KOTIMAINEN RUOKA ON TURVALLISTA JA EETTISESTI KASVATETTUA
Suomalainen ruoka on puhdasta ja eettisesti tuotettua. Se on myös maailmalla arvostettua. Tämä kävi ilmi vierailulla Kiinan parlamentissa. Heille oli selvästi kiinnostavaa, että Suomessa on hyvin alhaiset antibioottien käyttömäärät. Lääkkeillä hoidetaan vain sairaita eläimiä.
Suomessa on haluttu myös jalostuksessakin pitää kiinni eläinten oikeuksista. Eläinten kasvatus kestää meillä kansainvälisen vertailun kaikilla tuotantosuunnilla. Meillä on possuilla saparot ja broilereilla nokat, toisin kuin monissa muissa EU-maissa. Turkiseläinten asemakin on aivan toinen kuin Kiinassa, joka on myös merkittävä turkisten tuottaja.
Luomutuotanto on Suomessa kasvamassa nopeasti. Suomessa on jo 5100 luomutilaa ja 12,8 prosenttia peltoalasta on luomutuotannossa ja uusia tiloja siirtyy luomuun satamäärin vuodessa. Luomua haluavat myös suomalaiset kuluttajat. Luomun käyttäjiä on Suomessa 2 miljoonaa, joista puolet on aktiivikäyttäjiä eli käyttävät luomua säännöllisesti viikottain. Tämäkin määrä on nopeassa kasvussa.
Kotimainen ruoka on siis laadukasta ja se tulee läheltä. Lähiruoka ei aina ole edullisinta, mutta usemmiten se on puhtainta, turvallisinta ja ekologista. Lähiruokaa tulee käyttää enemmän myös kouluissa, päiväkodeissa ja vanhainkodeissa. Tämä on mahdollista, kun kilpailutus tehdään oikein. Suomessa on jo menossa lukuisia pilottihankkeita, joissa kilpailun painottuessa laatukriteereihin voidaan varmistaa kotimaisen ruuan pääsy kouluihin, päiväkoteihin ja vanhainkoteihin.
Eduskunta on ollut kotimaisen ruuan käytön lisäämisessä edelläkävijä. Eduskunnan ravintolapalvelujen tuottaja kilpailutetaan säännöllisin väliajoin, mutta kotimaisuusaste on koko ajan noussut. Nyt esimerkiksi käytännössä kaikki käytettävä liha on kotimaista. Ylipäätään kotimaisuusaste on 90 prosentin tietämillä. Vain kalassa ulkomaisuusaste on korkea, koska kalankasvatuksen lupien saaminen on Suomessa niin vaikeaa, että olemme pitkälti tuontikalan varassa.
Kotimaisen ruuan osuutta on siis mahdollista lisätä myös julkisissa hankinnoissa, kun niin halutaan tehdä. Päivittäistavarakaupassa valinnan tekee jokainen meistä itse. Olennaista on silloin se, että kuluttaja näkee alkuperämerkinnöistä riittävän selvästi mikä tuote on kotimaista ja mikä ei ole. Trendi on selvä. Kuluttaja haluaa jatkossa vieläkin enemmän laadukkaita, puhtaita ja kotimaisia tuotteita. Annetaan siihen mahdollisuus.
Arto Satonen,
Kansanedustaja, maa-ja metsätalousvaliokunnan jäsen, Sastamala ( KOK )
”Kotimaisen ruuan osuutta on siis mahdollista lisätä myös julkisissa hankinnoissa, kun niin halutaan tehdä.”
Jos haluaa olla rasisiti, niin kannattaa suosia kotimaista. Julkisissa hankinnoissa se pitää osata tehdä ovelasti. Eli kilpailutuksessa tulee vaatia ”turhia” ominaisuuksia, joilla suosia kotimaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Kanojako siellä olit myymässä?
Julkisiinlaitoksiin voisit suoraan lähettää kehoituksen jotta vain kotimaista.
Sitten vielä kuluttajalle myydään tavaraa suomilipun alla joka saattaa olla vaan täällä uudelleen laskettu jonkin myllyn läpi ja pakattu.
Jäi pois.
Eiks meidän pitänytkään olla niin glopaaleja? nyt yhtä-äkkiä ei?
Ilmoita asiaton viesti
Kauankohan se rahamiehet ja naiset jaksatte höpöttää saparoista ja nokista. Kiinnostaako se oikeasti pätkääkään onko siltä broikulta hajoitettu nokka tai saparot napsastu possulta?
Mitä sillä on merkitystä teille?
Ilmoita asiaton viesti