Mitä Kreikka meille opettaa?

Eduskunnan Kreikka-keskustelu kiteytti pitkälle pankkien asemaan kriisissä. Markkinatalouden ei toki pitäisi toimia niin, että epäonnistuneen yksityisen liiketoimen pelastaa veronmaksaja. Tämän perään kyseli aiheellisesti Ben Zyskowicz. Tämä on kuitenkin vain yksi puoli asiaa. Lähes kokonaan unohtui se, että rahoituslaitosten ja sijoitusyhtiöiden armolle ei koskaan joudu se, jonka oma rahapussi on kunnossa. Lainanottaja ei voi vyöryttää vastuutaan lainanantajalle.

Valtioiden toimintatavaksi on vakiintunut se, että huonoina aikoina lainataan lisää velkaa hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, mutta koskaan ei tule niin hyvää aikaa, että lainaa voidaan lyhentää. Suomi on hieman lyhentänyt viime laman jälkeen, mutta sekin on käytännössä tehty myymällä valtion omaisuutta. Norja on velaton valtio, mutta se onkin todellinen poikkeus. Monien maiden linjana on ollut vain ottaa uutta velkaa entisen päälle.

Valtioiden velanoton takana ovat vastuuttomat poliitikot ja mukavuudenhaluiset äänestäjät. Jos äänestäjät oppisivat arvostamaan budjettikuria ja menojen pitämistä tulojen mukaisina, niin koko ongelma poistuisi. Sekä Kreikasta, että koko maailmasta.

On olemassa poliitikkoja, jotka eivät lupaa ruusutarhaa, vaan karua todellisuutta. Yleensä näillä politiikoilla on vaikeuksia saada ääniä, koska on niin paljon äänestäjiä, jotka haluavat itselleen parempia etuuksia tai parempia julkisesti rahoitettuja palveluja. Vastuullisen poliitikon tehtävänä on kertoa äänestäjille mihin meillä varaa ja mihin ei. Jos äänestäjä valitsee populistipoliitikon, niin silloin ei pidä valittaa seurauksista.

Kreikassa tiedetään nyt, että populististen lupausten toteutumisesta seuraa laskun maksun aika ja se on kova. Käytöstä ei poistu vain pöhötautisten virkamiesten erityisedut, vaan julkista taloutta tervehdytetään tavalla, joka tuntuu jokaiselle kreikkalaiselle.

Kreikka ei ole menossa konkurssiin ensimmäistä kertaa. Edellisen kerran se meni konkurssiin v.1932. Historiasta muistamme Ateenan ja Spartan aikakaudet. Nyt on kokeiltu ateenalaista populistista politiikkaa ja seuraavana on spartalaisen kurin aika. Historia toistaa itseään uudelleen ja uudelleen… Eikö ihminen koskaan opi?

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu