1809: Puolustaa ja neuvotella

Suomen autonomian ajoista eli Porvoon valtiopäivistä tuli keväällä kuluneeksi 200 vuotta. Koko Suomen valtion ylin johto oli kokoontunut Porvoon tuomiokirkkoon seuraamaan ”Laulu Suomelle” -dokumenttia, jossa tunnin aikana teatterin ja elokuvan keinoin käytiin läpi 200 vuotta sitten tapahtuneet tapahtumat.

Kansakunnalla, joka ei tunne historiaansa, ei ole tulevaisuutta on vanha sanonta, mutta siinä on myös totuuden siemen. Suomen menestys on kansakuntana aina perustunut siihen, että olemme samanaikaisesti sekä puolustaneet maatamme urheasti taistelemalla, että neuvotelleet taitavasti isompien maiden kanssa.

Näin oli 200 vuotta sitten ja niin oli toisessa maailmansodassa. Suomen autonomisen aseman alku oli monien onnellisten yhteensattumien summa, joista vähin ei ollut se, että Venäjän keisarin intressit yhdistyivät Suomen kansan toiveiden kanssa.

Vaikka suomalaiset puolustivat asein isäntämaataan Ruotsia, niin hyvin nopeasti oltiin valmiit hyväksymään uudet isännät, jotka olivat kansaa rauhoittaakseen valmiita demokratian ja Suomen itsehallinnon edistämiseen.

Talonpoikien taistelua maaorjuuden pelkoa vastaan ei kuitenkaan pidä unohtaa, sillä siten suomalaisten osoittivat keisarille, että omia lakeja ollaan valmiita puolustamaan myös asein. Suomi saavutti autonomisen asemansa kuitenkin viime kädessä taitavasti neuvotellen. Suomen muodostumiseen tarvittiin siten sekä keisarin valtaa vastaan niskuroivia talonpoikia että myöntyväisiä herroja.

Meidän jälkipolvien on aika muistaa ja kiittää niitä, jotka silloin omilla toimillaan antoivat alun sille, mikä lopulta johti Suomen itsenäistymiseen. Periaate strategiasta, jossa samanaikaisesti ollaan valmiita sekä puolustamaan, että neuvottelemaan, ei kuulu vain historian lehdille, vaan siitä on opiksi myös tulevaisuuteen.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu