Savuverhon takana

Tänään on keskusteltu paitsi elvytyspaketista, myös taloudesta.  Suomen talouskehitys ”mataa”.  Kaikki tietävät ja odottavat talouden kasvupyrähdystä korona-laskun toipumisen yhteydessä, mutta se ei todennäköisesti riitä mitenkään kuromaan umpeen vajetta, budjettialijäämää eikä juuri edes hillitse velkaantumista.

Nyt vaikuttaa että hallitus on hylännyt talouskuriajattelun edes vähimmässä määrin.  Suomi velkaantuu miljardeittain lähivuodet.  Ollaanko siis otettu talousmalli Espanjan ja Italian kaltaisista maista?

Eduskunnassa hommat jatkuvat entiseen malliin. Sen sijaan että hallitus ja hallituspuolueet, joiden käytössä on avustajat ja ministeriöt, valta ja vastuu esittää lähinnä vastakysymyksiä joka asiaan. ”Mistä te sitten säästäisitte”… Se on hallituksen jonka pitää tähän kyetä vastaamaan.

Ei oppositiopuolueilla voi olla vastauksia ja yksityiskohtaisia neuvoja joka ainoaan hallituksen talousongelmaan.

Jos sillä nyt mitään ongelmaa on… Sehän ottaa velkaa kymmeniä miljardeja, lisää julkisia menoja, sitoo Suomen valtaviin eu-maksuihin kymmeniksi vuosiksi jne.  Ainakaan rahan käytössä ei vaikuta olevan ongelmia.   Kunnatkin saivat ”lahjamiljardin”, mikä meitä kuntapoliitikoita nyt toki hetken lämmittää.

Vaikuttaa että korona – kriisiä on hoitanut viranhaltijat jo hyvän tovin käytännössä lähes omillaan, yhdessä vastuullisten kansalaisten kanssa.

Monet ravintola- ja tapahtuma-alojen yrittäjät ovat suurissa vaikeuksissa. Korona – tukimiljoonien kohdentumisista olisi mielekästä saada jokin raportti. Rahoja on tiettävästi jaettu verkkokauppojen kehittämisiin ynnä muihin. Itse olisin pitänyt kohtuullisena että olisi luvattu maksaa rajoituksilla kiinni laitettujen ja toimimaan estettyjen kuluja.  Jos estetään poikkeustoimin elinkeinotoiminta se kyllä oikeuttaa korvaukseen.

Mutta rahat onnistutaan kyllä käyttämään. Lähes kaikissa asioissa joissa pitäisi pohtia miten uudet menot rahoitetaan, kuulee ”se jää seuraavan hallituksen selvitettäväksi”.  Kuten esimerkiksi tänään liikenteen verotusta selvittäneen työryhmän osalta.  Niin on myös jäämässä hoitajamitoituksen kuin koko mahdollisen SoTe -ratkaisun rahoitukset ja eu- tukipaketin ja kasvavien jäsenmaksujenkin menolisäykset jne.

Pistää miettimään mitä päätöksentekijöiltä oikein lopulta sitten odotetaan?  Ja onko joillakin lupa käyttää velkavaroja mielin määrin ja joillakin velvollisuus taas tehdä toisin?

Suomella ei kuitenkaan ole esimerkiksi omaa rahaa jolla vaikuttaa viennin kilpailukykyyn, mutta monella lähimaalla on. Millä me maksamme tämän kaiken, jos talous ei ota aivan ilmiömäistä supernousupyrähdystä?  Jos kasvu on vain lähes ”normaalia” ja korot pikkuhiljaa kuitenkin nousevat, tilanteessa jossa ollaan alijäämäisiä normivuosinakin?  Palkka- ja työsuhde-ehtojen alennuksilla kilpailukyvyn tehostaminen yhdessä koventuvan veronkeruun (millä menolisäykset rahoitetaan? ) kanssa eivät tunnu kovin houkuttelevalta.

Korona – savuverho hälvenee aikanaan.  Onkin aivan oikeutettua kysellä mihin Suomi on ajautumassa?  Hyvä historia ei takaa menestystä, eikä Suomen tilanne hyvinvointivaltiona ole karttaan perustuva asia.  Kukaan ei väitä että ilman lisävelkaa nyt olisi pärjätty, mutta onko kaikki velanotto ja menolisäyspolitiikka perusteltua?

Kukaan tai mikään taho ei esimerkiksi tunnu uskaltavan puuttua miljardien asumistukeen. Suomessa ei haluta enää tukeaa asunnon hankkimista itselle, mutta tuetaan valtavilla summilla asumistukien kautta asuntosijoittamista.  Valtion asumistukimenot ovat yli tuplaantuneet vuosikymmenessä.   Se aiheuttaa myös ongelmia työn vastaanottoon.  Miten Ruotsin kokoinen maa selviää alle neljänneksellä verrattuna Suomeen asumistuissa?

 

 

 

 

 

+4
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori
Ehdolla kuntavaaleissa

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu