Venäjän ja lännen välisen konfliktin vaarat; eskaloituminen, taktiset ydinaseet?
Venäjän ja lännen väliset suhteet ovat kärjistyneet keväällä vaarallisesti samalla kun Ukrainan ja Venäjän suhteet ovat äkillisesti huonontuneet.
USA:n uusi hallinto on kirjoittanut ”avoimen shekin” Ukrainalle. Se on luvannut, että Ukrainaa ei jätetä yksin kiistassaan ison naapurinsa kanssa. Virallisesti.
Näyttää myös siltä, että Venäjä on ottanut haasteen vastaan ja lisää sotilaallista läsnäoloaan huomattavasti Ukrainan lähistöllä. Venäjän armeijan ”keihäänkärkenä” tällaisissa operaatioissa toimiva 76. maahanlaskudivisioona on 5.-6. 4. 2021 siirtynyt Krimille. Lähistölle siirretään nyt parhaillaan rautateitse runsaasti raskasta kalustoa.
GRU:n kirvelevä häpeä
Konflikti ei liity Minskin sopimusten täytäntöönpanoon kuten jotkut skribentit ovat aprikoineet. Todellisuudessa tuleva sotilaallinen yhteenotto alkoi kypsyä jo paljon aikaisemmin.
Konfliktin kova ydin on Venäjän sisäpolitiikassa; sen ”sekurokratian” sisäisissä kamppailuissa ja lopulta siinä kuka tulee presidentiksi Putinin jälkeen. Hän on juuri saanut valtuutukseen elinikäiseen presidenttiyteen mutta hänen jälkeisestä ajastaan keskustellaan jo kulissien takana. Putinin työn jatkajaa spekuloidaan ja eri instanssit – kuten myös turvallisuusorganisaatiot – ovat kiinnostuneet siitä kenet valitaan hänen tilalleen. Kuka on se, joka perii valtakunnan.
Konfliktin toinen tekijä on häpeä. Vuodenvaihteessa 2020-2021 Venäjän sotilastiedustelulla – GRU:lla – oli halukkuutta kiillottaa omaa skandaaleissa tahriutunutta kilpeään. Venäjän tiedustelupalvelu FSB ja sotilastiedustelu GRU ovat luonnollisista syistä toisensa kilpailijoita. Ylimmän vallan kannalta tilanne on edullinen: samalla kun nämä operoivat omilla toimialoillaan, ne valvovat ja tarkkailevat toisiaan.
GRU on piehtaroinut ongelmissa aina siitä saakka, kun se yritti myrkyttää Sergei Skripalin ja kun yli kolmesataa sen lännessä toiminutta agenttia paljastui Bellingcat-nimisen hakkeriorganisaation paljastuksissa. Navalnyin myrkytystä pidetään myös sen organisoimana ja epäonnistuneena operaationa. Navalnyi nöyryytti myös näyttävästi tätä operaatiota, kun sai langan päähän myrkytyksestä vastaavia operatiiveja. Eräs näistä agenteista hölötti yksityiskohtia ”Siperian kalsarinmyrkytyksestä”.
Venäjän tiedustelupalveluiden kilpailuasetelma on näistä epäonnistumisista kääntynyt tiedustelupalvelu FSB:n hyväksi. Sen johtajan, Aleksander Bortnikovin asema on vahvistunut suuresti samalla kun sotilastiedustelun maine on tahriintunut. GRU:n arvostus oli vuoden 2020 lopussa pohjamudissa ja sotilastiedustelun ”saapasniekkojen” epätoivo ei näyttänyt häiritsevän FSB:n johtajien yöunia.
Aktivoidaan Donbass!
GRU:n johdolla oli vuoden vaihteessa edessään vaikea ongelma. Valtion yli johto osoitti sitä kohtaan penseyttä. Navalnyi oli saapumassa Venäjälle ja hänen tilanteensa piti hoitaa nopeasti. Länsi oli kiinnostumassa hänestä – oliko hänen tulonsa haaste presidentti Putinille?
Mitään suoria todisteita ei ole mutta tapahtuneet tosiasiat ovat selvät. Valtion yli johto päätti vangita Navalnyin välittämästi. GRU taas ilmeisesti päätyi siihen johtopäätökseen, että sen hallitsemien Donbassin tasavaltojen aktivoiminen olisi paras vaihtoehto häpeän pesemiseksi pois. Kun Normandia rauhanneuvottelut eivät edenneet niin kiusaus uuden sotilaallisen toiminnan käynnistämiseksi keväällä 2021 nousi ylitsepääsemättömäksi.
Jännityksen nostaminen ja uuden lyhyen konfliktin käynnistäminen houkutteli myös Venäjän ylintä johtoa. Ukraina ei näytä olevan valmis myönnytyksiin ja suhteet EU:n ovat maanneet pohjamudissa. Myös USA:n uuden presidentinhallinnon kanssa käytiin tiukkoja neuvotteluja suhteiden perusteista. Oliko USA halukas jatkamaan Trumpin kauden ”väistämispolitiikkaa” globaalisti?
Kaikkea varjostaa myös hallitsevan puolueen – Yhtenäisen Venäjän – apea gallupmenestys. Sen suosio on Levada-keskuksen kyselyissä laskenut peräti 27% saakka. Jos lähestyvissä duuman vaaleissa Navalnyin kannattajat, kommunistit ja żirinovskilaiset kykenevät yhteistyöhön (ns. älykäs äänestys) voi syyskuun 2021 vaaleista tulla hallinnon kannalta epämiellyttävä kokemus. Ehkä pieni kevät sota piristäisi laskevia käppyröitä ja antaisi omalle puolueelle puhtia syksyn vaaleihin?
Navalnyi ja epävarma armeija
Tässä tilanteessa myös armeija joutui valitsemaan puolensa. Sen lojaalisuutta on nyt pakko testata. Itseasiassa armeijaa lähellä oleva lehti ”Zavtra” on päätoimittajansa Aleksander Prohanovin johdolla käsitellyt Navalnyin kohtaloa varsin positiivisessa sävyssä (https://zavtra.ru/blogs/zheleznij_feliks_duh_izgnan_ya). Hänen mukaansa Venäjä etsii omaa ideologiaansa ja tässä taistelussa Navalnyi makaa liberaalien ja patrioottien välisessä ristitulessa. Prohanoville Navalnyi ei suinkaan ole ”Berliinin potilas” eikä hän heittele likaa hänen päällensä.
Artikkelissaan hän antoi kautta rantain ymmärtää, että Navalnyita tarvitaan kun maa etsii omaa ideologiaansa ja että hän tässä mielessä voisi olla hyödyllinen Venäjälle. Prohanovin mukaan nykyinen valta ei kykene määrittelemään Navalnyin ongelmaa, sillä kun samaan aikaan kun valtion televisio herjailee häntä, niin radioasema ”Eho Moskvi” – joka saa Prohanovin mukaan rahoituksen Gazpromilta – ”laulaa hänelle hoosiannaa”. Myös kommunisteilta on tullut Navalnyita puolustavia kommentteja. Prohanovin blogeilla on poliittista merkitystä, kun tietää hänen asemansa Venäjän armeijaa lähellä.
Helmikuu-maaliskuu 2021 – Ukraina nosti panoksia
Helmi-maaliskuussa alkoi sitten tapahtua.
Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvosto jäädytti venäjämielisen kansanedustajan Taras Kozakin varat. Samoin provenäläisen poliitikon, Viktor Medvedtšukin tv-asemat suljettiin. Neuvosto julisti myös Medvedtšukin pakotelistalle siksi, että hänen katsottiin ”tukevan terrorismia” ts. tukevan Donbassin kapinallisia. Se näytti olevan henkilökohtainen loukkaus Putinille, sillä ko. poliitikolla on läheiset suhteet Venäjän johtoon.
Heti tv-asemien sulkemisen jälkeen Kremlin luottotoimittajat Dmitri Kiseljov and Vladimir Solovjov käynnistivät Venäjän TV:n pääkanavalla ”sotakampanjan”. Perusviesti oli se, että Ukraina nähtävästi haluaa ratkaista Donbassin ongelman sodalla ja että Venäjä voi ratkaista asian omalla tavallaan – laajentamalla Donbassin tasavaltoja edelleen aina Dnjepriin saakka.
Kuten edellä on mainittu, ehkä pieni ”keväträhinä” nostaisi Venäjän profiilia ja olisi hyödyllistä myös tulevia duuman vaaleja ajatellen? Samalla olisi mahdollista muistuttaa EU:lle, että Venäjä ei ole tietääkseenkään siitä, että joku yrittää painostaa sitä ulkoapäin. Reaalipolitiikkaan uskovalle Moskovalle EU merkitsee niin kovin vähän. Myös Bidenin hallinnon julistama haaste oli hyvä kokeilla – onko USA valmis oikeasti pysäyttämään Venäjän vai ei?
USA osoitti kiinnostusta välittömästi
Tässä vaiheessa USA osoitti kiinnostusta Ukrainasta uudella tavalla. Se havaitsi Venäjän varustautumisen ja omaksui välittömästi sen kannan, että Ukrainaa ei hylätä. Viimeisimpänä esimerkkinä oli presidentti John Bidenin ja Ukrainan presidentti Volodymir Zelenskyn puhelinkeskustelu, jossa Biden ilmaisi USA:n halukkuuden uudelleen elvyttää maiden välistä strategista kumppanuutta. Ketä vastaa – turha sanoa.
USA on jo antanut vaatimatonta sotilaallista apua Ukrainalle; se on toimittanut Humvee-ajoneuvoja, vastatykistötutkia, yönäkölaitteita, Javelin-panssarintorjunta ohjuksia ja muutamia laivoja Ukrainan laivastolle. Ukrainalle ratkaisevinta on kuitenkin se, haluaako USA tositilanteessa antaa tehokasta ilmatukea ja tiedustelutietoa. Ilman tätä tukea Ukraina on hätää kärsimässä. Ilman sitä se ei voi toimia Donbassin tasavaltojen tukemaa Venäjää vastaan.
Sota kuukauden kuluessa?
Asia taustaan liittyy se, että neuvottelut ovat jääneet hedelmättömiksi. Normandia-ryhmän (Saksa, Ranska, Ukraina, Venäjä) käymät neuvonpidot juuttuivat pattitilanteeseen. Venäjä ei halua hylätä sen luomaa ”valtiota” eikä Ukraina halua enää antaa yhtään periksi keskitetyn yhtenäisvaltion periaatteesta. Nyt näyttää siltä, että kun neuvottelut eivät johda mihinkään, niin asia halutaan jättää sotilaiden ratkaistavaksi.
Sotilaallisesti tilanne on mielenkiintoinen: Ukrainalla on ns. lyhyen aikavälin etu. Se joukot ovat ylivoimaisia kapinatasavaltoihin nähden. Venäjä on taas täysin ylivoimainen Ukrainaan nähden. Toisaalta USA:n sotilasylivoima ja tekniikka on suvereeni Venäjään nähden tällaisessa sodassa, jossa itse maavoimien taakka on muilla kuin amerikkalaisilla. Taktisten ydinaseiden käyttö loisi tietenkin aivan uudenlaisen tilanteen.
Venäläinen sotilasasioiden asiantuntijan Pavel Felgenhauerin mukaan tässä on mahdollisuus myös yleiseurooppalaiseen sotaan kuukauden kuluessa. Felgenhauerin mukaan siitä ei tietenkään ole varmuutta mutta merkit ovat huonot: televisiokanavien sulkemisen lisäksi Venäjää hiertää ja ärsyttää oppositiopoliitikko Navalnyn tukeminen sekä se, että Biden kutsui juuri eliniäkseen presidentiksi nimitettyä Putinia ”murhaajaksi”. Paineet sotaiselle konfliktille ovat kovat.
Pahinta on kuitenkin se, että asia on päästetty molempien maiden mediaan vellomaan ja levittämään sotapsykoosia. Näyttää siltä, että kumpikaan osapuoli ei anna periksi. Ehkä tässä halutaan kokeilla sitä kenen ”silmät räpsähtävät ensin” ts. kenellä on päättäväisyyttä ja halua pysyä sanojensa takana.
Voimat on ryhmitetty
Virallinen Venäjä väittää, että sen massiiviset joukkojenkeskitykset ovat osa normaalia harjoitusrutiinia ja että Venäjän valmistautuu vastaamaan NATO:n uhkaan. Tällä kertaa konflikti ei kuitenkaan ole yhtä yksipuolinen kuin vuonna 2014, sillä myös Ukraina on valmistautunut huolellisesti. Maa saattaa kärsiä korruptiosta ja huonosta hallinnosta mutta se armeija on nyt koulutettu ja motivoitunut.
GRU:n johtamat operaatiot käynnistyvät ilmeisesti ”Donbassin tasavalloista. Niiden 28 000 paikallista vapaaehtoista ja 2000 venäläistä ”kouluttajaa” ovat valmiina. Venäjän armeijan 150. divisioona on sijoitettu niin, että se voi tilanteen niin nopeasti vaatiessa tukea Donbassin kapinallisia, mikäli tarvitaan. Myös Krimille on sijoitettu nopean toiminnan joukkoja. Kuten edellä mainittu, sen normaalisti Pihkovaan sijoitettu 76. maahanlaskudivisioona on Krimillä. Kyseinen joukko-osasto toimii yleensä Venäjän hybridioperaatioiden keihäänkärkenä. Erikoisjoukkojen tarkoituksena on ilmeisesti mahdollisessa kriisissä eristää Ukraina mereltä ja läntiseltä avulta yhdessä Venäjän laivaston kanssa.
Lännen mahdollisuudet tukea Ukrainaa riippuvat täysin USA:n halukkuudesta toimia. Nyt näyttää siltä, että Ukraina on vihdoin saanut itselleen pitävät poliittiset vakuutukset sotilaallisesta tuesta. USA:n uusi puolustusministeri Lloyd James Austin III on ilmoittanut Ukrainan puolustusministerille Andriy Taran’ille, että lännen sotilasmahti ei jätä Ukrainaa yksin mikäli Venäjän eskaloi tilannetta.
Mitä Suomi tekee jos mahdollinen konflikti laajenee?
USA:n ja Venäjän välinen sota Ukrainassa ei välttämättä rajoittuisi etelään vaan se voisi pahimmillaan levitä pohjoiseen. Myös Baltiaan ja vieläkin pohjoisemmaksikin. Näin arkipäiväisesti ja ”vahingossa” syntynyt sota koskettaisi ainakin epäsuorasti myös Suomea. Mikäli USA auttaa ilmavoimillaan Ukrainaa jää Venäjälle vain huonoja vaihtoehtoja.
Mielenkiintoisinta tässä kaikessa on se, että ”sekurokraattinen” hallinto ja Putinin järjestelmä ei siedä yhtään tappioita. Se on ollut voitollinen heikompiaan vastaan mutta se on kohdannut teknisesti ylivoimaisen vihollisen vain kerran.
Silloin kävi huonosti.
Vuoden 2018 helmikuussa Khashamin taistelussa USA ja sen liittolaiset tuhosivat Venäjän palkkasotilaiden pataljoonan (”wagneristit”) lyhyessä verilöylyssä. Parempi tekniikka voitti. Ehkä USA:ssa on päädytty siihen johtopäätökseen, että olisi parempi aiheuttaa Venäjälle rajoitettu sotilaallinen tappio. Se saattaisi kumota Venäjän vallitsevan poliittisen järjestelmän? Ehkä hänen seuraajansa kanssa voisi sopia asioista helpommin?
Tällaisessa tilanteessa Putinin on pakko nostaa panoksia.
Jos hän häviää, on Venäjän joko laajennettava konfliktia tai sitten käytettävä taktisia ydinaseita. Ja mikäli Putin häviää tämän taistelun, menettää hän arvovaltansa. Ja ilman sitä ei voi hallita Venäjää. Hänestä tulee vain ”pappa bunkkerissa” kuten Aleksei Navalnyi kutsui häntä.
Mitä Suomi tekee?
Kysymyksiä on monia ja hallituksen olisi valmistauduttava miettimään ns. WCS – (worst case scenario) kysymyksiä. Kuten: annammeko apua Virolle Naton kanssa? Julistaudummeko neutraaleiksi? Haluammeko tulla osaksi isoa konfliktia? Onko meillä kykyä puolustaa koko maata? Entä jos joudumme rajoitetun hyökkäyksen kohteeksi? Mistä saamme apua? Nämä kysymykset saattavat nyt tuntua ”spektaakkeleilta” mutta kun tosi on kyseessä, näitä asioita ei voi jäädä pohtimaan ikuisesti.
Dosentti Arto Luukkanen
Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori
Helsingin yliopisto
Antaisiko Venäjä ryöstämänsä Karjalan takaisin jos Suomi lupaisi pysytellä konfliktissa puolueettomana?
Ilmoita asiaton viesti
Artolta hyvä kirjoitus! Toivottavasti valtiojohtomme lukee tuon ajatuksella. Siinäpä umpisolmua mietittäväksi. Saksan Merkelin pitäisi siirtyä sivuun syksyllä. Ukrainan sodan syttyminen haastaa Saksan. Nouseeko kansleriksi lopulta viher-vasemmistolainen venäjälle alistuja , heikon Euroopan kansleri, vai löytyykö uusi rautakansleri , joka kokoaa Euroopan Ukrainan tueksi? Itaraa ja absurdia, mutta tavallaan Eurooppakin tarvitsee tässä tilanteessa sotaa Ukrainan tueksi
ts. Venäjää vastaan? Eurooppa on melko päreinä ja Saksan energiaratkaisut tekivät siitä Putinin sylikoiran.
Kyllä Arto pistit kovan kirjoituksen ja analyysin! Voimia ja paksua nahkaa, kohta rakit nousevat taas luolistaan… -mutta anna karavaanin kulkea. Toivon poliittista menestystä. Näkisin että UM.ssä olisi uudessa seuraavassa hallituksessa tarvetta osaamisellesi👍
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi. Siitä tosin uupuu vielä yksi mahdollinen skenaario jota venäläiset ovat yrittäneet neuvotteluteitse jo pitkään. Lähettää sotilaitaan ukrainan ja itä-ukrainan väliin rauhanturvaajiksi. Tietoisina että se on ainoa varma tapa lopettaa sotiminen.
Jotakin lienee kuitenkin tapahtunut suurvaltojen neuvottelupöydillä kun muutama tunti sitten donbassin johtavat elimet tiedottivat että tarvetta täysimittaiselle liikekannallepanolle ei enää ole. Aamullahan pidettiin vielä hätäkokous kun ukrainalaiset kohdistivat tykkejään ja separatistit vastasivat niihin samoin tein omilla tykeillään.
Ilmoita asiaton viesti
J.N:”Lähettää sotilaitaan ukrainan ja itä-ukrainan väliin rauhanturvaajiksi.”
Huumorimiehiä.
Ilmoita asiaton viesti
Oho. Luukkaiselta hyvä ”paha analyysi”.
Ilmoita asiaton viesti
Noin voi kuvitella tapahtumien tosiaan etenevän. Voittajia koko hommassa on todella vähän ja ne vähät istuvat kaukana taisteluista, eivätkä takuulla tykin ruuaksi mene.
Ilmoita asiaton viesti
Voittajat eivät koskaa jää tykinruoaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Taisivat Tali – Ihantalassa kesällä 1944 jäädä.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni hyvää ja toivottavasti ajatuksia herättävää pohdintaa ajankohtaisesta aiheesta. Todennäköistä on että konflikti syntyy mutta veikkaan että se jää näytöstasolle.
Ilmoita asiaton viesti
Tämähän oli suorastaan viihdyttävä. Näen sieluni silmillä, kuinka jossain Suomen Sisun salajuottolassa taistellaan uuden Terijoen hallituksen viimeisistä paikoista 😂
Ilmoita asiaton viesti
Siellähän ne sosialistit pitivät hallitustaan viimeksikin.
Joskus vaikuttaa siltä että ovat jo siirtyneet Helsinkiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon peliin voi sitten lisätä vielä hieman vähemmälle julkisuudelle jääneen nyt keväällä alkavan Naton DEFENDER-Europe 21 -harjoituksen, johon ottaa osaa noin 28 000 USA:n ja sen liittolaisten sekä kumppanuusmaiden sotilasta Euroopan alueella. Harjoitukseen osallistuu myös merkittäviä yksiköitä US Ilmavoimista ja US Laivastosta ( This year, DEFENDER-Europe 21 will also include significant involvement of the U.S. Air Force and U.S. Navy. ) .
Naton läheisistä kumppanuusmaista, Suomesta ja Ruotsista, ei kuitenkaan näytetä osallistuvan tähän harjoitukseen.
ks. esimerkiksi: https://www.europeafrica.army.mil/ArticleViewPressRelease/Article/2537359/press-release-defender-europe-21-activities-begin-this-month-include-two-dozen/
https://www.europeafrica.army.mil/DefenderEurope/videoid/787260/
Kannattaa kiinnittää huomiota ko. sivvuilla olevaan karttakuvaan, joka toki on hyvinkin vain suuntaa antava.
Niistä takatisista ydinohjuksistahan voinee todeta, että missään ei kai ole sellaista sopimusta olemassa, jossa osapuolet sitoutuisivat käyttämään ”vain” taktisia ydinaseita. Missä muuten taktisten ja strategisten ohjusten käytön sotatilanteessa raja olisi sovittu ? Kummallakin osapuolellahan niitä ydinaseita on monin kertaisesti yli tarpeen. Eli kuka on se joka heittää ”ensimmäisen” pienen kiven…. ja kuka on sitten se, joka on vielä paikanpäällä heittämässä sen viimeisen suuren ”kiven” ?
Ilmoita asiaton viesti
Tuohon viimeiseen kappaleeseen pitäisi lisätä että sopimukset aseiden käytöstä ovat vain rauhan aikaa varten. Jos, ja toivottavasti ei koskaan, tulee sotilaallinen konflikti niin sopimukset eivät ole edes sen paperin arvoisia mille ne on kirjoitettu.
Ilmoita asiaton viesti
Olin jo unohtanut tämän harjoituksen, kiitos vinkistä. Luin jostain ulkomaisesta lähteestä (jota en nyt lähde kaivamaan) Ukrainan parlamentin päätöksestä maaliskuun alussa pitää Itä-Ukraina ja Krim Ukrainan suvereenisena osana. Sanamuoto patisti hallintoa ryhtymään toimenpiteisiin alueiden palauttamiseen Ukrainan yhteyteen. Eli merkitsi käytännössä sodan julistusta Venäjälle.
Ilmoita asiaton viesti
Arto Luukkaselta ajankohtainen kirjoitus. Kiitos.
Mietin, nukkuvatko Luukkasen kirjoituksia aktiivisesti ”kehuneet” kommentoijat, kun heidän kommenttejaan ei ole näkynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Joukossa on monia, joiden tietotaito ei riitä kommentointiin, kun vastassa on Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtori.
Ilmoita asiaton viesti
Hmmm… ”satuolennot” ja trollit puuttuvat nyt täältä. Mielenkiintoista.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä sanoo Arto Luukkanen jos Venäjä ilmoittaa siirtävänsä pääkaupunkinsa takaisin Pietariin? Pietarihan on ollut vuosisatoja Venäjän tsaarien koti ja pääkaupunki? Venäjä saisi pääkaupunkina välittömän meriyhteyden Euroopan keskelle. Venäjän vaikutusvalta Euroopassa kasvaisi välittömästi niin että EU:n korruptoituneilla virkamiehillä voisi mennä aamukahvit väärään kurkkuun? Entä mitä tekisi Presidentti Sauli Niinistö ja Suomi? Luulen että suurin into Nato-joukkojen harjoituksista Suomen maaperällä voisi vähentyä. Luulen että Sauli vetäisi kypärän syvälle päähänsä ja painuisi bunkkeriin..??? Olenko väärässä?
Ilmoita asiaton viesti
Holodnaja Pravda
”Pietarihan on ollut vuosisatoja Venäjän tsaarien koti ja pääkaupunki? Venäjä saisi pääkaupunkina välittömän meriyhteyden Euroopan keskelle.” Gospodin Korpiranta # 3386681. Tämä väite ei kestä kriittistä tarkastelua.
Jos sotilaallinen kriisi Naton ja Venäjän välillä eskaloituisi sodaksi Itämeren – Skandinavian alueella, Nato ensitöikseen sulkisi ilma- ja merivoimien sekä rannikkopuolustuksen avulla Tanskan salmet.
Tätä dystopiaa Moskovan ”Kremlin Haukat” kauhistellen pohtivat.
Katsotaanpa karttaa Moskovan ja Kremlin silmin, gospodin Korpiranta.
”Pommi” on Moskova, pienempi ”Pommi” on Kaliningradin Chkalovskin sotilaslentokenttä ja tukikohta. Mittakaava on oikeassa alakulmassa.
Google Maps / Satelliittikuvat. https://www.google.com/maps/place/Punainen+tori/@56.4440084,22.9753047,1031256m/data=!3m1!1e3!4m13!1m7!3m6!1s0x0:0x0!2zNTTCsDQ2JzIwLjgiTiAyMMKwMjMnMzcuOSJF!3b1!8m2!3d54.772454!4d20.393863!3m4!1s0x46b54a5a738fa419:0x7c347d506b52311f!8m2!3d55.7539294!4d37.6207951
Missä on Venäjän sotilaallinen voima, iskukyky ja eräs keihäänkärki?
Kaliningradin sotilaalliseen eksklaaviin on Venäjän asevoimat sijoittanut tällä hetkellä noin 20000 ammatti- ja sopimussotilasta sekä vuosittain noin 3000 varusmiestä. Suppeasti, panssariprikaati, kaksi motorisoitua jalkaväkiprikaatia, tykistöprikaati, maahanlasku- ja spetnazprikaati. Iskander-ohjusrykmentti ja kaksi ilma- ja ohjustorjuntarykmenttiä, varustettuna S-400 ja uusimmalla S-350 ohjusrykmentillä, sekä ELSO-pataljoona. Laivasto-osastoon kuuluu 2 – 4 sukellusvenettä, 2 hävittäjää, 2 korvettia, 4 ohjuslauttaa ja noin 10 pienempää rannikkoalusta. Varustusta täydentää kaksi lentorykmenttiä kalustona Su-25 ja Su-30/35, yhteensä noin 60 monitoimihävittäjää sekä yhteensä noin 40 kpl Ka-50/52 ja Mi-28 taisteluhelikopteria.
Kun Tanskan salmet on kiinni Naton toimesta, Kaliningradista alkaisi siis epätoivoinen pakeneminen Liettuan ja Valko-Venäjän läpi kohti Smolenskia, Tveri’ä, Kalugaa ja Moskovaa. Pitkä on kotimatka ja monta haastetta edessä. Itämerelle ja Suomenlahdelle ei olisi asiaa.
Liitteet.
Gabriel-ohjukset Suomen rannikkopuolustukseen pyörälaveteille. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006527501.html
Gripen E/F (EAJP) ja GlobalEye. http://www.lentoposti.fi/uutiset/saab_gripen_e_ja_globaleye_hx_challengessa_h_vitt_j_n_siipiripustimessa_uusi_eajp_s_ili
Suomen uusi ilma- ja ohjustorjuntahanke. https://www.lentoposti.fi/uutiset/puolustusvoimien_ilmatorjuntakyvyn_itsuko_hanke_etenee_tarjouspyynn_t_l_hetettiin_valmistajille
Viron valinta Patriot vai Nasams. https://www.verkkouutiset.fi/viro-satsaamassa-ilmavoimiinsa-satoja-miljoonia-euroja/#98c63d85
Missä on Naton heikkous? Aika on puolustussodan korttipelin jokeri. Naton nopeantoiminnan joukot, 60 päivää ja vasta sitten on toimintakykyä. https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000006540441.html
Otšen horošo, pozhalujsta Tovarištš
”Vuan eihän myä ilkijät, itepääset ja ihtenäeset Tšuhnat mihkään Natohon lähetä. Myöhän puolustetaan Ruotsia viimoseen hurjaan Tšuhnaan asti.”
Btw. ”Moskova on tietysti aina pitänyt Ruotsia epävirallisena Naton jäsenenä. Uutta on, että Suomi, Venäjän suora naapuri ja puolueettoman ystävällinen kumppani kylmän sodan aikana, tekee nyt tiivistä yhteistyötä Yhdysvaltojen ja Naton kanssa. Itämerestä on suurelta osin tullut Nato-järvi.” Venäjän sotilastiedustelun eversti (res. evp.) turvallisuuspolitiikan tutkija, historiantohtori Dmitri Trenin. https://carnegie.ru/commentary/83539
Ruotsin ja Suomen Natojäsenyys muuttaisi sotilaallista tilannetta ratkaisevasti Itämeren – Skandinavian alueella sekä Baltiassa.
Suomi ja Ruotsi Natossa helpottaisi Naton Baltian maiden puolustamisen ongelmaa ja sinetöisi Itämeren lopullisesti käytännössä Naton sisämereksi.
Ilmoita asiaton viesti
Nato voi suunnitella ja siirrellä palikoita sotilaitten pöydällä miten vain haluavat. Kannattaa olla kuitenkin realisti eikä luottaa palikoitten pysyvän pöydällä suunnitellussa järjestyksessä. Tämä ei ole mitään videopeliä. Jäitä hattuun ettei mene vatsa sekaisin?
Ilmoita asiaton viesti
”Nato voi suunnitella ja siirrellä palikoita sotilaitten pöydällä miten vain haluavat.”
Taitaa Natolla olla muutakin liikuteltavaa, kun palikoita sotilaiden pöydillä. Ihan monen kymmenen tonnin panssarivaunuja ja muuta kalustoa. Lentokoneita ja laivojakin näyttää olevan ja ne ihan oikeasti liikkuvat. Eihän noilta ammattilaisilta taida näissä harjoituksissa ihan niin helpolla mennä vatsat sekaisin. Monet heistä ovat olleet monessa mukana.
Ilmoita asiaton viesti
Etkö halua nähdä että NATO haluaa provosoida Venäjää näillä sotaharjoituksilla jota se on harjoittanut myös Suomen maaperällä? Mitäs luulet että miten Venäjä näihin harjoituksiin suhtautuu?
Ilmoita asiaton viesti
Joo, eipä se ole ensimmäinen kerta, kun itärajan takana uhriudutaan ja provosoidutaan ( oman kansan silmissä ) vain sen vuoksi, että heidän pienet naapurinsa huolehtivat omasta turvallisuudestaan. Ovat nämä pienet naapurit muuten kiittämättömiä, kun eivät luota siihen, että Venäjä voisi huolehtia heidän turvallisuudestaan , esimerkiksi ballististen ohjusten torjunnassa ( googlaa: Makarov puhe ja Makarov kartta ) .
Siitä, näiden naapureiden turvallisuuden varmistamisesta, syntyy toki uhka Venäjälle, koska silloin Venäjällä kun ei olekaan vapaita käsiä puuttua halutessaan näiden pienten naapureittensa sisäisiin asioihin.
Mainittakoon tässä nyt esimerkiksi vaikkapa Viro, Latvia ja Liettua. Niin kuin Venäjän tekisi kovasti mieli antaa näiden maiden venäläisperäiselle väestölle sitä perinteistä” veljellistä apua” . Se kun ei nyt oikein onnistu, sillä siinä Venäjän ”veljellisessä avunannossa” Venäjä astuisi Naton varpaille. Siihen leikkiin Venäjä, eikä edeltäjänsä Neuvostoliitto, ole olleet vielä valmiita. On sitten toinen asia, haluavatko Baltian maiden venäläisperäinen väestö sitä Venäjän ”veljellistä apua”.
Taitaa olla nyt niin, että Venäjä ei tälläkään kertaa taida vielä lähteä kokeilemaan kummalla kantti kestää. Mitenkähän Venäjän hallinto saisi tästä kehitettyä sellaisen kansakuntaa uhkaavan tarinan, jolla kansa saataisiin asellisesti lähtemään turvaamaan naapurimaihin venäläisten oikeuksia ja kiristämään vyötään entisestään ? No siellä kyllä hallinto osaa käyttää mielikuvitustaan ja maskirovkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Katso Ukrainaa ja mieti miten siellä asiat on menneet. USA ja Nato ovat kokeneet siellä politiikkansa yhden konkreettisen tuloksen. Ei se Venäjä jää toimettomaksi nytkään jos muutoksia politiikassa tapahtuu. Tilanne kiristyi heti kun tämä Biden astui puikkoihin. Niin Kiinan sekä Venäjän kohdalla. Sotaan tarvitaan vähintään kaksi osapuolta. En halua että Suomi tarkoituksellisesti ottaa riskin sekaantua tähän valtataisteluun. Venäjä on kuitenkin suurvalta ja yhteistä rajaa 1200 km Suomen kanssa!
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän pääkaupungin siirtäminen ei ole ihan ilmoitusasia.
On ollut omat syynsä, miksi se on aikoinaan siirretty Moskovaan. Mitä merkitystä pääkaupungin meriyhteyksillä olisi käytännössä? Miksi ihmeessä se muuttaisi sinänsä Venäjän vaikutusvaltaa Euroopassa, tai miksi Suomi ei voisi harjoittaa joukkojaan entiseen tapaan, joko omin voimin tai yhteistyössä kulloinkin hyödyllisiksi arvioitujen kumppanien kanssa?
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä lisäisi pääkaupunkinsa turvatoimia esim. lisäämällä Suomenlahdelle ja Itämerelle sotilasaluksia tarpeellinen määrä. Luulen että kynnys kutsua Nato-joukkoja sotaharjoituksiin Suomen maaperälle kasvaisi ja yhteiset harjoitukset voisivat loppua kokonaan?
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että Venäjä siirtäisi pääkaupunkinsa aivan tahallaan haavoittuvampaan paikkaan, jotta se saisi siitä tekosyyn lisätä turvatoimiaan, ja siksi muun Euroopan pitäisi lopettaa oman maanpuolustuksensa asianmukainen ylläpito ja muut turvallisuusjärjestelynsä?
Luvalla sanoen, merkillinen ajatuskulku.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on pitänyt oman puolustuksensa kunnossa. Ei se itänaapuri Suomeen halua hyökätä. Se sai viime sodassa opetuksen kun oli aikansa hakannut päätään siihen Karjalan mäntyyn. Venäjä haluaa pitää suhteet Suomeen kunnossa. Suomi on sille luotettava naapuri. Meidän ei kannata yrittää pelastaa koko maailman (EU tai NATO) suuria valtasuunnitelmia. Siinä voi käydä huonosti!
Ilmoita asiaton viesti
Mitä suomi tekee ?
-Haavisto vetoaa huolestunut ilme kasvoillaan sotiviin osapuoliin aselevon aikaansaamiseksi ja humanitaarisen avun perillesaamiseksi,-lisäksi esitetään huoli kriisin eskaloitumisesta,aamen!
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos erinomaisesta asioiden taustoituksesta, jollaista ei tähän mennessä ole antanut yksikään muu tiedotusväline Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen kirjoitus. Erityisen mielenkiintoista oli kuulla harmaista alueista Venäjän sisällä. Se, ettei Navalnya yksiselitteisesti tuomita kaiken muun, kuin yhä ahtaammalle joutuvan todellisen opposition toimesta, on kiinnostaava kuulla.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno analyysi. Mukavaa että kirjoitat tännekin joskus sellaisia. Yleensähän kirjoitat ne lukemisen arvoiset jutut Turun Sanomiin ja tänne heittelet höpöjuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Koska en ole hakenut blogin avausoikeuksia Puheenvuoroon niin laitan tähän viittaamani lähteen koskien Ukrainan ’sodanjulistusta’: https://www.president.gov.ua/documents/1172021-37533 . Aloita uusi blogi aiheesta kun tämän päivitystä ei lueta koska on kolme päivää vanha jos näet tarpeelliseksi kommentoida aihetta lisää.
Ilmoita asiaton viesti