Kreikka on kuin ylivelkaantunut kuluttaja
Arkielämän kokemuksesta tiedämme, että rahoituslaitosten kanssa eivät joudu vaikeuksiin ne, jotka hoitavat taloutensa kunnolla. Sen sijaan ylivelkaantuneet joutuvat varmasti ongelmiin, eikä siitä selviä syyttämällä lainantajia, vaan laittamalla oman taloutensa kuntoon.
Itse asiassa Kreikan tilanne on täysin rinnastettavissa yksityistaloudessa ylivelkaantuneeseen kansalaiseen. Siis henkilöön, joka on ottanut liiallisia kulutusluottoja suhteessa omaan maksukykyynsä. Ylivelkaantumisen alkuvaiheessa lainarahaa saa enää vain riskisijoittajilta, jotka ottavat antamastaan rahasta riskin mukaisen koron.
Kun ylivelkaantuminen menee riittävän pitkälle, niin luotonsaanti loppuu ja edessä on ohjaus velkaneuvonnan kautta velkajärjestelyihin. Kreikka on nyt tässä vaiheessa. Muiden euromaiden sille antamaan lainaan sisältyy kovat ehdot, joilla lainan takaisin maksukyky on tarkoitus varmistaa. Jos Kreikka ei noudata vaadittavaa politiikkaa, niin sen luotonsaanti keskeytetään jo kesken prosessin.
Kreikan velkaantuneisuuden taustalla on se, että valtio on vuosikausia peräkkäin tehnyt alijäämäisiä budjetteja. On siis otettu syömävelkaa, aivan kuin yksittäinen kuluttaja kulutusluottoja. Lisäksi Kreikka on onnistunut tilastoja väärentämällä hämäämään todellisen tilanteensa, joka on ollut paljon kerrottuja lukuja huonompi.
Valtiontalous ei perusperiaatteiltaan eroa yksityistaloudesta. Velkaongelmaa ei ole, jos menot sovitetaan tulojen mukaan. Velkaa voidaan ottaa investointeihin, josta on myöhemmin odotettavissa velan kustannuksia suurempia tuloja. Sen sijaan syömävelkaa voidaan hyvinvoinnin ylläpitämiseksi ottaa huonoina aikoina vain, jos sitä hyvinä aikoina Keynesin idean mukaisesti maksetaan takaisin.
Liian monessa valtiossa takaisinmaksu on unohtunut. Tavaksi on tullut, että huonoina aikoina otetaan lisää velkaa ja hyvinä aikoina tehdään tasapainossa olevia budjetteja. Tämä johtaa väistämättä ylivelkaantumiseen. Kreikan, Portugalin ja Espanjan esimerkit osoittavat, että nyt ollaan tultu velkaantumisen ylärajalle ja edessä on kivulias takaisinmaksun aika.
Suomi on velkaantumisen osalta luokan parhaita oppilaita. Silti mekin olemme jo nyt ottaneet uutta velkaa enemmän, kuin saimme aiempia lyhennettyä 15 hyvän vuoden aikana. Lisäksi osa velan maksusta on hoidettu valtion omaisuutta myymällä, ei aidoilla ylijäämillä.
EU:n uusien järjestelyjen on väitetty johtavan liittovaltiomaiseen Brysselistä ohjattavaan budjettikuriin. Tämä kuri koskee kuitenkin vain niitä maita, joiden talousasiat eivät ole kunnossa. Jos oma pesä on kunnossa, niin kukaan ei tule määräilemään. Jos talous on ylivelkaantunut, niin matokuuri tulee riippumatta siitä onko EU:ssa, EMU:ssa tai missä hyvänsä.
Ongelman ydin on, että monissa maissa on keinotekoisesti velkaantumalla pidetty yllä korkeampaa elintasoa kuin, minkä maan kilpailukyky mahdollistaisi. Toivottavasti tästä opitaan se, että arvostetaan niiden ihmisten työtä, jotka hyvinvoinnin tekevät. Ja sellaista politiikkaa, jossa taloudellinen kasvu asetetaan jakopolitiikan edelle.
Montako vuotta kokoomus vielä hokee ”työ on parasta sosiaaliturvaa”, ”työnteon on oltava kannattavaa”, ja seuraavana päivänä taas veivaa sosiali”demokraattista” politiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kerros nyt kokkari miksi Kreikka ei saanut maksaa lainojaan realisoimalla omistuksiaan?
Ilmoita asiaton viesti
Hassua kun sääkin niin kuin näytät asian ymmärtävän niin kuitenkin arvattavasti äänestelet älyvapaan politiikan puolesta.. toivottavasti sunkin äänestäjät sitten huomaavat tämän asian.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomi on velkaantumisen osalta luokan parhaita oppilaita.”
Velka on veli otettaessa…
”EU nuhteli Suomea taloudenpidosta
EU-komissio näpäytti Suomea, koska Suomen julkisen talouden alijäämä saattaa tänä vuonna ylittää sallitut rajat.
Komissio kehottaa Suomea varmistamaan, että alijäämä pysyy hallinnassa eikä jää pysyvästi päälle 3 prosentin.”
http://yle.fi/uutiset/talous_ja_politiikka/2010/05…
Ilmoita asiaton viesti
Luulisin, että Suomessa on velkarahalla laskettu esim. työtulo- ja pääomatuloverotusta. Jos veroja lasketaan, pitäisi myös menoja laskea, mutta tähän ole oltu valmiita.
Ilmoita asiaton viesti
HS:
”Vanhanen sanoi eduskunnalle, että valtio, joka elää yli varojensa, on itse johtanut itsensä pulaan. Syy ei ole niiden pankkien tai eläkerahastojen, jotka ovat vuosia sitten silloisella korolla lainanneet tällaiselle maalle rahaa. ”
Kysymys Keskustan ja Kokoomuksen jäsenille: Haluatteko todella kuulua järjästöön, joka on tätä mieltä?
Eli ensin valtio elää sen poliittisen eliitin päätöksen mukaan yli varojensa. Tämä tehdään suurten pankkien avustuksella salaten osa veloista sekä kansalta että markkinoilta. Eli suora kysymys minkä takia haluatte olla rakentamassa sitä mitä Vanhasen ja Kataisen kaltaiset pankkien erittäin hyvin lobbaamat ihmiset ovat Suomesta rakentamassa?
Ilmoita asiaton viesti
AS: ”… ylivelkaantuneet joutuvat varmasti ongelmiin, eikä siitä selviä syyttämällä lainantajia…”
Kyllä vapaaseen markkinatalouteen kuuluu, että niin lainanottaja kuin -antajakin vastaavat ensisijaisesti itse omista virhearvioistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kuka ottaa takaakseen, ottaa maksaakseen.
Kysy minulta, olen ylivelkaantunut, ja minulta et taatusti saa yhtään korkoprosentin prosenttia, korkeintaan tarjoan 5% velkapääomasta, kuten lamavelalliset myytiin sateenkaarihallituksessa. Siinä välissä voidaan neuvotella, jos sinulla on edes mitään paukkuja. Mutta kun sinulla ei ole.
Vittu että voi olla tyhmä kirjoitus. Jos nyt olet olevasi jotain ajattelijaa velasta, niin lue Margaret Atwoodin kirja Velka ja talouden varjopuoli.
Pohdi sitten mihin paskaan tässä puolueesi stalinisti kataisen johdolla suomen asetti.
Ilmoita asiaton viesti
8#
Taidan olla kerrankin Sami Haapavaaran kanssa samaa mieltä!
Ilmoita asiaton viesti
En minä välttämättä niin hullu ole, kuin luullaan ja kaupungilla puhutaan. Tässä maailmassa olen suorastaan normaali. Mutta kukaan ei perkele uskalla sitä sanoa, että eihän mitään pakkoa ole mitään takaisin maksaa velkaa. Siitä ne sodat on ennenkin syntynyt, mutta kauneimmilla tekosyillä kuin taloudella.
Ilmoita asiaton viesti
Eipä tässä ole sinänsä mitään valittamista paitsi ihan perskohtaisesti paljon.
Kokoomus johtajanaan Katainen on saanut Suomea taloudellisesti huseerata mitään ymmärtämättömän ja kaiken unohtavan Vanhasen hallituksessa kuten haluaa. Tosin Kataisen, tuon marionettinuken, naruista ovat vetäneet EK ja Kauppakamarit sekä muut rikkaiden etujen valtiaat. Hallitus on ollut vallassa kolme vuotta. Ei ole koskaan ennen rikkaiden etuja edistetty niin paljon kuin nyt.
Me maksamme kokkareiden ja Kepun jälkiä ja paljon. Siis me tavalliset veronmaksajat.
Eipä ole uusi asia ei. Kepu huolehtii ensisijaisesti omista äänestäjistään eli maataloudesta sekä sen liitännäisistä elantonsa saavista ja Kokoomus varakkaista. Tavallisen työtätekevän suomalaisen tulevaisuus on heikko. Se tietää vain huonompaa.
Ilmoita asiaton viesti
Esittämäsi periaatteet ovat toki ymmärrettäviä varsinkin siltä osin, että valtion ja kuntien ei pitäisi syödä enemmän kuin tienaavat, vaan menot täytyy aina suhteuttaa tuloihin.
Yksi kohta tekstissäsi kuitenkin arveluttaa.
Jos EU puuttuu yksittäisen jäsenvaltion budjettiin, EU:lla pitäisi tietenkin olla valmiit periaatteet – jonkinlaiset yleiseurooppalaiset julkisten menojen suuntaviivat – joita noudatettaisiin kaikissa maissa ja joiden mukaan löysäkätistä budjettia ohjattaisiin oikeaan suuntaan.
Et kai tosissasi usko, että Etelä-Euroopan maat suostuisivat tekemään budjettinsa samoja asioita painottaen kuin me pohjoisessa asuvat?
Ilmoita asiaton viesti
Aikoinaan EU:n tulevaisuudesta ja pohjoismaiden asemasta EU:ssa käytettiiin Ilmaisua Pohjoinen Ulottovuus. Nyt tiedämme että tällä mitä ilmeisemmin tarkoitettiin että Etelä-Euroopan maiden velkojenmaksu ulottuu myös tänne pohjolan veronmaksajien maksettavaksi. Valitettavasti tämä velkataakka ulottuu pohjoismaista ainoastaan Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti