Teollisuuden työpaikat tarvitsevat ydinvoimaa

Keskustelu tulevasta ydinvoimapäätöksestä on mennyt erikoisille raiteille. Suurta ongelmaa on tehty siitä, jos meillä jonakin vuonna olisi ydinvoimasähköä hetkellisesti jopa muille myytäväksi asti. Nämä myyntiä pelkäävät eivät kuitenkaan näe mitään ongelmaa siinä, että parasta aikaa Venäjältä ostetaan ydinsähköä yhden voimalan verran. Eikö vientiongelman sijasta pitäisi keskustella tuontiongelmasta?

Parasta aikaa TEM:issä virkamiehet yrittävät laskea sähkönkulutuksen ennustetta 30 vuoden päähän. Olisi mielenkiintoista tavata se virkamies, joka pystyy ennustamaan oikein sähkönkulutuksen kehityksen kymmeniä vuosia eteenpäin.

Emmekö ole nyt vastaamassa markkinatalouden ongelmaan sääntelypolitiikan keinoin? Eikö yhteiskunnalle riitä se, että se vaatii kaikilta luvanhakijoilta tarvittavat selvitykset ja myöntää luvat niille, joiden hakemukset täyttävät kriteerit? Kolme lupaa ei merkitse kolmea ydinvoimalaa, vaan kannattavin hanke lähtee ensin liikkeelle.

Ydinvoimapäätöksessä ei ole kyse pienestä asiasta. Sinänsä hyvien, mutta kalliiden uusiutuvien energiamuotojen rinnalle tarvitaan selvästi edullisempaa päästötöntä energiaa. Kohtuuhintainen energia on teollisuudelle keskeinen kilpailutekijä, joka turvaa työllisyyttä.

Yksilötasolla teollisuuden työpaikkoja ei juuri voida korvata palveluilla, vaan teollisuuden merkittävä väheneminen johtaisi monien teollisuuden työntekijöiden päätymiseen pitkäaikaistyöttömiksi. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden volyymin pienenemistä korvaavat kaivosteollisuuden, ympäristöteknologian ja energian investoinnit.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu