Vain puolustusmäärärahojen kasvu takaa yleisen asevelvollisuuden jatkon nykytilanteessa

Eduskunnan tänään käymässä turvallisuuspoliittisessa keskustelussa huomionarvoisinta oli se, että SDP ilmoitti olevansa puolustumenojen 2 prosentin tasokorotusta vastaan.

Tasokorotuksesta luopuminen merkitsisi sodan ajan joukkojen määrän laskemista 350 000 hengen kokonaisvahvuudesta ehkä jopa sadallatuhannella. Lisäksi määrärahojen pitäminen nykytasolla johtaisi yhden keskikokoisen varuskunnan lakkauttamiseen jo ennen vuotta 2012. Lisämäärärahalla varusmieskoulutus voidaan pitää nykytasolla ikäluokkien pienenemiseen asti.

SDPn linjalla eteneminen vesittäisi yleisen asevelvollisuuden ja johtaisi käytännössä valikoivaan asevelvollisuuteen, jolloin suuri osa ikäluokasta jäisi kokonaan asepalvelun ulkopuolelle.

Voi hyvällä syyllä kysyä, mikä olisi vaikutus suomalaiseen nuorisoon ja suomalaisten maanpuolustustahtoon, jos vain osa ikäluokasta suorittaisi asepalveluksen.

Lisäksi SDPn esitys johtaisi yhden keskikokoisen varuskunnan sulkemiseen jo vuoteen 2012 mennessä. Yleinen asevelvollisuus ja aluepuolustuksen toteuttaminen siten, että puolustusvoimat näkyvät kaikissa maakunnissa on suomalaisen maanpuolustuksen henkinen kulmakivi, ja sitä ei toivoisi yhdenkään merkittävän puolueen kyseenalaistavan.

Tarve puolustusmäärärahojen korotukseen tulee varautumisesta aikaisempaa teknisempään sodankäyntiin. Suomen armeijan puolustuskyvyn takaaminen on mahdollista vain nykyaikaisia asejärjestelmiä hankkimalla. Puolustusmateriaalien hinnat ovat nousseet jopa 7 prosenttia vuodessa.

Nykyaikaista aseistusta ei siten voida taata vain määrärahojen inflaatiokorotuksilla. Puolustusvoimien omista määrärahoista kohonneita materiaalikustannuksia ei voida rahoittaa ilman leikkaamalla tuntuvasti miesvahvuutta. Ainoastaan määrärahan tasoa korottamalla on siten mahdollista sekä turvata yleinen asevelvollisuus, että hankkia puolustuksen turvaamiseksi riittävän laadukasta aseistusta.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu