Muistutus kylmästä

Monet Euroopan maiden kansalaiset tulivat yllätetyiksi Venäjän ja Ukrainan kaasukiistan johdosta. Osa on joutunut jopa värjöttelemään kylmässä talvipakkasella ja osassa maista on jouduttu rajoittamaan teollisuuden kaasunkäyttöä.

Muistutus kylmästä tuli opettamaan myös Euroopan suurille maille omavaraisen energiatuotannon tärkeyden. Nyt maksetaan hintaa siitä, että ei ole ollut poliittista rohkeutta rakentaa uusia ydinvoimaloita ja siten turvata omaa energiantuotantoa.

Kaasukriisi on selkeästi osoittanut Euroopan Unionin maiden riippuvuuden itäkaasusta. Oli vika sitten kaasuntoimittajassa tai välikäsissä, niin haavoittuvia joka tapauksessa ollaan. Maailman energiavarat ovat pääosin poliittisesti epävakaiden tai epädemokraattisesti johdettujen valtioiden hallussa.

Euroopan Unioni ei voi rakentaa omaa tulevaisuuttaan energiariippuvuuteen näistä maista. Onneksi Suomessa on jo herätty ruususen unesta, kun omavaraisuutta parannettaan investoimalla ydin-, bionergia- ja tuulivoimaan. Vielä tarvitaan päätökset uusista vesivoimahankkeista, jotta energian kustannukset pysyvät kurissa. Pääasia on kuitenkin se, että energiansaatavuus turvataan.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu