Mitä Kreikka meille opettaa?
Eduskunnan Kreikka-keskustelu kiteytti pitkälle pankkien asemaan kriisissä. Markkinatalouden ei toki pitäisi toimia niin, että epäonnistuneen yksityisen liiketoimen pelastaa veronmaksaja. Tämän perään kyseli aiheellisesti Ben Zyskowicz. Tämä on kuitenkin vain yksi puoli asiaa. Lähes kokonaan unohtui se, että rahoituslaitosten ja sijoitusyhtiöiden armolle ei koskaan joudu se, jonka oma rahapussi on kunnossa. Lainanottaja ei voi vyöryttää vastuutaan lainanantajalle.
Valtioiden toimintatavaksi on vakiintunut se, että huonoina aikoina lainataan lisää velkaa hyvinvoinnin ylläpitämiseksi, mutta koskaan ei tule niin hyvää aikaa, että lainaa voidaan lyhentää. Suomi on hieman lyhentänyt viime laman jälkeen, mutta sekin on käytännössä tehty myymällä valtion omaisuutta. Norja on velaton valtio, mutta se onkin todellinen poikkeus. Monien maiden linjana on ollut vain ottaa uutta velkaa entisen päälle.
Valtioiden velanoton takana ovat vastuuttomat poliitikot ja mukavuudenhaluiset äänestäjät. Jos äänestäjät oppisivat arvostamaan budjettikuria ja menojen pitämistä tulojen mukaisina, niin koko ongelma poistuisi. Sekä Kreikasta, että koko maailmasta.
On olemassa poliitikkoja, jotka eivät lupaa ruusutarhaa, vaan karua todellisuutta. Yleensä näillä politiikoilla on vaikeuksia saada ääniä, koska on niin paljon äänestäjiä, jotka haluavat itselleen parempia etuuksia tai parempia julkisesti rahoitettuja palveluja. Vastuullisen poliitikon tehtävänä on kertoa äänestäjille mihin meillä varaa ja mihin ei. Jos äänestäjä valitsee populistipoliitikon, niin silloin ei pidä valittaa seurauksista.
Kreikassa tiedetään nyt, että populististen lupausten toteutumisesta seuraa laskun maksun aika ja se on kova. Käytöstä ei poistu vain pöhötautisten virkamiesten erityisedut, vaan julkista taloutta tervehdytetään tavalla, joka tuntuu jokaiselle kreikkalaiselle.
Kreikka ei ole menossa konkurssiin ensimmäistä kertaa. Edellisen kerran se meni konkurssiin v.1932. Historiasta muistamme Ateenan ja Spartan aikakaudet. Nyt on kokeiltu ateenalaista populistista politiikkaa ja seuraavana on spartalaisen kurin aika. Historia toistaa itseään uudelleen ja uudelleen… Eikö ihminen koskaan opi?
”Lähes kokonaan unohtui se, että rahoituslaitosten ja sijoitusyhtiöiden armolle ei koskaan joudu se, jonka oma rahapussi on kunnossa. Lainanottaja ei voi vyöryttää vastuutaan lainanantajalle.”
Valtioiden ottaessa lainaa sitoutuvat ne sen maksamaan sillä uhalla, että mikäli näin ei käy menettää valtio markkinoiden luottamusta, ja näin ei saa ainakaan halvalla jatkossa lainaa. Lainanottajalla ei ole mitään vastuuta lainojensa maksusta, muuta kuin se vastuu joka aiheutuu luottamuksen menettämisestä jos näin ei käy.
Joissakin tilanteissa valtioiden, kuten yritystenkin on järkevää jättää ainakin osa lainoistaan maksamatta, eli pyrkiä sopimaan velkojiensa kanssa esimerkiksi lainojensa uudelleenjärjestelystä. Pankit tietävät tämän oikein hyvin, ja tämän luonnollisesti täten myös tulee näkyä korossa, joita valtiot lainoistaan joutuvat maksamaan.
Tällä hetkellä eduskunta on lahjoittamassa rahaa ihmishirviöille, jotka ovat tahallisesti järjestelmää romauttamassa tietäen, että kun he lahjovat / lobbaavat samalla oikeat tahot eivät he voi joutua vastuuseen teoistaan, ja saavat kaupan päälle vielä asiallisesti taloutensa hoitaneiden omaisuudet.
Ilmoita asiaton viesti
”Mitä Kreikka meille opettaa?”
Opimme sen, miten heikoissa kantimissa kansanedustajien ja politikkojen tietotaidot oikeasti ovat:
http://mikamaailmaaliikuttaa.blogit.uusisuomi.fi/2…
Henry
Ilmoita asiaton viesti
””Eikö ihminen koskaan opi? ””
Ei opi ei. ne jotka sattumalta oppivat, eivät ole politiikasta kiinnostuneita, koska niin tyhmässä porukassa harva viihtyy.
Ilmoita asiaton viesti
Opettaa Opettaahan tämä sen että herrat Katainen ja Vanhanen ovat Saksan ja Ranskan pankkien puolella, jos Kreikan valtiolla on 300 miljardin euron edestä omaisuutta ja Ateenan pörssissä 9 miljardin euron edestä niin eihän ne mitään velkaa tarvitse ja jos tarvitsevat voivat varmasti antaa niitä vastaan takauksen. Täällä yritetään runnoa apupäätös ilman mitään takuita, vaikka niitä em. summa kiinteistöinä, hiihtokeskuksina,kasinoina,hotelleissa,venesatamissa ym. Kyllä täälläkin vaaditaan vakuuksia lainoihin. Tämä päätös on veronmaksajan siirtäminen maksajan paikalle. Keksippä parempi stoori tämä ei vaan mene läpi.
Ilmoita asiaton viesti
-Kreikka ei kykene/suostu leikkaamaan palkkatasoaan 15-20%, täysin epärealistista. Eläkeiän nosto ja yksityistäminen on järkeviä toimenpiteitä mutta niiden vaikutus kilpailukykyyn lyhyellä aikavälillä on pieni.
-Pelastuspaketti Meksikolle 1982 ei estänyt kriisiä leviämästä Venezuelaan, Brasiliaan ja Argentiinaan.
-Pelastuspaketti 1997 Thaimaalle ei estänyt kriisiä leviämästä Indonesiaan ja Koreaan
–> Kreikan pelastuspaketti ei estä tätä kriisiä leviämästä Espanjaan, Irlantiin ja Portugaliin, joilla julkisen sektorin velka ei ole yhtä suuri kuin Kreikalla, mutta ne kärsivät yhtä suurista yritysten velkaantumisen ongelmista ja tuottavuuserosta verrattuna keski-eurooppaan.
Historiasta opimme sen, ettemme opi historiasta mitään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
KAPITALISMI ON JO PÄÄTTYNYT
http://www.markusreed.julkaisee.fi/51 ”Räsäsen seinälehti”
Suomen punaisin Päätoimittaja, Markus ”Red” Räsänen, kommentoi:
KAPITALISMI OLI VAIN KERTAKÄYTTÖ-PROSESSI
Ei Kreikka teille porvareille mitään opeta, kun ette vaaranna edes omia rahojanne.
http://www.markusreed.julkaisee.fi/79
Ilmoita asiaton viesti
Ben on hyvä tyyppi, ihmettelen vain kokoomuksen valtionvarainministeriä, joka suoraan sanoen on täysi ääliö.
Katainen näyttää kannattavan vastuutonta valtion velanottoa päätellen siitä miten innokkaasti on työntämässä suomalaisten verovaroja koko maailman pelastamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
#4 Mitään takuita ei valtioilta tule lainoille pyytää. Niille ei kuitenkaan ole mitään katetta, jollei olla valmiita sotaan. Tämä tuskin on tie, joka palvelisi minkään kansan etua.
Suomen eläkerahastot ovat toimineet täysin vastuuttomasti, äärimmäisen ammattitaidottomasti ja typerästi sijoittaessaan rahojaan Kreikan valtionvelkaan. Nyt näihin typeriin sijoituskohteisiin rahojaan työntäneiden pitänee menettää rahansa. Jos näin ei tapahdu eduskunta näyttää Suomelle tien, joka valitettavasti on sama kuin Kreikan tie.
Ilmoita asiaton viesti
No – enpä viitti näin yksioikoisen vinoa katsantoa edes kommentoida.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus välttämättä haluaa lainata sekasortoon ajautuneelle Kreikalle ilman vakuuksia 1 500 000 000 euroa. Kun 1990-alun laman jälkeen paljon puhuttiin pankkien vastuuttomasta luottoekspansiosta, niin sekasortoiseen Kreikkaan syydetyt rahat jos mitkä ovat holtitonta ja vastuutonta luoton antamista. Kreikan voisi potkaista ulos eurosta, selvittäköön itse oman soppansa. Ja ne, jotka ahneuksissaan ovat havitelleet korkealla riskillä suuria voittoja riskipitoisilta Kreikan markkinoilta, kärsikööt hekin riskinsä realisoitumisen omissa nahoissaan. Tässä nyt vaan yrittää Kokoomus sosialisoida pelurien uhkaavia tappioita muka hyvillä tekosyillä. Miksei Kokoomus koskaan vaadi myös pelurien voittojen sosialisoimista?
Ilmoita asiaton viesti
#0 lässynlässyn Kokoomus. Kuuntele vähän niitä nuoria. Olkoon vaikka porvareita mut kuitenkin..
Lue tämä
http://blogit.iltalehti.fi/pauli-vahtera/2010/05/0…
Onko isoveljilläsi poliittista tahtoa toteuttaa?
Työntäkää ne ”Toivo-talkoo” -hanskanne seuraavissa eduskuntavaaleissa perseeseenne.
Ilmoita asiaton viesti