Uutta yritystoimintaa tarvitaan nyt korvaamaan nokialaisten työpaikkoja

Työpaikat. Nokian päätös valita käyttöjärjestelmäkseen Windowsin Suomessa kehiteltyjen Symbianin ja Meegon sijasta merkitsee samalla tuhansien työpaikkojen menetyksiä lähivuosina.

Tämä tuntuu erityisesti Tampereella, jossa Nokialla on 2 605 työntekijää pääosin juuri väistyvien käyttöjärjestelmien kehitystyössä.

Lisäksi Nokian päätös vaikuttaa suoraan Tampereella toimiviin alihankkijoihin ja heidän työntekijöihinsä.

Valtion budjetissa on varattu vuodelle 2011 37 miljoonaa euroa rakennemuutosavustuksiin kohdennettavaksi yritysten kehittämisavustuksiin, työllisyysperusteisiin investointeihin ja EU:n rakennetukien kansalliseen osuuteen.

Julkista rahaa Nokian tuotekehitykseen käytettiin avustuksina ja lainoina vuonna 2010 yli 10 miljoonaa euroa. Potentiaalista rahoitusta korvaaville työpaikoille on siis olemassa, kun vaan on toimijoita ja ideoita.

Nokialaisille insinööreille on kansainvälistä kysyntää. Useimmilla on kuitenkin perheet Tampereen seudulla ja muuttaminen maailmalle ei ole helppoa.

On tärkeää, että mahdollisimman monelle löytyy uutta soveltuvaa työtä kotiseudulta. Se on myös välttämätöntä Pirkanmaalle, koska kyse on huomattavista verotuloista.

Nokian lähtiessä Jyväskylästä työt loppuivat 320 hengeltä. Nyt heistä on työttömänä 19 henkeä. Mittasuhteet ovat nyt toiset, mutta se kertoo kuinka kovatasoisesta työvoimasta on kyse. Jyväskylässä käytettiin yhtenä ratkaisuna Protomio-mallia, jossa useiden ihmisten yhteistyöllä liikeideoita haudottiin valmiiksi yrityksiksi.

Uusi yritystoiminta on ratkaisevassa asemassa myös tämän kriisin hoitamisessa ja juuri siksi yhteiskunnan panostuksia kannattaa käyttää siihen.

Nokialaisten asioita ei ratkaista eläkeputkella tai työvoimapoliitisella koulutuksella. Tärkeää on myös houkutella uusia kansainvälisiä huipputeknologiayrityksiä Suomeen.

Pirkanmaan on harjoitettava Nokian rakennemuutoksen jälkihoidossa aktiivista edunvalvontaa ja yhteistyökumppanien hakua, jotta uutta työtä luodaan entisen tilalle.

Arto Satonen

kansanedustaja (kok)

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu