Suomen suunta 2

Kirjoittelin heinäkuussa tänne puheenvuoroon EU-tukipaketista mm. Näin:

Toivottavasti tukirahat eivät tule tarkoittamaan sitä että erilaisten investointi- ja kehitysrahojen avulla houkutellaan tuotantoa täältä esimerkiksi Puolaan (tai Ranskaan, Italiaan jne).  Silloin tukisimme omaa kurjistumistamme (velkarahalla).  Suomessa ongelma koko 2000-luvun on ollut teollisten investointien vähyys, eikä tätä ”kierrettä” soisi yhtään syvennettävän.  Teollisten työpaikkojen väheneminen on yksi merkittävä tekijä alueellisen eriarvoistumisen taustalla.

Tämä juolahti mieleeni nyt kun uutislähetyksessä lopetettavaksi ilmoitetun Lahden bussikoritehtaan luottamusmies totesi suunnilleen näin: ” uutta sähköbussimallia voidaan valmistaa täällä meillä tai Puolan tehtaalla ja nyt sitten näyttää että se tehdään Puolassa”

Puola saa valtavat tuet ja tukien on sanottu kohdentuvan ns. Ilmastoperusteisiin hankkeisiin.  Tiedä häntä nyt onko tällä merkitystä juuri tähän mutta oletettavasti runsaasti eu-rahaa saaviin maihin on ainakin ”ystävällisempi ilmasto” saada erilaisia investointitukia ym.

Toivon että olen täysin väärässä ollut tuossa aiemmassa spekulaatiossa.  Mutta sananlaskuissa on yleensä paljon ytimekkäitä viisauksia.  Yksi sellainen on ”tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa”.  Toivottavasti emme siis maksa omasta kurjistumisestamme.

Samassa uutislähetyksessä kerrotaan Kiinassa tehtävästä Viking Linen aluksesta.  Telakan kerrotaan pitävän laivaa hyvänä oppimateriaalina siinä miten näitä tehdään.  Niinpä niin…

ArtoNurmi

Kaupunginvaltuutettu Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu