Onko maallamme malttia vaurastua

Urho Kekkonen puolusti tällä teemalla aikoinaan suuria teollisuusinvestointeja Pohjois-Suomeen 50-luvun alussa, jolloin Suomen talous oli kriittisessä tilassa. Kekkosen ajatuksena oli, että jos maltetaan investoida ja odottaa sen hedelmiä, niin elintaso myöhemmin kohoaa huomattavasti korkeammalle kuin, jos kaikki pelivara käytetään heti.

Tämä poliittinen viisaus on hyvä muistaa tänä keväänä, kun vientivetoinen Suomi on taantumassa, jota vielä pitkittää vientimme rakenteen painottuminen investointihyödykkeisiin. Kansainvälinen taantuma ei ole poistanut globalisaatiota, vaan kiihdyttänyt sitä.

Uusi työmarkkinakierros lähti jo lupaavasti liikkeelle teknologiateollisuuden ja metallin välisellä sopimuksella, johon YTN lähti mukaan. Valitettavasti sen jälkeen otsikoissa eivät ole olleet uudet sopimukset, vaan työsuhderiidat ja laittomat lakot.

Matkalaukkukiista on aiheuttanut jo miljoonavahingot Finnairille, sekä Suomen kansainväliselle maineelle. Taitamattomasti on toimittu molemmin puolin pöytää. Onneksi omistajaohjausministeri Jyri Häkämies vihelsi pelin poikki ja Juhani Salonius sai sovun aikaan. Laukkukiistassa ei ole kyse pienestä asiasta. Jos Finnairin maine Aasian lentojen toimijana menee kansainvälisten asiakkaiden silmissä, niin Finnair taantuu pieneksi kansalliseksi lentoyhtiöksi ja silloin työpaikka menee alta monelta muultakin, kuin laukun järjestelijöiltä.

Matkalaukkukiistan ensimmäisessä vaiheessa 6,7 miljoonan euron vahingot aiheuttanut laiton työnseisaus johti 13 000 euron hyvityssakkoihin. Toimihenkilöunioni puolestaan on tuomittu jo ainakin yhdeksän kertaa laittomista työtaiteluista DNA-kiistassa ja liitto ilmoitti lakkojen jatkuvan edelleen, eli sakkojen kokonaissumma on noussut tähän mennessä (20.1.2010) jo yli 140 000 euroon.

Vaikka harvoin onkin yhden vika, kun kaksi tappelee, nämä esimerkit pakottavat harkitsemaan lakkosakkokäytännön muuttamista yleiseen pohjoismaiseen tapaan, jossa hyvityssakon lisäksi voidaan määrätä vahingonkorvaus, joka on jossakin suhteessa laittoman työtaistelun aiheuttamiin menetyksiin. Nykyinen lakkosakkotaso on niin pieni, että se ei estä ainuttakaan laitonta työtaistelua oli siten kyse mistä tahansa.

Julkisen sektorin työmarkkinatilanne on kevään neuvotteluissa vieläkin vaikeampi kuin yksityisen sektorin. TEHY-korotusten maksaminen myös TEHY:n ulkopuolella samaa työtä tekeville on ilman muuta oikein. On myös totta, että sairaanhoitajat eivät ole ainoa palkkakuoppaan jäänyt koulutettu naisvaltainen ala ja aitoja paineita muita aloja korkeampaan korotukseen on edelleen.

Samaan aikaan kuntien talous on poikkeuksellisen vaikea ja henkilöstömenot muodostavat valtaosan kuntien menoista. Lopputulos on helposti se, että isot korotukset vain lisäävät lomauttamispaineita, jolloin luu jää kasvavina työpaineina työntekijän käteen. Sen vuoksi pitkät sopimukset, jossa isommat korotukset painottuvat viimeisille vuosille olisivat tässä tilanteessa kaikkien etu.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu