Tuumaustauko tarpeen

Tätä kirjoittaessa aamutelevisiossa käsitellään kehysriihen eli ”välihallitusneuvotteluiden” tilannetta.  Tuntuu jopa vähän oudolta että vuoden 2023 kehyksen riita, joka koskee muutamaa sataa miljoona noin 50 miljardin kokonaisuudessa, on yhtäkkiä näin merkittävä.

Mutta muut tiedot ehkä jyvittävät tätä riitaa.  Valtiovarainministeri Vanhanen istuu ylen iltaohjelmassa sanomatta juuri mitään, mutta ei istu neuvottelemassa. Tiedot kertovat selkeää kieltään että realistista arviota työllistymisvaikutuksista ei haluta kuulla. Sen sijaan halutaan että sosiaali- ja terveysministeriö poikkeuksellisesti olisi näissä asioissa ”totuuden oraakkeli”.  Melkoisen käsittämätöntä.

Komentit mitä neuvotteluista on kerrottu ovat ”tyhjän saa pyytämättäkin” -tyylisiä.  Mutta jos tämä tähän kaatuu niin se kaatuu tähän itsepäiseen talousrealismin kieltämiseen.  Vasemman laidan työllistämiskeinot vaikuttavat olevan valtion ja julkisen talouden velkaantuessa ja yli varojen eläessä ”lisää töitä julkiselle, positiivista diskriminaatiota, ja teollisuustyöpaikkoihin vihreä murros”.

Vaikka itse toimin kuntapolitiikassa, kyllä tämä meno hieman hirvittää. Kuntatalous ei kestäisi leikkauksia tulevaisuuden haasteita kohti mennessä.  Talousrealiteetit eivät muutu inttämällä, ja jos valtiontaloudelta putoaa pohja, tämä on viimeistään vuosikymmenen lopussa edessä ja säästölistat tulevat.

Kun ajatellaan että tämä hallitus on toteuttanut suurinpiirtein kaikki ideoimansa menolisäykset, tehnyt jättilisävelan koronapandemiassa, mutta ei halua ottaa talouden realismeja edes tämän kahden-kolmensadan miljoonan edestä loppukaudeksi, niin minkälaisen valtiontalouden tilan se jättää seuraavalle?

SoTe-uudistuksessa on jo unohdettu kulukuri, ja siitäkin uhkaa paisua menojen kasvattaja (uutisoinnin mukaan jopa miljardiluokan).  2027 alkaa mm. Tämän eu-tukipaketin maksut ym.  Huolimatta valtavista tukimiljoonista (ties minne menneet) paljon työllistyvä matkailu- ja majoitusala on kriisissä yhdessä tapahtuma- ja kulttuurialan kanssa. Turveratkaisut ajavat tuhansia työpaikkoja pois ja pistävät yrittäjiä ja mm. Kotimaista konetuotantoa ahdinkoon.

Hallituskauden lopulla on voimassa oppivelvollisuuden pidentäminen, hoitajamitoitus jne.  On tehty julkisen sektorin menolisäykset, mutta kriisiytyvä tulopuoli on jäänyt kokonaan miettimättä ja sitä on usealla tavalla romahdutettu.  Tulee vähän Kreikan taannoinen tilanne mieleen.

Suurin vaara on että muun maailman talous lähtee elpymään, korot nousevat mutta Suomen talous mataa.  Meillä ei ole omaa valuuttaa jolla helpottaa tilannetta.  Inttäminen ei tässäkään kohtaa meitä tulisi pelastamaan, vaan toaiasioiden myöntäminen.  Sitä ei tuolla nyt haluttaisi mitä ilmeisemmin edes vähäisessäkään määriin tehdä.

+4
ArtoNurmi
Perussuomalaiset Pori
Ehdolla kuntavaaleissa

Kaupunginvaltuutettu
Sähkö - ja automaatiotekniikan insinööri
Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta pitkään jo kiinnostunut, mutta vasta vuonna 2012 kuntavaaleissa poliittisesti aktivoitunut perheenisä. Tykkään pohtia asioita, joskus vähän kriittisestikin, mutta se johtuu yleensä realismin kaipuusta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu