Virheellistä vaali-informaatiota levitetään – väärä uutisointi on uhka vaalityölle

Sanomalehti Karjalaisen väittää virheellisesti päivän uutisessaan, että vaalikampanjointi ulkotiloissa on kielletty.

Siteeraan Karjalaista ”…kaikenlainen torikampanjointi on kiellettyä. Tämä iskee etenkin tammikuun aluevaaleihin. Vaalipäivä on 23.1. ja aluehallintoviraston mukaan torikampanjointi lasketaan ulkotapahtumaksi”.

(https://www.karjalainen.fi/maakunta/torikampanjointi-ei-ole-sallittua-kuntosalit-saavat-olla-auki-padelin-pelaaminen-viel%C3%A4-kysymysmerkki-t%C3%A4t%C3%A4-avin-m%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4m%C3%A4t-rajoitukset-tarkoittavat).

Karjalaisen levittämä uutinen ei pidä paikkaansa. Itä-Suomen aluehallintoviranomainen ei ole kieltänyt tällaisia toritapahtumia (https://avi.fi/ita-suomi).

Väärä uutisointi kertoo tylyllä tavalla siitä, että virheellinen koronatiedottaminen vaikuttaa vahingollisesti tulevien aluevaalien äänestysintoon. Jo viime kesän kuntavaalien äänestysprosentti (55,1 %) oli alhaisin 70 vuoteen.

Mitä OM:n puoluesihteerien kokouksessa 30.12.2021 THL:n johtaja Mika Salminen totesi?

Eilen pidetyssä – 30.12.2021 – OM:n ja puoluesihteereiden kokouksessa THL:n Mika Salminen yksiselitteisesti totesi, että ulkona toreilla tapahtuva vaalikampanjointi on matalan riskin toimintaa ja se pitää sallia. Aluehallintovirastojen tiedottaminen on kuitenkin joko tahattomasti tai tahallisesti epäselvää. Äänestäjillä on sellainen käsitys, että täydellinen kielto ulkona pidettäville vaalitapahtumille on voimassa Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa.

Näin ei kuitenkaan ole.

Täydellistä ulkoilmakieltoa ei ole Pohjois-Suomen (P-Pohjanmaa) tai Lounais-Suomen (Satakunta, V-Suomi) päätöstiedotteessa. Nyt on syytä tarkastella mitä AVI tarkoittaa yleisötilaisuuksilla ja yleisillä kokouksilla (yleinen kokous = mielenosoitus) ja yleisötilaisuudet (kuten festarit jne). Näistä on listaus Avin sivuilla. (https://avi.fi/usein-kysyttya-koronaviruksesta).

Nyt tarvitaan oikeaa tietoa ja hyvää tiedottamista – hallituksen on kannettava vastuu

Toivon oikeellista, selvää ja johdonmukaista tiedottamista – kaikkialla Suomessa. Vaalit ja niiden toimittaminen ovat demokratian ydintä ja niiden toimittamista tai vaalikampanjointia ei saa turhan takia häiritä tai estää. Mikäli THL:n johtaja pitää ulkona tapahtuvaa torikampanjointia pienen riskin toimintana on se selvästi kerrottava.

Ennen kaikkea hallituksen on tulevia aluevaaleja ajatellen annettava informaatiota, jota ei voi mielin määrin muutella tai sen sisältöä samentaa tiedotusvälineissä. Sekavan tiedottamisen vuoksi virhetulkinnat uhkaavat paikallisten poliittisten yhdistysten toimintamahdollisuuksia.

EU-vaalit ovat olleet kaikista Suomen poliittisista vaaleista toistaiseksi epädemokraattisimmat vaalit. Valtioneuvoston, kansanomaisesti hallituksen, on nyt tehtävä sitä, mitä varten se on muodostettu. Sen pitää uskaltaa käyttää ylintä toimeenpanovaltaa. Vai onko kenties hallituksen tavoite, tiedotusvälineiden myötävaikutuksella, joko tahattomasti tai tahallisesti tehdä aluevaaleista Suomen poliittisen historian epädemokraattisimmat vaalit?

Arto Luukkanen – puoluesihteeri (ps)

+4
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää
Ehdolla kuntavaaleissa

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu