. Kuten sotabloggari Sergei Mardan ironisesti totesi: ”toivottavasti hän löytää yhtä vastuullisen tehtävän” ja samalla hän toteaa, että (rakastajattareksi leimattu) Rossijana kirjoitti tästä ilmoituksen Venäjällä kielletyllä X-alustalla.

Zavtra antaa ymmärtää, että suhde syntyi kun Rossijana – tai ystävien kesken Rosei – oli 26 vuotias ja tätä kesti 7 vuotta. Lehtijuttu antaa ymmärtää, että puolustusministerillä oli oma ”haaremi” ja tämä sihteeri toimi tässä ns. ”kauneuskenraalina”.

Näiden likapyykkien läpikäynti on ikävää luettavaa. Etenkin kun tietää, että Venäjän mahtimiehillä on miltei kaikilla omat ”haareminsa”, luksusautonsa, maatilansa ja huvijahtinsa.

Hauskin termi Zavtran artikkelissa oli ehkä tämä ”Няшу-Обороняшу” jota ensin ihmettelin mutta sitten hokasin. Käännöksenä ”meidän puolustusministeritär”. Venäjäksi ilmaus on hauskempi ja iskevämpi eikä sitä voi oikein kunnolla kääntää suomeksi.  (https://zavtra.ru/events/minoboroni_pokinula_rossiyana_kotoraya_stala_lichnim_press-sekretaryom_shojgu_v_26_let

События: Минобороны покинула Россияна, которая стала личным пресс-секретарём Шойгу в 26 лет

Минобороны покинула Россияна, которая стала личным пресс-секретарём Шойгу в 26 лет

zavtra.ru

Kyseisen kampanjan tarkoituksena on tietysti liata Šoigun mainetta ja kunniaa. Sekä vaikeuttaa hänen työtään Venäjän federaation turvallisuusneuvoston sihteerinä. Tosin kaikki on epäselvää. 17.5 pidätettiin myös kenraali Ilja Popov, joka on ollut  Šoigun ja Gerasimovin kriitikko.

Entistä selvempää on, että valtataistelu jatkuu ja että monet eri fraktiot ja Venäjän mahtimiehet tähtäävät nyt Šoigun ja Gerasimovin  kaatamiseen. Näyttää myös siltä, että poissiirretty ja alennettu Patrušev näyttää kykenevän vielä toimimaan aktiivisesti; valtakunnan kakkosmiestä yritetään nyt aktiivisesti liata oikein kunnalla.

Tämä sisäinen kähinä näkyy myös Venäjän puolustusministeriön toiminnassa; myös ulkoisessa toiminnassa. Entiset Šoigun alaiset yrittävät kunnostautua, että saisivat jatkaa.

Valtataistelu jatkuu ja ilmeisesti Putin ei oikein itse tiedä mitä siellä tapahtuu. Tai, vanhaan tyyliinsä, ryhtyy toimiin vasta hitaasti harkiten ja koukaten mutta mitään unohtamatta.

Kyseessä on selvä puhdistus, joka saattaa viitata valtataisteluun, joka taas saattaa johtaa kriisiin. Putin erottaa nyt ylimpiä upseereja, joita vuoden 2023 juhannuskapinan aloittanut Wagner-johtaja Jevgeni Prigožin arvosteli. Entiset wagnerilaiset ovat olleet tähän tyytyväisiä – paitsi kenraali Popovin pidätykseen.

Kenraaliluutnantti Vadim Šamarinin vangitseminen oli aikamoinen isku maan armeijan päämajan toiminnalle. Hän toimi armeijan viestipalvelujen johtajana. Timur Ivanovin pidätyksestä kirjoitin ja samalla myös Juri Kuznetsovin pidätyksestä.

Tämä pidätysten suma kertoo kriisistä Venäjän armeijan johdossa ja siitä, että presidentti on erittäin tyytymätön saavutettuihin tuloksiin. Samalla se kertoo siitä, että kulissien takana käydään armotonta valtataistelua.

Tilannetta kannattaa seurata.

ps. Lefortovon vankilaan ollaan valmistelemassa lisää tilaa uusille kenraalipidätyksille?  Sellit teknisen kuuntelun sellejä – pieninkin kuiskaus kuuluu.

Eli ”eikä tässä vielä kaikki…”

artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla europarlamenttivaaleissa

EU-ehdokas. Täysillä Kotiinpäin!
www.artoluukkanen.fi

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu