Pelaan kuntavaaleissa numerolla 68

Vaalien alla on aina hauska jännitys siitä mikä ehdokasnumero arvonnassa osuu itselleen. Minulla kävi tällä kertaa hyvin, sain numeron 68. Se muistuttaa Prahan keväästä, joka vuonna 68 pysäytti maailman. Silloin tshekkoslovakialaisten toivo vapaammasta ja ihmisarvoisemmasta yhteiskunnasta tukahdutettiin neuvostopanssarien alle. Samalla annettiin sinetti ihmiskasvoisen sosialismin idealle koko maailmassa. Sen jälkeen on tiedetty, että sosialismi ja inhimillisyys ovat kaksi eri asiaa.

Olin vuosituhannen vaihteessa puoli vuotta yliopisto-opettajana Unkarissa ja silloin sai huomata sen kuinka syvällä ne haavat ovat ihmisten muistoissa, kun toivo paremmasta huomisesta jäi panssarien alle. Unkarissa se tapahtui 1956, mutta silti tapasin monia, jotka puhuivat niistä ajoista aivan kuin se olisi tapahtunut eilen. Sosialismin kukistuttua Unkarissa haudattiin 1956 vuoden sankari Imre Nagy juhlallisin menoin ja hänen muistonsa elää vielä pitkään.

Tshekin suuri johtaja Alexander Dubcek sai hyvityksen vielä elinaikanaan. Vanhana miehenä hän kommunismin kukistumisen jälkeen 80- ja 90-luvun taitteessa palasi politiikkaan ja nousi eturiviin. Muisto vuodesta 68 elää edelleen. Tshekin kaikkien aikojen menestyksekkäin jääkiekkopelaaja Jaromir Jagr on pelannut koko ikänsä paidalla 68 kunnioittaakseen sen ajan maamiehiään.

Omastakin vaatekaapistani löytyy Tshekin maajoukkueen fanipaita, jossa takana lukee Jagr 68. Silloin tällöin käytän sitä paitaa beach volleyssa. Kaikki pelikaverini tietävät kuka on Jagr, mutta vain harvat tietävät mitä kätkeytyy numeron 68 taakse. Siitä on kuitenkin aika ajoin hyvä muistuttaa. Se oli Tshekkoslovakiassa aika, jolloin poliittinen hallinto kävi asevoimin kansaa vastaan.

Valitettavasti Prahan kevät ja kansan toivon kukistaminen on edelleen tätä päivää jopa Euroopassa Valko-Venäjällä. Samaan aikaan kun me mietimme sitä miten voimme estää nuoria syrjäytymästä yhteiskunnasta, Valko-Venäjällä johto miettii sitä miten nuorten halu demokratiaan ja vaatimukset ihmisoikeuksien kunnioitamisesta saadaan tukahdettua. Kuten olemme joutuneet huomaamaan meidän työmme ei ole helppoa, mutta ainakin me pyrimme hyvään. Aivan kuten nuoret Prahan keväässä 68. Paita 68 ja numero 68 symboloi, siksi sitä on käytettävä vapaustaistelijoita muistaen.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu