Sähkön hintatuet

Korkea sähkön hinta patisti hallituksenkin toimiin. Myös oppositio on tietenkin kantanut kortensa ideakekoon.

Sanomattakin lienee selvää, että pitkällä aikavälillä paras keino on huolehtia sähkömarkkinoiden toiminnasta.  Suomessa ja Pohjoismaisessa sähköverkossa tämä ei ole kovin ylivoimaista.  Se toki voidaan pilata yltiöpäisellä solidaarisuustoiminnalla, eli laajentamalla siirtoyhteyksiä eurooppaan.

Mutta pääosiltaan hallituksen keinot ovat nyt sen tyyppisiä, että ne tulevat valtiolle maksuun vaikka sähkön hinta ei olisikaan korkealla tasolla.  Näiksi kuluttujien energiatukikeinoiksi valikoitui hieman erikoisesti ylimääräinen lapsilisä ja varhaiskasvatusmaksujen alentaminen.  Hallitus toteutti siis sekä sdp:n että keskustan ”vaalibudjetti-ideat”.

Sähkön alv-ale ja jälkeenpäin tuleva vähennys toki riippuvat myös hintatasosta mutta ne ymmärtääkseni saavat kaikki.

Poikkeusajan tukena Ville Tavion ehdottama hintakattomalli olisi näin aika hyvä, koska se koskisi vain korkeita energiamaksuja.  Jos puhutaan poikkeuksellisen korkeiden hintojen aiheuttamasta väliaikaisesta tuesta, tällainen malli toimisi parhaiten.

En myös pitäisi päästökauppaan liittyviä toimia huonona.  Suomen tulee pitää oma maa kilpailukykyisenä myös eu-alueen sisäisessä kilpailussa.

Koska mitäpä jos akuutti sotatila loppuukin, ja hinnat eivät olisikaan hyvin korkealla tasolla, on tukirahojen käyttö reruperäisesti hoidetun valtiontalouden aikana kyseenalaista, vaikka se vaalipopulismina toimisikin.

 

0
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu