Asuntolainan korkovähennykselle on perusteita

Hetemäen työryhmän isot linjat ovat kannatettavia. Verotuksen painopistettä tulee vähitellen siirtää työn verotuksesta kulutuksen verottamiseen. Hyvinvointia luodaan työllä ja siksi työtä kannattaa verottaa maltillisesti. Hetemäen työryhmän esitysten logiikka ontuu kuitenkin siinä, että omistamiseen kannustamista ei pidetä tärkeänä. Tämä on outoa aikana, jolloin kulutusluottoja on ennätysmäärä ja luottotietonsa menettäneitä ihmisiä on paljon.

Hetemäen työryhmä esittää asuntolainojen korkovähennysoikeuden laskemista 80 prosenttiin neljässä vuodessa ja pitkällä aikavälillä koko vähennysoikeudesta luopumista. Tämä johtaisi käytännössä siihen, että yhä useampi perhe valitsisi pysyvän vuokra-asumisen omistusasumisen sijasta.  Raportissa todetaan hienosti, että verovähennyksen poistamisen jälkeen kaikki sijoituskohteet ovat samalla viivalla. Toimii teoriassa, mutta ei toimi käytännössä. Jos ei säästetä omaa asuntoa varten tai lyhennetä oman asunnon asuntolainaa, niin monet kotitaloudet eivät säästä yhtään mitään.

Teoriassa voi ajatella, että jos ei säästetä omaa asuntoa varten, niin sijoitetaan varat esimerkiksi osakkeisiin. Käytännössä monet nuoret sijoittaisivat ne kulutukseen. Yhteiskunnan onkin viisasta pitää yllä järjestelmää, joka kannustaa kotitalouksia hankkimaan varallisuutta. Jos työuralla tulee vastaan työttömyys tai sairastuminen, niin isku on paljon pienempi sille, joka on jo asuntonsa maksanut, kuin sille, joka on elänyt vuokralla ja kuluttanut tienestinsä. Mitä enemmän on niitä, joilla on oma talous kunnossa, sen paremmin kansakunta kestää taloudelliset mullistukset.

Asuntolainojen korkovähennyksellä on toki heijastuksensa asuntojen hintaan. Voimakkaammin vaikuttaa kuitenkin  muuttoliike, jonka johdosta kasvukeskuksissa on asuntopulaa. Kun kysyntä ylittää tarjonnan, niin hinnat nousevat. Jos halutaan hillitä hintojen nousupainetta ja kohdentaa korkovähennys keskituloisille, niin voidaan määrätä lainalle maksimimäärä ja pituus. Esimerkiksi siten, että täysimääräisen verovähennyksen saisi alle 300000 euron asuntolainoista ja enintään 20 lainavuodelta. Yksi mahdollisuus olisi myös kytkeä korkojen verovähennysoikeus korkotasoon, jolloin sitä voitaisiin käyttää myös suhdanteiden tasaajana.

Asuntolainojen korkovähennystä voidaan muokata, mutta sitä ei pidä poistaa. Suomalaisille perheille pitää jatkossakin olla kannustin hankkia oma asunto. Omistusasumisen hyvät puolet ovat kiistattomat. Omista kiinteistöistä pidetään parempaa huolta kuin vuokratuista. Oman asuntolainan lyhentäminen vuokran maksamisen sijasta on sananmukaisesti rahan laittamista pankkiin, koska se helpottaa omaa taloutta myöhemmin. Jo asuntonsa maksaneilla on taloudellinen tilanne parempi kuin ikänsä vuokralla olleilla.

Vanha kansa säästi aikoinaan pahan päivän varalle. Sitä ajatusta ei kannata nytkään hyljätä, vaan yhteiskunnan tulee kannustaa säästämiseen. Siksi oman asuntolainan korkovähennykselle on edelleen perusteensa.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu