Hintakatto määräaikaisiin sähkösopimuksiin

Vielä tässä bloggailen sähkön hintaan liittyvistä asioista.  Syynä se, että pelkään nykyhintatason aiheuttavan niin paljon ongelmia usealle, etenkin jos hinnat talvella kohoavat mahdollisiin sähköntuotantoon liittyvien ongelmien tai vaikkapa mahdollisen kylmän talven johdosta.

Kun itse elää omakotitaloarkea viisihenkisen perheen isänä, voi samaistua ainakin joiltain osin niihin joita tuleva talvi mietityttää sähkön hinnan osalta. Vaikka kotimainen hirsitalo lämpeää maalämmöllä, niin etenkin talvisaikaan sähköä on tupannut kulua.

Kun vielä pitkä määräaikainen sopimus on loppumassa juuri ehkä pahimpaan aikaan talvella, on tässä saanut perehtyä tarjottaviin sähkösopimushintoihin.  Ja eiväthän ne mukavaa luettavaa ole.

Määräaikaisten sopimusten hintataso on liikkunut noin 30 senttiä/kWh tasossa.  Usealla on nyt myös sopimuksia, joissa hinta määräytyy tietyin välein.  Niissä hintataso on monilla noin 35- 40 c/kWh tällä hetkellä.

Edellämainitut hinnat tarkoittavat talvella lähes 1000 euron kuukausilaskuja pelkästä sähköenergiasta. Riippuen nyt vähän pakkasista ym.  Tiedän, että vaikka meillä on kulunut paljon talousähköä lämmöntuoton lisäksi, josta ehkä voi löytyä säästettävää, niin ovat nuo tavattoman kovia summia.  Etenkin kun muutkin kulut ovat nousussa (autoilu, ruoka, korkomenot ym).  On tuttuja joilla sähkönkulutus voi olla ollut lähes kaksinkertaista. Kahden-kolmentonnin kuukausisähkölasku… Visalla, joustoluotolla vai millähän näitä maksetaan..?

Mistä ihmiset löytävät rahat näihin? Paljon on esimerkiksi heitä, joilla vanhempi sähkölämmitteinen talo yksinään, ja tulot voivat olla pieni eläke.  Asunto saattaa sijaita seuduilla, joissa myynti vaikeaa.  Etenkin nyt.

Jotkut sanovat että ”oma valinta”.  Usein ei niin kyllä ole.  Ei kaikki meistä ole saanut syntyä tai elää elämäänsä kasvukeskuksessa, tai syntynyt ”kultalusikka” suussa.  Kehitys on mennyt niinkuin on mennyt muutenkin, eikä kaikki voi tehdä edes valintoja tosielämässä.  Jättää vaikka omaa perhettä, kotiseutua.  Emme me voi niin toisiamme täällä kohdella, että siinäpä olet.  Ei Ukrainan julmaa sotaa monikaan osannut ennustaa ym.

Kuitenkin on oletettavissa jollain todennäköisyydellä, että hinnat putoavat.  Jo ensi kevääksi tätä ennustetaan.  Kuinka moni menee nyt ehkä osin ymmärtämättömyyttään sitomaan itsensä hyvin kalliiseen sopimukseen? Joku 30c/kWh voi olla todella kallis ”diili” kunhan aikaa hieman kuluu.

Ymmärtävätkö kaikki varmasti sopimusten hinnat ja mahdollisen riskin hintojen muutoksesta?  Myynti voi olla paikoin agressiivistakin.  Koska elämme poikkeusaikoja, pitkien määräaikaisten, kuten aika yleisten kahden vuoden sopimusten, hintatasoa voisi yrittää suitsia tutkimalla hintakattomahdollisuutta.

Olen sitä mieltä, että esimerkiksi yli vuoden mittaisten sopimusten hintataso ei saisi ylittää yli 20c/kWh. Voisiko olla mahdollista myös sekin, että mikäli kiinteän sopimuksen hinta ylittää kuukauden keskihintatason jollain tietyllä suhteella, sen tulisi antaa luvan irtisanoa sopimus. Itse hintakatto voisi perustua myös johonkin keskihintalaskelmaan.  Jos tällainen toteutettaisiin, toki sitä pitäisi ensin selvitellä.  Mutta idea tai ajatus lienee jotakuinkin selvä.

Moni muistanee, kuinka sähköyhtiöt irtisanoivat omia kuluttajille myytyjä hintasuojaussopimuksiaan, ja kuluttajat jäivätkin hintojen noustessa näiden kohonneiden hintojen ”uhriksi”, vaikka luulivat olleensa suojattuja hintojen nousulta.

Oma valinta tulee olemaan todennäköisesti spot-tyylinen eli pörssihinnan mukaan menevä sopimus. Pitää tässä vaan oppia säännöstelemään ja siirtämään kulutusta kellon eli hintojen mukaan, ja varaava takka kovaan käyttöön.  Tokikaan pesukoneita ei voi valvomatta laittaa yöksi päälle.

Kuitenkin kun kuluttajien rahat menevät enenevissä määrin energialaskuihin, ja loput ehkä kohonneihin korkoihin ja kallistuvaan ruokaan, jotkut muut jäävät ilman.  Pahoin pelkään että erilaiset vapaa-ajan asiat sekä siihen liittyvä kaupanteko, eri palvelut, lehdet ja ravintolat ovat niitä jotka ensimmäisenä kokevat kulutuksen taantuman.  Se taas ei tiedä hyvää taloudelke ylipäätään.

 

 

 

 

0
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu