Maatalous ja vesiensuojelu – mikä on tilanne?

Tänään 22.9. sunnuntaina oli HS:ssa yleisönosastokirjoitus, joka sai minut kirjoittamaan tätä avausta. Siinä käsiteltiin erityisesti maatalouden ravinteiden huuhtoutumista virtavesiin ja sitä kautta mereen.

Käsitykseni mukaan lannoitusta pyritään säätelemään ja suojavyöhykkeet on määritelty virtavesien äärelle. Taitaa olla niin, että joku 3-5 metriä on suoja-alueen minimi, jossa ei saa viljellä, vaan siinä pitää kasvaa ruovikkoa, pensaikkoa tmv:aa. Suositus on 15 metriä, jonka noudattamisesta maksetaan, mutta tuo yleisönosastonkirjoitus antoi ymmärtää, että ei ole oikein käsitystä, onko tuota suojakaistaa haettu maanviljelijöiden toimesta… Siinä esitettiin myös, että olisiko tuo vapaaehtoisuus muutettava pakollisuudeksi.

Oletan, että korvaus viljelijälle on liian alhainen, jos hän jättää hakematta tuon suoja-alueesta maksettavan korvauksen.

Omat havaintoni pääkaupunkiseudulta ovat aika karua noiden suojavyöhykkeiden osalta. Esimerkiksi Monikonpuro (laskee Laajalahteen) ja Glimså-Glomså-Espoonjoki (laskee Espoonlahteen) ovat aika lailla uomiin saakka viljeltyjä! En tunne merkittävintä Vantaanjoen valuma-alueen tilannetta, joten en osaa sanoa mikä tilanne on siellä.

Ajatukseni pääkaupunkiseudun rannikkovesien virkistys- ja hyötykäytön näkökulmasta on, että miten paljon kustantaisi, jos viljelijöille maksettaisiin riittävä korvaus 15 metriä leveästä suojavyöhykkeestä (joka toisi myös lisää luonnon monimuotoisuutta)? Tai pitäisikö selkeästi pakottaa viljelijät ympäristötalkoisiin ilman korvausta?

Valumaongelma on todennäköisesti pahin Saaristomerellämme, mutta minua on ihmetyttänyt jo vuosikaudet pääkaupunkiseudun virtavesien alimitoitetut suojakaistat, jotka aiheuttavat omalta osaltaan rannikon lähivesien rehevöitymistä.

Asutuksen jätevesien puhdistuksessa ollaan ymmärrykseni mukaan paljon kunnianhimoisemmalla ja oikeasti paremmalla tasolla. Se on vaatinut paljon kehittämistä ja investointeja. Tuntuisi, että tuo valumien suoja-alue olisi paljon helpompi (ja halvempi?) toteuttaa.

 

artoollikainen

Tavallinen vapaalle jäänyt IT-alalla työskennellyt mies, joka toimii nyt kaupallisena kalastajana (ex-sivutoiminen ammattikalastaja). Isänmaa ja suomalainen kulttuuri lähellä sydäntä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu