Raideliikenteen avaaminen kilpailulle osuu oikeaan aikaan

Raideliikenteen tulevaisuutta pohtinut työryhmä päätti esittää raideliikenteen avaamista yksityiselle kilpailulle. Vaikka kilpailu avattaisiin vasta aikaisintaan kahdeksan vuoden päästä, niin periaatepäätökselle ei voisi olla osuvampaa aikaa. Aika moni junalla matkustava on sitä mieltä, että ainakaan tämän huonommaksi ei enää voi mennä.

Tämä kevät on ollut raideliikenteelle poikkeuksellisen vaikea. Kova talvi on suurin tekijä myöhästymisiin, mutta ei ainoa. Junakapasiteetti on myös ollut tiukalla, minkä vuoksi yksikin myöhästyminen poikii helposti ison joukon myöhästymisiä. Kaikki ei toki ole VR:n vikaa, vaan monien myöhästymisten takana on tiukoilla oleva raidekapasiteetti ja raidevauriot, joihin myös routa on jättänyt jälkensä.

Niin tai näin, myös VR:n on syytä katsoa peiliin. Monet päivittäin junalla työmatkansa tekevät ovat joutuneet vaihtamaan takaisin omaan autoon, jotta voivat varmistaa olevansa ajoissa työpaikallaan. Huonompina aikoina kun pitkä myöhästyminen on ollut pikemminkin sääntö, kuin poikkeus. Lisäksi onnettomuuksissa on selvitty henkilövahingoilta vain hyvällä onnella ja yksittäisten työntekijöiden ripeällä toiminnalla.

Yksityistämistä vastustetaan yleensä sillä argumentilla, että markkinoille tulee ulkomaalainen kermankuorintayritys. Luulen, että käyttäjät ovat valmiita maksamaan matkastaan enemmänkin, kun vaan luotettavuus taataan. Kyse ei ole vain viivästymisistä, vaan myös siitä miten niistä tiedotetaan ja minkälainen kuva luotettavuudesta annetaan. Yleensä kilpailu virkistää ja parantaa palvelua, niin on raideliikenteessäkin.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu