Tukipaketista kovaa keskustelua

Eduskunta käy kovaa keskustelua eu-tukipaketista.  Tukipaketti ei tosiasiassa kovin paljon vaikuta olevan itse korona-kriisin hoitoa.  Tukipaketin lähtöarvot perustuvat aikaan ennen koronaa.  Mutta se on askel kohti yhteisvelkaperiaatetta ja eu:n vallan kasvattamista jäsenvaltioiden kustannuksella.

Suomi saa siis noin puolet maksuvastuisiinsa nähden.  Miksi sitä puolustetaan niin kovin? Syitä on monia mutta vasemmistoliiton Arhinmäki tämän oikeastaan avasi: tukirahat maksetaan tukiohjelman alussa, mutta maksut sitten vuosikymmenien kuluessa.

Iso osa miljardeista tullee siis jo tämän hallituskauden aikana. Lisäksi näitä rahoja, siis Suomen itse myöhemmin maksettaviksi tulevia, pakotetaan eu:n kautta tiettyjen sektoreiden käyttöön.  Tämäkin sopinee nykyhallituksen ideologiaan.  Vaikka hallitus vaihtuisi, se ei enää kykene tähän vaikuttamaan.  Sen lisäksi että otetaan valtavasti (eli miljardeittain) valtionvelkaa, otetaan käytännössä velkaa (miljardeittain) nyt myös eu:n kautta. Hyötysuhde on tosin huono kun saatu raha noin tuplaten takaisin maksetaan, mutta sen maksamisen pohdinta on sitten joskus, ja jaksottuu pitkälle tulevaisuuteen.

Tämä tukipaketti sitoo arviolta 40 vuoden ajaksi valtiot eu:n maksuohjelmaan.  Brexit -pelon aiheuttamana tuli tästä ilmeisesti yksi keino sitoa nykyiset valtiot entistä tiukemmin eu:n koneistoon.  Kun tukipaketin varjolla ajetaan vielä yhteisiä veroja voi sanoa että liittovaltiokehityksen vaalijat varmasti voittivat.  Ilman koronan tuomaa savuverhoa tätä ei olisi ikinä kehdattu esittää.  Kun pää on avattu, seuraava kriisi johtanee vastaaviin ratkaisuihin ja aina vain ”syvemmälle” mennään.

 

 

 

ArtoNurmi

Kaupunginvaltuutettu Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu