Mikä on onnistumisen mitta?

Yleisesti puhutaan että Suomessa on onnistuttu erityisen hyvin korona-torjunnassa.  Mutta millä tätä mitataan? Suomessa on hyvinvointivaltiona resursseja.  On THL, STM, sairaanhoitopiirit jne.  Alan asiantuntijat ovat saaneet lisäksi seurata miten muualla on toimittu ja miten eri toimet ovat vaikuttaneet.  Hallituksella on eri asiantuntijatahojen lisäksi ennätysmäärä avustajia.  Lisäksi on nimitetty työryhmää jne.  Oppositio on lähinnä kirittänyt ja ollut näkymättömissä paitsi omin myös median toimin.

Baltian maita voisi kulttuurin ja sijainnin kannalta pitää jonkinlaisena verrokkina.  Noin 6 miljoonan väestö, tosin puolet pienemmällä alueella.  Suomi on vauraampi ja edellä myös terveydenhuollossa.   Koko Baltian maissa kuolleisuusluku koronaan on noin puolet HYKS:n eli Helsingin ja Uudenmaan vastuualueen.  En ole nähnyt että tätä olisi mediassa hehkutettu.  Baltian maiden uutisoitiin juuri avanneen rajoja toisilleen, he eivät tällä tietoa tule Suomen perässä.

Korona -työ on käytännössä tehty ja toteutettu pääosin kunnissa ja sairaanhoipiireissä.  Suomi on pääosin harvaanasuttu maa.  Mökeillään ja taloissaan viihtyvä aika kuuliainen ja tottelevainen kansa, jonka kulttuuriin ei kuulu poskisuudelmat ja tuskin oikein halauksetkaan, on ehkä sittenkin aika hyvin toimiva ja ”helppo” tällaisessa tilanteessa.

Alussa viivyteltiin eikä varauduttu.  Maskiasiat taidettiin sössiä (ja viikkoja jo kulunut eikä vieläkään), samaten voi sanoa paljolti yritystuista.  Velkaverorahojen jakamisesta on kumminkin kyse.  Nyt Vihriälän tuoreessa raportissa todettiin minkä tällainen maallikkokin ymmärsi jo toista kuukautta sitten että suoria palkkatukia rajoituksista kärsiville aloille jne.  Oikeastaan vähän kaikessa toiminnassa on oltu viikkojen viiveellä.  Entä koska onnitellaan arjen koronatyön tekijöitä hyvästä toiminnasta, vai valuuko kaikki ns. ”ständien taakse”? Mikä on onnistumisen mittari?

Vielä isoksi kysymykseksi nousee kuntien tukeminen, ne vetävät nyt isoa miinusta.  Lisäksi kovasti kärsineen matkailu- ja ravintola-alan toipuminen ja tukeminen on täysin kesken.  Valmiuslain tai tartuntatautilain käytössä tulisi lisäksi huolehtia palkanlisästä niille jotka määrätään työskentelemään selvissä riskiolosuhteissa jne. Korona ei ole ohi eikä sen aiheuttamasta ”iskusta” olla vielä lähdetty toipumaan, ehkä vielä ei ole aika onnitella tai todeta että ”hyvin meni”.

ArtoNurmi

Kaupunginvaltuutettu Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu