Lex Satonen eli omaishoitajien hoitovapaa tuli voimaan 1.4.2011 – onnittelut omaishoitajille!

Nyt: Työsopimuslakiin muutos – omaishoitajien hoitovapaa kirjattu lakiin

Omaishoitajien aseman parantaminen on niin tärkeää, että siihen sitoutuvat kaikki puolueet.

Siitä kertoo hyvin se, että tekemäni (http://www.satonen.fi/2007/11/13/arto-satonen-kansanedustajien-enemmisto-haluaa-omaishoitajille-hoitovapaat/) lakialoitteen hoitovapaasta allekirjoitti aikoinaan vuonna 2007 (noin neljä vuotta sitten!) 122 kansanedustajaa heti eduskuntakauden ensi töiksi.

Perjantaina 1.4.2011 on nyt viimeinkin se suuri päivä, jolloin lakimuutos tulee voimaan. Haluan onnitella kaikkia omaishoitajia ja toivottaa jaksamista vaativassa työssänne!

Aloitteeni johdosta voimassaolevaan (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2001/20010055)työsopimuslakiin tehtiin muutos, jonka mukaan seitsemättä pykälää laajennetaan seuraavasti:

——————-
7 a §
Poissaolo perheenjäsenen tai muun läheisen hoitamiseksi

Jos työntekijän poissaolo on tarpeen hänen perheenjäsenensä tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten, työnantajan on pyrittävä järjestämään työt niin, että työntekijä voi jäädä määräajaksi pois työstä. Työnantaja ja työntekijä sopivat vapaan kestosta ja muista järjestelyistä.
——————-

Tämä tarkoittaa siis käytännössä omaishoitajille vahvennettua neuvotteluoikeutta, mikä on merkittävä muutos, koska aikaisemmin omaishoitajilla ei ole ollut työsopimuslaissa lainkaan hoitovapaaoikeutta.

Työntekijän ja työantajan pitää edelleen sopia asioista, mutta tämä lakimuutos antaa hyvää selkänojaa ja arvopohjaista viestiä siitä, että omaishoitajaksi alkaminen on yhteiskunnan kannalta kannustettavaa – ja erittäin arvostettavaa.

Jatkossa

Omaishoitajien jaksamisesta on syytä pitää huolta edelleen, ja siksi vapaapäivät ovat tarpeen. Vapaapäiviä onkin lisätty, mutta edelleen puutteena on rajallinen mahdollisuus käyttää niitä. Kaikille hoidettaville ei löydy heille sopivaa paikkaa riittävän usein, ja siksi omaishoitajilta jää vapaita pitämättä.

Eduskunnassa käsiteltiin tänä keväänä 2011 ennen vaalitaukoa (http://217.71.145.20/TRIPviewer/show.asp?tunniste=HE+331/2010&base=erhe&palvelin=www.eduskunta.fi&f=WORD) hallituksen esitys (HE331/2010), jolla omaishoitajien vapaiden pitämistä edistetään perhehoitoa hyödyntämällä. Hyvä askel eteenpäin, mutta tehtävää on edelleen jäljellä.

Tällä hetkellä tyypillinen omaishoitaja on iäkästä puolisoaan hoitava seniori. Hyvin pian koittaa aika, jolloin hoitajista tulee hoidettavia. Yhä useampi keski-ikäinen on siinä tilanteessa, että hänen yksin jäänyt isänsä tai äitinsä tarvitsee omaishoitoa. On siten välttämätöntä, että työelämästä mahdollistetaan pääsy töistä omaishoitajavapaalle. Yhtä tärkeää on se, että töihin pääsee palaamaan hoitosuhteen päättymisen jälkeen.

Omaishoitajien hoitovapaata siis tarvitaan. Kiitokset hallitukselle, joka vei lakialoitteeni läpi kolmikannan kritiikistä huolimatta. Se oli oikea askel eteenpäin omaishoitajien puolesta – ja omaishoidettavien vuoksi.

——————-

P.S. Suosittelen lukemaan Turun Sanomien tuoreen artikkelin ruohonjuuritasolta tulleen omaishoitaja-aloitteen matkasta, jos usko demokraattiseen prosessiin on joskus horjunut…

Turun Sanomat la 29.1.2011: (http://www.ts.fi/online/kotimaa/192567.html) Diakonin avunpyyntö jalostui lähes valmiiksi laiksi

(Kyseinen aloite on juuri hyväksytty nyt huhtikuussa 2011 voimaan tulevaksi laiksi, (http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/vkx3000.sh?TUNNISTE=HE+263/2010) HE 263/2010, lex Satonen).
 

Arto Satonen – pelkkää asiaa

Image preview

Lue lisää Kokoomuksen omaishoitajien puolesta tekemästä työstä:

Lähteitä:

Arto Satonen: (http://www.satonen.fi/tag/omaishoitajat/)

Kokoomus: (http://www.suomentoivo.fi/tarinat/yrjo-yrittaja-ja-outi-omaishoitaja.html) Yrjö Yrittäjä ja Outi Omaishoitaja

——————-

artosatonen
Kokoomus Sastamala

Kansanedustaja Arto Satonen (kok)
Julkaisen valittuja - erityisesti työvoimaa ja taloutta koskevien - tekstejäni tässä Uuden Suomen blogissa.
Varsinainen blogini - jossa käsittelen myös muita aihepiiirejä - jatkaa edelleen omilla sivuillani osoitteessa www.satonen.fi/blogi.
Odotan innolla kommentteja ajatuksistani ja keskustelua eri paikoissa - ja totta kai myös rakentavaa kritiikkiä!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu