Talouteen mallia Ruotsista ja Saksasta
Talouspoliittinen keskustelu pyörii euron ja Euroopan taloudellisen kriisin ympärillä. Vientivetoiselle Suomelle toimiva valuuttaunioni ja kysynnän takaava taloudellinen kehitys Euroopassa ovat tärkeitä asioita, ja niiden puolesta kannattaa ponnistella. Meidän on kuitenkin selviydyttävä myös silloin, kun Eurooppa ui sakeissa vesissä. Juuri nyt onkin aika panostaa omaan kilpailukykyyn.
Vuosia jatkuneen taloudellisen epävarmuuden aikana parhaiten Euroopan maista ovat selviytyneet Saksa ja Ruotsi, koska ne ovat tehneet oikeita kilpailukykyä vahvistaneita uudistuksia. Ruotsin työmarkkinauudistus palautti ahkeruuden kunnioittamisen, ja sen jälkeen työllisyysaste on ollut 4-5 prosenttiyksikköä Suomea korkeampi. Samalla työllisyysasteella Suomessa olisi 100 000 ihmistä enemmän töissä kuin nyt.
Ruotsin lääkkeet olivat yksinkertaiset. Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastettiin, sairauspoissaoloihin sisällytettiin yhden päivän omavastuu, nuorille hyväksyttiin alemmat alkupalkat ja työvoimapoliittista koulutusta tehostettiin. Tulokset kertovat puolestaan. Kun nuoret saadaan työmarkkinoille, niin myös syrjäytymisen riski poistuu.
Saksan valttina on ollut maltillinen palkkapolitiikka ja tuottavuuden jatkuva kehittäminen työnantajien ja työntekijöiden välisellä yhteistyöllä. Suomessakin on tähän pyritty. Oikeaan suuntaan on menty, mutta askeleet ovat olleet riittämättömiä.
Suomen vienti oli viime vuonna ensimmäisen kerran tuontia alempi sitten syvimmän lamavuoden 1993.
Energiaveroleikkuri pelasti hetkellisesti metsäteollisuuden kilpailukyvyn, mutta rikkidirektiivi uhkaa heikentää koko vientisektoria 2015. Yritysverotuksen on oltava kansainvälisesti kilpailukykyistä, jotta yritysten ulosliputus Suomesta Viroon, Ruotsiin ja muihin vetovoimaisiin maihin loppuu.
Viennissä on edelleen suuria mahdollisuuksia. Vientimaidemme kärkijoukossa ovat läntisen maailman maat Ruotsi, Saksa, Alankomaat, USA ja Iso-Britannia. Vahvin kasvupotentiaali on kuitenkin Venäjällä, Kiinassa, Intiassa, Brasiliassa ja muissa nousevissa talouksissa. Näiden maiden kanssa me emme voi kilpailla kustannustasossa, mutta voimme myydä sinne osaamistamme. Tässäkin voimme ottaa oppia Ruotsista, joka on jo pitkään ollut vahva Etelä- Amerikassa ja on saanut suuria investointeja myös Kiinasta.
Takavuosina Suomen viennillä oli neljä tukijalkaa: metsä, metalli, kemia ja Nokia-vetoinen ICT-sektori. Kun näistä nyt ainakin yksi horjuu, niin uutta tarvitaan tilalle. Peliteollisuus on nostanut vahvasti päätään, vaikka palveluvienti pääosin koostuukin myytyjen koneiden ja laitteiden palvelusopimuksista.
Uusiakin aloja pitäisi avata viennille. Esimerkiksi suomalaiselle koulutukselle ja terveydenhoidolle on olemassa maailmalla kysyntää ja maksukykyisiä asiakkaita, kun vain itse opimme myymään.
Nyt on jo kiire tehdä niitä poliittisia uudistuksia, jolla vientisektorin menestys ja työllisyys turvataan myös vaikeina aikoina.
Arvoisa Arto Satonen.
Ruotsista ei mallia voi ottaa, koska meillä ei ole kykyä ottaa.
Meillä on eri valuutat, Ruotsilla oma,- ja meillä kolhoosivaluutta.
Tietysti, jos tämä on kokoomuslainen vihjaus omaan markkaan siirtymisestä…
Ilmoita asiaton viesti
Lisätään tuohon vielä, että Satonen tarjoaa ns. sisäisen devalvaation keinoa, joka on kokoomuksen toivelistan sijalla 1.
Se taas tarkoittaisi palkansaajien palkan alennuksia, veronkorotuksia, mutta omaan tulotasoonsa hän ei puutu, paitsi jos on paikka korottaa.
Ilmoita asiaton viesti
On aivan pakko kysyä, miksi näitä mainitsemianne tarpeellisia uudistuksia ei tehty viime hallituskaudella eli ajoissa?
Ilmoita asiaton viesti
Herran jestas, miten Ruotsilla voi mennä noin hyvin, vaikka ovat änkyröitä EUssa, kun eivät ole hyväksyneet euroa. Ja lisäksi heiltä puuttuu ”kaksikielisyyden rikkaus”, kun julkinen talous toimii ilman kaksikielisiä rakenteita ja joutuvat selviytymään ilman kaksikielisiä palveluita. Ovat jääneet omaan ruotsalaiseen Impivaaraansa, ja silti pärjäävät mainiosti. Kummallista.
Ilmoita asiaton viesti
”Ruotsin työmarkkinauudistus palautti ahkeruuden kunnioittamisen, ja sen jälkeen työllisyysaste on ollut 4-5 prosenttiyksikköä Suomea korkeampi. Samalla työllisyysasteella Suomessa olisi 100 000 ihmistä enemmän töissä kuin nyt.”
Ruotsi ei salli orjatyötä,meillä 350000 henkeä tekee vuodessa palkatonta orjatyötä.Kun pätkä kestää 6 kk niin se tekee n 175000 htv
Eli n 8% tehdystä työstä tehdään ei-työsuhteisillaeivätkänämäorjatyöläiset näy työllisyysasteessa.Jos ne laskettaisiin mukaan niin työllisyysaste olisi Ruotsia korkeampi
Ilmoita asiaton viesti
Morjes Arto!
Käyhän lukemassa lähihistoriaa kotisivultani.
Kumpi meistä lähtee ensin, Katainen pääministerin tehtävästä vaiko minä Kokoomuksesta?
Sinä Arto olet demareiden juoksupoika ja kognitiivisen konnotaation uhri.
Luepa;
– mitä eroa oli Suomen ja Ruotsin EMU-varaumilla?
– miten eroa oli Ruotsin ja Suomen perustuslain (euro-)säätämisessä, kun ”liityttiin” EU:hun?
Kokoomusterveisin
Jorma
salaisen EMU-varaumapöytäkirjan asianosainen 1.12.1999 alkaen
Kotisivulinkkejä:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emuvaraumat.php
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/emupetos.php
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/historia.php
JK:
Arto, klikkaa ja lue myös kuntauudistus:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa …, siitähän joskus keskustelimme.
Klikkaa myös varsinaisen kuntauudistuksen historialinkit:
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/kuntauudistus.php
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/kuntasuunnitelma_18019…
http://koti.mbnet.fi/jorjaa/nuts-kartat220793.php
Sama
Ilmoita asiaton viesti
Ihan asiaa kirjoitat *Ruotsista*, mitä nyt olin vetää herneen nenään jo toisen virkkeen ensimmäisessä sanassa…
Vientivetoinen on täysin päätön termi. Talous perustuu kaikkialla tuotantoon. Voidaan sanoa, että Pohjois-Korean vähäinen toimeentulo perustuu humanitaariseen apuun, mutta sekään ei ole esimerkiksi ”kulutusvetoinen” talous.
Vastaavasti mistään järjellisestä vinkkelistä katsottuna, kun ostan Samsungin kovalevyn, niin ostan pelkän kovalevyn, enkä harrasta mitään hemmetin tuontia Etelä-Korean kanssa.
Eipä tässä muuta ongelmaa ole, kuin että joka kerta kun käyttää ”vientivetoinen” -tyylisiä sanoja, ottaa itselleen oikeudettomasti mandaatin suunnitella taloutta. Kokoomukselta odottaisin enemmän.
Ilmoita asiaton viesti