Ai jaa…?

Ihmettelin muutamia päiviä sitten facebook-sivullani, kun Fortum -ratkaisusta tiedotettiin, sitä että miten Saksalaisia talouksia mahdollisesti odottava muutamien satasien korotus vuosittaiseen kaasulaskuun sai niin kovin suurta huolta.  Lähteenä jaoin Iltalehden asiaa koskevan jutun (IL 22.7 ”Saksalaismediat uutisoivat, että nelihenkiselle perheelle lämmitys aiheuttaisi jatkossa 200–300 euroa lisäkustannuksia vuositasolla. Asiasta uutisoi muun muassa Bild.”).

Ai jaa…?

Tuo summa menee Suomessa monella kohta kuukaudessa kohonneisiin polttoaine- ja energiakustannuksiin.

Ei ole ihan yksi eikä kaksi taloutta täällä, joissa sähkösopimus on päättymässä ja tilalle 4-6 sentin kilowattituntihintaan tarjotaan kolmesta viiteen kertaista hintaa.  Se on etenkin sähkölämmittäjälle suurta menoerää nyt, mutta myös muille.  Tunnettuahan on että energian hinnat seuraavat toisiaan, ja saamme kuulla kaukolämmön yms. Hinnankorotuksista.

Samaan aikaan monet muut energia-alan yhtiöt kuin Fortum takovat ennätystuloksia. Yksi sellainen on Neste.  Öljy-yhtiöt ottavat täysin rinnoin vastaan sodan tuomat hinnannousut.  Samalla kun kansalaiset tuskailevat laskujensa kanssa, ja Ukrainassa tapahtuu hirveyksiä.

Yksi viheliäinen lompakon päälle käyvä tekijä on yleinen kova inflaatiokehitys, johon yksistään sota ei ole syypää.    Siihen vaikuttanee myös se että tälläkin hetkellä talouden kysyntää osin ylläpitävät ”koronaelvytyspaketit” ovat pitäneet huolen siitä että koko läntinen maailma on pumpattu täyteen ”setelirahoitusta”.

Tällä hetkellä näyttää vahvasti siltä että Fortum on sanalla sanoen ryssitty oikein kunnolla.  Saksa tuli ”hätiin” Uniperin osalta mutta kuitenkin hyvin oman asemansa turvaten.  Tämän he osaavat.  Saksa osti käytänössä alehintaan osuuden Uniperista eli itselleen strategisesti tärkeästä energiayhtiöstä. Lisäksi sen valtionpankki antaa miljardilainoitusta (korkoineen) minkä takaisinmaksu varmistettiin tämän lainan ensisijaisuudella (turvattua bisnestä siis).  Fortum on nyt ”liekassa” ja kunnolla, ja sen pääosin omistama yhtiö saa tukea Saksalaisten kaasulaskua kymmenillä miljoonilla päivässä lokakuuhun asti.  Mistäköhän muusta Fortum jatkossa rahansa tekee ja kassansa paikkaa kuin repimällä rahat täältä kotimaan markkinoilta, jossa se on edelleen merkittävä tekijä?

Suomessa pitäisi olla muuta murehdittavaa kuin Saksalaisten kaasulaskun korotus.

 

 

 

 

 

+4
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu