Suomalaisia johdetaan edestä

Eduskunnan puhemiesäänestys oli murheellinen tapahtuma suomalaisen poliittisen järjestelmän uskottavuuden kannalta. Niinistö on puhemiehenä johtanut joukkojaan edestä. Hän on näyttänyt itse esimerkkiä siinä, miten tiukkoina aikoina myös eduskunnan on oltava valmis säästämään omista menoistaan, jotta samaa voi vaatia myös kansalaisilta.

Tietysti eduskunnan 2 miljoonan euron säästö 13 miljardin alijäämäisessä budjetissa on vain rikka rokassa, mutta sen esimerkillinen merkitys on suuri. Tinkimällä omista eduistaan kansanedustajat osoittavat poikkeuksellisen taloustilanteen ymmärtämistä puheiden lisäksi myös teoilla.

Vanha totuus on, että suomalainen uskoo kun itse näkee. Tämän oivaltaminen on nyt tärkeämpää kuin pitkään aikaan. Poliittisella järjestelmällä ei ole varaa menettää kansalaistensa luottamusta. Ei varsinkaan nyt, kun hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus on veitsen terällä, eikä siten ole jakopolitiikan vaan säästöjen aika.

Tämän vuoden ensimmäinen suuri poliittinen vääntö päättyi vaillinaiseen ratkaisuun työurien pidentämisessä. Hyviä asioita saatiin sovittua, mutta rohkeutta ja vastuunkantokykyä ei ollut riittävästi. Eläkekysymys on hyvä esimerkki asiasta, jossa esimerkin pitää lähteä ylemmiltä portailta. Jos johtaja lähtee eläkkeelle nuorena, niin on vaikea vaatia pidempää työuraa duunariltakaan.

Tähän maailmaan ei myöskään sovi kansanedustajien sopeutumiseläke, vaan siitä luopuminen on välttämätöntä juuri siksi, että näytetään suomalaisille oikeaa esimerkkiä.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu