Oma energiantuotanto pelastaa öljykriisissä
Arabimaiden myllerryksessä diktaattorien hallinnot kaatuvat kuin dominopalikat. Länsimaissa pelätään arabivaltioiden levottomuuksien vaikutusta öljyn hintaan. Eikä suotta pelätäkään. Jälleen kerran maksamme hintaa siitä, että läntinen maailma tukeutuu tuontienergiaan. Suomi on samassa veneessä, kunnes omat uudet ydinvoimalamme ja biopolttoainelaitoksemme käynnistyvät.
Myllerrykselle ei näy loppua arabimaissa. Sitkeimmin vallan kahvassa yrittää pysyä Libyan kansan ”rakastama” johtaja Muammar Gaddafi, joka taistelee mustan Afrikan palkkasotilaiden avulla mielenosoittajien puolelle kääntynyttä armeijaansa vastaan. Pinnan alla on kuitenkin kytenyt jo niin kauan, ettei kansa enää suostu alistumaan. Gaddafin ja hänen kaltaistensa aika on nyt ohi.
Öljyn hinnan kannalta ratkaisevaa on kriisin mahdollinen leviäminen Algeriaan ja Saudi-Arabiaan. Myös Lähi-itä on jo saanut osansa mellakoista, joiden seurauksena esimerkiksi vauraassa Bahrainissa jouduttiin perumaan formula-ajot. Tämä antaa viitteittä siitä, ettei Saudi-Arabiankaan hallinto ole turvassa. Arabimaiden mellakointi alkoi köyhien maiden ruoan hinnasta, mutta nyt kyse on vallasta. Al Qaida on pitkään havitellut vallanvaihtoa nimenomaan Saudi-Arabiassa. Siksi panokset ovat kovat.
Jos Saudi-Arabian öljytuotanto keskeytyy, se näkyy välittömästi bensa-asemilla. Hinnat nousevat varmasti kymmeniä senttejä, jopa reilusti yli 2 euron litrahinnan. Tällaiset korotukset olisivat myrkkyä sekä autoilijoille että talouskehitykselle. Edessämme olisi öljykriisin toisinto. Tällä kertaa siitä syystä, että maailmassa ei yksinkertaisesti olisi tarjolla riittävästi öljyä tyydyttämään kysyntää.
Nyt jos koskaan on aika panostaa kotimaiseen energiaan. Meidän on päästävä irti riippuvuudestamme poliittisesti epävakaiden maiden öljystä. Onneksi olemme tällä vaalikaudella vieneet voimakkaasti eteenpäin kotimaista energiaa kuten ydinvoimaa, biopolttoaineita, bioenergiaa ja tuulivoimaa.
Helpotusta kotimaan hintapaineisiin on siis tulossa. Silti olemme voimattomia akuutin öljykriisin edessä. Välittömästi käytössä olevat keinot löytyvät ulkopolitiikan puolelta. Kansainvälisen yhteisön on tuettava aktiivisesti demokraattisia ja lännen kanssa yhteistyöhön kykeneviä voimia arabivaltioissa.
Kokoomuksen vaaliohjelmasta poimittua.
””Suomesta pitää tehdä maailman ensimmäinen hiilineutraali yhteiskunta. ””
Toivottavasti joskus siellä lukisi
””Suomesta pitää tehdä täydellisesti energiaomavarainen yhteiskunta””
Siihen asti pulina jatkukoon.
Ilmoita asiaton viesti
Ydin- ja risupaketit luotiin isojen toimijoiden ehdoilla. Hajautettu biokaasumalli pääsi ”unohtumaan” ja Lappeenrannan teknillisen korkeakoulun tutkimustyöt ajautuivat hollantilaiselle yritykselle.
Vapo teki ylisuuret investoinnit pellettitehtaisiin ja keskittyi lisäksi sahaamaan oksaa yksityisten pellettitehtaiden alta. Pelletistä tuli ikuisiksi ajoiksi tappiollinen hanke Suomessa. Risupaketti on ekologisesti ihan Pääsiäissaari-ratkaisu.
Suuryritysten paapominen tulee Suomelle aivan järjettömän kalliiksi.
Kirjoituksessanne kuvattu öljykriisi pysäyttää koko ”natikan”. Ajautumispolitiikan seurauksena tilanne kohdataan housut kintuissa.
Miltä nyt tuntuu, kysyisi urheilutoimittaja.
Ilmoita asiaton viesti
Sitten kun öljykriisit iskee päälle, niin luultavasti melko pian unohtuu päästökikkailut. Silloin turpeesta tulee hyvä bisnes. Nyt täytyy saada vaan kapasiteettia jalostukseen.
Ilmoita asiaton viesti
Edessä oleva energiakriisi on varma. Mutta miten saat tavallisen Matti Meikäläisen uskomaan sen; minähän vastustan pienintäkin sähkön hinnan korotusta.
Pitääkö meidän omin silmin nähdä pieni vihreä mies metsässä, risusavotassa, ennen kuin uskomme sen?
Ilmoita asiaton viesti