Teollisuuden työpaikat tarvitsevat ydinvoimaa
Keskustelu tulevasta ydinvoimapäätöksestä on mennyt erikoisille raiteille. Suurta ongelmaa on tehty siitä, jos meillä jonakin vuonna olisi ydinvoimasähköä hetkellisesti jopa muille myytäväksi asti. Nämä myyntiä pelkäävät eivät kuitenkaan näe mitään ongelmaa siinä, että parasta aikaa Venäjältä ostetaan ydinsähköä yhden voimalan verran. Eikö vientiongelman sijasta pitäisi keskustella tuontiongelmasta?
Parasta aikaa TEM:issä virkamiehet yrittävät laskea sähkönkulutuksen ennustetta 30 vuoden päähän. Olisi mielenkiintoista tavata se virkamies, joka pystyy ennustamaan oikein sähkönkulutuksen kehityksen kymmeniä vuosia eteenpäin.
Emmekö ole nyt vastaamassa markkinatalouden ongelmaan sääntelypolitiikan keinoin? Eikö yhteiskunnalle riitä se, että se vaatii kaikilta luvanhakijoilta tarvittavat selvitykset ja myöntää luvat niille, joiden hakemukset täyttävät kriteerit? Kolme lupaa ei merkitse kolmea ydinvoimalaa, vaan kannattavin hanke lähtee ensin liikkeelle.
Ydinvoimapäätöksessä ei ole kyse pienestä asiasta. Sinänsä hyvien, mutta kalliiden uusiutuvien energiamuotojen rinnalle tarvitaan selvästi edullisempaa päästötöntä energiaa. Kohtuuhintainen energia on teollisuudelle keskeinen kilpailutekijä, joka turvaa työllisyyttä.
Yksilötasolla teollisuuden työpaikkoja ei juuri voida korvata palveluilla, vaan teollisuuden merkittävä väheneminen johtaisi monien teollisuuden työntekijöiden päätymiseen pitkäaikaistyöttömiksi. Sen vuoksi on erittäin tärkeää, että metsäteollisuuden ja metalliteollisuuden volyymin pienenemistä korvaavat kaivosteollisuuden, ympäristöteknologian ja energian investoinnit.
Suomalainen ydinvoima on kalliimpaa kuin naapurilla. Aika huono argumentti.
Täällä on ajettu kapasiteettiä alas, kun tuontisähkö on halvempaa. Onko Fortumilla joku syy, miksi venäläistä sähköä ei kannata tänne tuoda?
Vai onko se poliittinen valinta? Alammeko kilpailla energiantuotannossa naapurin kanssa. Vilkas mielikuvitus kertoo loput.
Mitä uusi ydinsähkö tulee maksamaan. Kun joku investoi 4-5 miljardia, paljonko pääomalle lasketaan tuottoa. Paljonko nousee Teidän sähkölasku, sen takia että joku saa viedä sähköä muualle.
Kun puhutaan halvasta ydinvoimalasta, puhutaan 70-luvulla Neuvostoliiton rakentamasta reaktorista. Kun puhutaan uusista yksityisistä investoinneista ydinvoimaan, sähkön hinta on ihan jotain muuta?
Ilmoita asiaton viesti
Täällä puhutaan nyt muutenkin aivan eri asioista kuin ydinvoimaloista….
Kysymys kuuluu:
Meneekö meillä hallitus kohta ”henkiseen konkurssiin.” ???
Ilmoita asiaton viesti
”Teollisuuden työpaikat tarvitsevat ydinvoimaa”
Kiinaan se kannattaisi rakentaa. Ei täällä paljoa sellukattilat kohta enää porise ja metaliipuolta viedään pois sitä mukaa kun löydetään tyhjiä rautatievaunuja. Eikö niidenkin valmistus lopetettu?
Kiinassa valmistuu miljoona insinööriä joka vuosi, joten kyyti on kovaa.
Ja pitää olla pirun rikas jos on vielä varaa lämmittää sähköllä.
Kyllä selvitys siitä, kuinka paljon sähköä tarvitaan tulevaisuudessa olisi kovin tervetullut.
Henry
Ilmoita asiaton viesti