Oma energiantuotanto pelastaa öljykriisissä

Arabimaiden myllerryksessä diktaattorien hallinnot kaatuvat kuin dominopalikat. Länsimaissa pelätään arabivaltioiden levottomuuksien vaikutusta öljyn hintaan. Eikä suotta pelätäkään. Jälleen kerran maksamme hintaa siitä, että läntinen maailma tukeutuu tuontienergiaan. Suomi on samassa veneessä, kunnes omat uudet ydinvoimalamme ja biopolttoainelaitoksemme käynnistyvät.

Myllerrykselle ei näy loppua arabimaissa. Sitkeimmin vallan kahvassa yrittää pysyä Libyan kansan ”rakastama” johtaja Muammar Gaddafi, joka taistelee mustan Afrikan palkkasotilaiden avulla mielenosoittajien puolelle kääntynyttä armeijaansa vastaan. Pinnan alla on kuitenkin kytenyt jo niin kauan, ettei kansa enää suostu alistumaan. Gaddafin ja hänen kaltaistensa aika on nyt ohi.

Öljyn hinnan kannalta ratkaisevaa on kriisin mahdollinen leviäminen Algeriaan ja Saudi-Arabiaan. Myös Lähi-itä on jo saanut osansa mellakoista, joiden seurauksena esimerkiksi vauraassa Bahrainissa jouduttiin perumaan formula-ajot. Tämä antaa viitteittä siitä, ettei Saudi-Arabiankaan hallinto ole turvassa. Arabimaiden mellakointi alkoi köyhien maiden ruoan hinnasta, mutta nyt kyse on vallasta. Al Qaida on pitkään havitellut vallanvaihtoa nimenomaan Saudi-Arabiassa. Siksi panokset ovat kovat.

Jos Saudi-Arabian öljytuotanto keskeytyy, se näkyy välittömästi bensa-asemilla. Hinnat nousevat varmasti kymmeniä senttejä, jopa reilusti yli 2 euron litrahinnan. Tällaiset korotukset olisivat myrkkyä sekä autoilijoille että talouskehitykselle. Edessämme olisi öljykriisin toisinto. Tällä kertaa siitä syystä, että maailmassa ei yksinkertaisesti olisi tarjolla riittävästi öljyä tyydyttämään kysyntää.

Nyt jos koskaan on aika panostaa kotimaiseen energiaan. Meidän on päästävä irti riippuvuudestamme poliittisesti epävakaiden maiden öljystä. Onneksi olemme tällä vaalikaudella vieneet voimakkaasti eteenpäin kotimaista energiaa kuten ydinvoimaa, biopolttoaineita, bioenergiaa ja tuulivoimaa.

Helpotusta kotimaan hintapaineisiin on siis tulossa. Silti olemme voimattomia akuutin öljykriisin edessä. Välittömästi käytössä olevat keinot löytyvät ulkopolitiikan puolelta. Kansainvälisen yhteisön on tuettava aktiivisesti demokraattisia ja lännen kanssa yhteistyöhön kykeneviä voimia arabivaltioissa.

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu