Sähkön hinnasta

Viime päivinä on mediassa kirjoitettu sähkön hinnoista ja kuinka esimerkiksi Saksassa uhkaava kaasupula uhkaa nostaa sähkön hinnan täälläkin ”hirveyksiin”.  Jäin miettimään että miksi.

Fortumin kohdalla tuloksentekokyky taisi nyt mennä Uniper-seikkailuun eli käytännössä Saksan kaasumarkkinoihin.  Muuten erilaisilla energiaa tuottavilla yhtiöillä taitaa mennä lujaa.

Sähkömarkkinoilla on ollut kehitystä, joissa energiayhtiöt ovat siirtäneet energian myynnin erillisiin yhtiöihin.  Näillä yhtiöillä on vaarana se, että ovat tehneet pitkiä sopimuksia myyntiin (riskillä), mutta joutuvatkin nyt ostamaan pörssisähköä kalliilla.  Vähän kuin Uniperille kävi kaasun osalta. Ainakin jos tosiasiassa ostavat pörssisähköä.

Energian tuotannossa taas todennäköisesti menee lujaa.  Toki on niin, että sähkön tuottajia on energian myyntiyhtiöiden omistajina. Miten sopimukset ja ”kytkyt” on tehty kussakin on tietysti liikesalaisuuksia ja eri variaatiota löytynee.

Mikä tavoite tässä sitten on ollut?  Todennäköisesti näin kyetään tekemään sähkön hinnasta vielä entistä enemmän spekulatiivista.  Lisäksi yhtiöt ovat järjestäytyneet suuremmiksi yhteenliittymiksi sähkön myynnin osalta.  Tarkoitus yritystoiminnassa on mahdollistaa suuret voitot ja se lienee näidenkin järjestelyiden tausta-ajatus.

Hinnoista ja sähkön tuotannosta kiinnostuneena katselin Suomen sähköjärjestelmän tilaa ja vertasin sitä vuoden takaiseen tilannekuvaan.  Silloin sähkön pörssihinta näyttäisi olleen muutamien senttien luokkaa, kun se nyt on monin kertainen (tänään vaihteluväli noin 24-56 c/kWh).

Tuotannossa on eroja, mutta ei kovin merkittäviä.  Ydinvoimaa on se vajaa 3000 megawattia ”vakiona” , teollista yhteistuotantoa, vesivoimaa ja tuulivoimaa noin saman verran mitä vuosi takaisin.

Silti hinta on aivan eri.  Loppukäyttäjä siis maksaa täysin eri hintaa, vaikka sähköjärjestelmäämme tuotetaan sähkö käytännössä hyvin vastaavasti kuin hinnan ollessa monin verroin matalampi.  Vesivoima, ydinvoima, teollisuuden yhteistuotanto, tuulivoima…

Öljy-yhtiö Neste ilmoitti huipputuloksesta.  Lehdessä olleen jutun perusteella perusteeksi ilmoitettiin melko suoraan Ukrainan sodan aiheuttamat hinnan nousut.

Lapinlahden linnut lauloi aikoinaan: ”Missä on se valta, joka puuttuu kansalta?
Olisiko käynyt niin, että kokkosi on poltettu?
Olisiko käynyt niin, että vihtaasi on kustu?
Olisiko käynyt niin, että sinua on huijattu?” 

Taitaa olla ajankohtaisia sanoituksia vielä tänäkin päivänä…

 

 

 

 

+6
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu