Maallikko tuumaa ilmastoasioita

Hyvä, että ilmastosta ja luonnosta ollaan huolissaan. Tämä asia onkin ollut isosti esillä viime aikoina ja se on herättänyt tunteita suuntaan jos toiseen.

Globaalisti tilanne lienee huono ja ilmastonmuutos on havaittu jo pidempään. Mikä johtuu maapallon omista mekanismeista ja mikä on ihmisen toiminnan tulosta on joiltain osin epäselvää. Selvää kuitenkin on, että ihmisen toiminnalla on iso vaikutus.

Suomessa tilanne on ymmärrykseni mukaan paremmasta päästä. Teollisuus ja voimalaitokset ovat onnistuneet vähentämään päästöjään. Liikenteessä päästöt eivät ole kehittyneet niin suotuisasti, koska kiitos autoveron, ajoneuvokanta on vanhahkoa. Fossiilisten polttoaineiden käyttöä ollaan vähentämässä ja liikenteessä sähkö tuo ilmansaasteisiin jatkossa helpotusta. Meillä on myös käytössä ydinvoimaa sekä vesivoimaa, mikä on positiivista ilmaston takia. Tuuli- ja aurinkoenergia ei voine ainakaan toistaiseksi tuottaa meille riittävää energiansaantia pohjoisesta sijainnistamme johtuen.

Tuntuu vähän liioitellulta, että suomalaiset ovat nyt asiasta kovin barrikadeilla – ainakin kotomaamme osalta. Asiat ovat edenneet ja etenevät parempaan suuntaan. Suunnitelmallisuus ja maltti ilmastoon liittyvissä toimenpiteissä olisi valttia niin kansalaisten kuin liike-elämänkin (teollisuuden) kannalta. Mihinkään isompaan ahdistukseen (jota valitettavasti kylvetään myös lapsiin ja nuoriin) ei minun mielestäni ole maassamme syytä. Fokus onkin keskittynyt aika epäsuhtaisesti mm. sähköautoiluun ja lihansyönnin vähentämiseen. Pitäisikö puhua myös vaikka lämmityksestä, joka on isohko energiasyöppö (makuuhuone +19C, olotilat +21C), vältetään turhaa moottoriajoneuvoilla liikkumista esimerkiksi harrastamalla ulkoilua ja pelejä lähiympäristössä, minimoidaan lentäminen, minimoidaan laivamatkailu, kierrätetään mahdollisimman paljon, suositaan lähituotteita, ei kerskakuluteta… Vähän naiveja asioita, mutta oikeasti tinkimällä monista itsestään selvistä asioista saataisiin kohtuullisesti aikaan. Mutta pystymmekö me oikeasti suuntautumaan yhtään siihen Linkolamaiseen ajattelu- ja toimintatapaan, joka olisi mannaa luonnon kestokyvyn puolesta.

Se mistä kannattaa mielestäni olla oikeasti huolissaan luonnon ja ilmaston puolesta ovat maapallon väestönkasvu, kehittyvien maiden kasvava merkitys ja isot maat, joiden merkitys globaalisti on massiivinen – Kiina, Intia ja osaltaan toki USA ja EU.

Tarkoitan, että väheksymättä omia toimiamme, meidän tulisi saada isot toimijat parempaan malliin ja kehityksen tielle, tämä koskee erityisesti Kiinaa. Lisäksi voisimme ehkä auttaa teknologialla tmv:lla tavalla kehitysmaita, jotta niiden saastuttavaa vaikutusta voitaisiin vähentää.

Yksi asia tulee vielä lopuksi mieleen noiden fossiilisten polttoaineiden korvaamisen osalta: olisiko se ydinvoima kuitenkin yksi ilmastomme pelastaja…?

 

 

 

artoollikainen

Tavallinen vapaalle jäänyt IT-alalla työskennellyt mies, joka toimii nyt kaupallisena kalastajana (ex-sivutoiminen ammattikalastaja). Isänmaa ja suomalainen kulttuuri lähellä sydäntä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu