Yle – puudelijournalismin koti?

Puudelit on kivoja.

Ne on pieniä suloisia koiria, jotka viihtyvät käsivarrella. Ihania elukoita.

Ilmoitan julkisesti, että en vastusta tai aio ”kankeloida” niitä. Niiden identiteetti on ihan jees.

Puudelijournalismi on taas jotain sellaista jota vastustan. Kankeloisin sen mielelläni. Toimittajan ei nimittäin pidä olla ”puudeli”; hänen ei pidä istua tottelevaisesti Vallan oikealla puolella.

Miksi?

Siksi kun oikea journalismi on ärhäkkää, älyllistä, tinkimätöntä ja puolueetonta. Se ei viihdy lemmikkinä.

Oikea journalisti ei havainnoi tai nuuski ”vallan takalistoja”. Se yritä arvata mitä Mahti haluaa, vaan tutkii asioita – se analysoi faktoja sellaisina kuin ne ovat. Oikea journalismi ei juovu kesärannoissa tai rillaa Lapin mökeillä vaan pysyy niistä erossa.

Intellektuaalisen hygienian takia.

Yle ja puolueettomuus

Tämän esipuheen jälkeen onkin hyvä tutkia Yleä ja sen vaalikonetta.

Se on selko-suomeksi sanottu täysin neuvostolainen.

Se on ihan brežnevistä.

Miksi?

Koska se on puolueellinen. Meidän verovaroillamme. Laitan tähän viestin, jonka laitoin eilen aamulla Ylen suurjohtajalle Jokiselle.

Arvoisa ja kunnioitettu Ylen suurjohtaja,

Olisin kunnioittavasti kiinnittänyt huomiotanne Teidän ns. ”vaalikoneenne” puoluekoneeseen ja puolueen esittelyyn.

Se toimii nyt ”ulkoisena vaalivaikuttajana” ts. ei reiluna instrumenttina.

Te olette nyt ns. ulkoinen vaalivaikuttaja.

Toimintanne ei ole puolueetonta, fair play ei toteudu.

LYHYESTI: PUOLUEITA PITÄISI ESITELLÄ TASAPUOLISESTI!

Kun pelätään sitä ulkoista vaalivaikuttamista, niin tämähän on juuri sitä. Se on vähän sama juttu kuin jääkiekkopelissä tuomari ottaisi mailan ja alkaisi pelaamaan toista joukkuetta vastaan.

Totean kuin Väinö Tanner lapulaisvuosina eduskunnassa ”Tämä on yhtä meksikoa”.

https://twitter.com/i/status/1631746496470065153

Historioitsijana totean: häpeänne on tässä asiassa ikuinen. Se säilyy – siitä puhutaan vielä ja historioitsijat yrittävät tulevaisuudessa selvittää kysymystä: miksi? Miksi te olitte puolueellinen? Miksi Jokinen ei toiminut oikein ja moraalisesti. Mikä oli hänen arvopohjansa?

lupsakkain terveisin ja heräämässä juuri vaalivaikuttamiseen – reilusti ja aidosti. Ei ”alkorytmeillä” – ei indoktrinaatiolla.

Arto Luukkanen”

**

Ylen suuri journalistinen johtaja vastasi minulle mutta ongelmana oli se, että hän ei oikeasti, siis aikuisten oikeasti tuntunut edes ymmärtävän kritiikkiäni.

Ymmärrän Jokisen käsittämättömyyttä

Tietyllä tavalla ymmärrän Jokisen valitsemaa ”en ole ymmärtäväni” linjaa. Se on ainoa mahdollinen.

Eihän hän voi myöntää, että ei ole puolueeton.

Monelle toimittajalle puolueettomuus tai oikea journalistinen ote on mahdottomuus tässä tilanteessa, jossa oma työpaikka on mahdollisesti katkolla jos se väärä puolue pääsee valtaan.

Monen toimittajan rinnassa riehuu Otto-Wille Kuusisen kuvaama ”pyhä viha – pyhä rakkaus” teema. On hieno kokea negatiivisia tunteita, joita voi kohdistaa turvallisesti johonkin ympäristön hyväksymään kohteeseen. On kiva seurata nuoruuden näkyä.

Mutta…kun se ei ole oikeaa journalismia.

Se on puudelismia.

Arto Luukkanen

  1. disclaimer: edellä oleva on kirjoittajan täysin subjektiivinen kirjoitus ja henkilökohtainen historiotsijan mielipide.
artoluukkanen
Perussuomalaiset Järvenpää

Varakansanedustaja., valtuutettu
Olen työssä Helsingin yliopistossa ja toimin siellä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkimuksen yliopistolehtorina. Palvelen järvenpääläisiä kaupunginvaltuutettuna ja perussuomalaisen puolueen varakansanedustajana (Uusimaa). Olen myös Järvenpään kaupunginvaltuutettu, opetus ja ja kasvatuslautakunnan jäsen, Järvenpään seurakunnan kirkkovaltuutettu, Suomen Perustan ajatuspajan säätiön hallituksen puheenjohtaja ja Pekasus opintokeskuksen rehtori. Jotkut saattavat muistaa minut Alfa-tv:n ”Dosentti” ohjelmasta, jossa haastattelen taiteen, tieteen, politiikan ja yhteiskunnan vaikuttajia. Haluan palvella kaikkia järvenpääläisiä järjellä ja sydämellä. Niin duunareita, yrittäjiä, lapsiperheitä, yksinäisiä ihmisiä, seniorikansalaisia ja koululaisia. Minulle on itsestään selvää, että Järvenpäässä sivistys, koulutus, osaaminen ja työ on asetettava kunniaan. Unelmani on taloudessa tarkka Järvenpää, joka ei unohda sen asukkaita! Ihminen edellä, ihmisen puolesta - tehdään Järvenpäästä kotoisa paikka asua!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu