Kuljetusyrittäjän työajan rajaaminen on järjetöntä
Euroopan parlamentin direktiivitehtaasta paukahti todellinen paukku, kun parlamentti äänestyksen jälkeen päätti rajata kuljetusyrittäjän maksimityöajan 48 tuntiin viikossa. Tästä direktiiviehdotuksesta on väännetty kättä vuosia, ja Suomen eduskunnan kanta on ollut yksiselitteisesti se, että yrittäjän työajan rajaaminen lailla on vastoin yrittäjän vapautta. Lisäksi tällaista säännöstä on täysin mahdoton valvoa.
Liikenneturvallisuuden nimissä jo nyt rajoitetaan kaikkien ammattikuljettajien, niin työntekijöiden kuin yrittäjienkin ajo- ja lepoaikoja. Tämä onkin perusteltua, koska väsyneenä ei pidä liikenteessä ajaa.
Uusi direktiivi menee kuitenkin paljon pidemmälle. Sen mukaan kun työtunnit tulevat täyteen, kuljetusyrittäjä ei saa edes pestä tai huoltaa autoaan tai tehdä työhön liittyviä paperihommia. On ymmärrettävää, että kuljetusyrittäjät ovat nousseet takajaloilleen tällaisesta järjettömyydestä.
Yksi perusasia järkevälle lainsäädännölle on se, että lain noudattamista voidaan myös valvoa. Tässä tapauksessa se on täysin mahdotonta. Yksittäisen yrittäjän työhönsä käyttämää työaikaa ei voi mitenkään järkevästi valvoa. Valvonta nimittäin edellyttäisi sitä, että työsuojelutarkastaja seuraisi yrittäjän elämää vuorokauden ympäri, mikä ei todellakaan ole järkevää työsuojelutarkastajan ajankäyttöä.
Jos siis EU:n parlamentin päätös muuttuu Suomessa laiksi, sen noudattaminen jää käytännössä yrittäjän omantunnon varaan. Varmaa on se, että tällaisen lainsäädännön myötä heikennetään lakien yleisen kunnioittamisen moraalia. Jos lakia ei mielletä oikeudenmukaiseksi, sitä helposti rikotaan.
On ollut erikoista, että Suomessa poliittinen vasemmisto, vihreät mepit ja AKT ovat asettuneet direktiivin kannattajiksi. Ilmeisesti heidän tavoitteenaan on ajaa itsenäiset kuljetusyrittäjät alas ja koko kuljetusala isojen toimijoiden haltuun. Perustelut ovat jääneet epäselviksi. Varmasti kuljetusyrittäjät tekevät pitkää päivää, mutta sitä voivat tehdä myös kuljettajat. Ajo- ja lepoaikojen ulkopuolelle ei säädellä sitä, mitä kuljettaja tekee vapaa-aikanaan, minkä vuoksi on täysin kohtuutonta säädellä kuljetusyrittäjänkään ajankäyttöä varsinaisen ajon ja siihen liittyvän levon ulkopuolella.
EU:n direktiiviehdotus sopii myös huonosti ajankuvaan. Juuri nyt Euroopassa tarvitaan enemmän tehtyjä työtunteja, ei vähemmän. Logistiikan tehokkuudella on iso merkitys yritysten kilpailukyvylle ja siten koko Euroopan talouteen ja työllisyyteen. Tätä asiaa palvellaan hyvin heikosti sillä, että ryhdytään laittamaan rajoituksia yrittäjien käyttämälle työajalle.
Miksi et kerro sitä, että mihin tuo asia sitten ratkesi? Euro-kokoomus on parlamentin suurin ryhmä, jolla ei ole mitään linjaa yrittäjyyden suhteen. Ryhmä hajosi äänestyksessä kuin Hujasen paska. EU:n nettosaajamaiden kokoomuslaiset ratkaisivat asian liittymällä punavihreään rintamaan.
Lähde: http://www.timosoini.fi
Ilmoita asiaton viesti
Kuljetusalan kontrollilla voi olla tärkeä yhteiskunnallinen merkitys sopivissa olosuhteissa. Se on merkittävä kiristyskeino ja poliittisen ja taloudellisen vallan lähde.
Tämän takia Marxin ja Engelsin Kommunistisessa Manifestissa (1848) oli 10 paragraafia, joista numero 6 on liikenteen ottaminen valtion haltuun (eli Paragraafi 6: ”Kulkulaitosten keskittäminen valtion käsiin”). Samaa agendaa ajetaan yksityisautoilun vastustamisella ja ”joukkoliikenteellä”.
Tässä on ihan riittävästi perusteluja ja logiikkaa yksityisyrittäjien alasajoon. Jos joku saa omaehtoisen tai yrittäjämuotoisen liikenteen korporatisoitua siihen saadaan samalla tiukka ote.
Esimerkkejä on muilta välttämättömyyspalveluiden aloilta, kuten rakentaminen, sähkö ja kaukolämpö.
Ilmoita asiaton viesti
Näin meitä ohjataan ja sekakokoomuksen kumppanit ovat mukana pyörityksessä.
Ilmoita asiaton viesti
Näin totesin eilen (21.6.2010):
http://denkku.blogit.uusisuomi.fi/2010/06/21/kulje…
Eli tunnollisimmat voivat jatkaa aivan laillisesti, kuten ennenkin, mutta byrokratia lisääntyy. Eikä tämä poista sitä tosiasiaa, että kaikki tällaiset lait, joita on mahdotonta valvoa, nakertavat lakien uskottavuutta.
Lisäksi näen tässä muutenkin hyvin huolestuttavia ennusmerkkejä.
– Seuraavaksi vaaditaan kaikille yrittäjille työaikarajoja. Kuka ja miten sitä sitten valvotaan? Missä kulkee yritystoiminnan ja vapaa-ajan raja? Jos kaverisi on myös asiakkaasi, niin voitko mennä oluelle hänen kanssaan, vai lasketaanko se työajaksi, koska se voi samalla olla markkinointia tai asiakassuhteiden ylläpitoa?
– Määrätään, että yrittäjän on maksettava itselleen tiettyä palkkaa. Jos yrittäjä ei maksa itselleen asiankuuluvaa palkkaa, vaan tekee töitä urakkana ja saa täten kohtuutonta kilpailuetua muihin nähden. Verokarhukin hieroo todennäköisesti karvaisia kämmeniään tämän ehdotuksen puolesta. 10-euroa tunti on minimi, ihan sama, maksatko sen oikeasti itsellesi vai et. Verot on kuitenkin maksettava, koska alle tuon et voi tehdä yrityksessäi töitä.
– Luvanvaraistetaan mahdollisimman moni toimenpide. Vain valtuutettu tilitoimisto saa hoitaa kirjanpitoa ja laskutusta. Perusteluna työllistävä vaikutus. Onhan se väärin, että yrittäjä tekee kirjanpitäjälle kuuluvat työt. Ja mahdollisesti vielä ilmaiseksi!
Hienoa, niin hienoa!
Ilmoita asiaton viesti
Mitä tekivätkään Kokoomuksen mepit?
Muuten yksi, mutta hyvä neuvo sinulle. Ota pois tuo falski kuva itsestäsi ja otata uusi. Käsi poskella on jo ikivanha juttu.
Ilmoita asiaton viesti
Lakia saatetaan valvoa mm. juuri sen varjolla pakollisiksi määrättävillä seurantalaitteilla. Sellaisiahan on jo ympäristönsuojelun nimissä vaadittu vihreiden taholta.
Ilmoita asiaton viesti
# 5 Jos allekirjoittaneen kuvaa tarkoitit, niin katso uudestaan. Hieman tarkemmin! Tuo on paras otos allekirjoittaneesta koskaan. Harmillista siinä on lähinnä se, että se on ”freimi” viedopätkästä. En siis ole poseerannut tai millään lailla yrittänyt esiintyä kuvaushetkeä varten, minulle edullisesti tai epäedullisesti. Siinä viedopätkässä kerron mielipiteitän, minulle tyypillisellä tavalla, joten minut henkilökohtaisesti tuntevat yhtynevät mielipiteeseeni siitä, että tuo on minua aidoimmillaan. Saat toki vapaasti olla sitä mieltä, että poliittisesti korrekti kuva olisi parempi tai sopivampi. Itse pidän kiinni näkemyksessäni olla ja esiintyä juuri itsenäni. Leimasintyyppisenä kuvana tuo olisi erinomainen liiketunnus. 🙂
Ilmoita asiaton viesti