Nuorten hyvinvointiin mallia ”Islannista ihmeestä”

 

Islanti on onnistunut siinä, missä monen muunkin maan tulisi onnistua. Lasten ja nuorten päihteidenkäyttö on vähentynyt ja liikunta lisääntynyt. Vielä 20 vuotta sitten Islannin Reykjavikissa nuorten päihteiden käyttö oli yleisintä Euroopassa, nyt se on vähäisintä.

Islannin tulokset ovat hämmästyttäviä. Suomalaisten ja islantilaisten nuorten päihteiden käyttöä vertailtaessa erot ovat suuret. Suomalaisista 15-16-vuotiasta nuorista on tupakoinut viimeisen kuukauden aikana 22 prosenttia, islantilaisista vain 6 prosenttia. Humalassa samanikäisistä nuorista on Suomessa ollut viimeisen kuukauden aikana 23 prosenttia, Islannissa vain 3 prosenttia. Myös kannabiksen kokeilu on Islannissa Suomea vähäisempää.

Miten tuloksiin on sitten päästy? Yksinkertaisesti mielekästä tekemistä lisäämällä, kaikkia nuoria koskettavien kotiintuloaikojen noudattamisella, vanhempien sitoutumisella ja oikeilla poliittisilla toimilla.

Mielekäs tekeminen on löytynyt harrastamisesta. Islantilaisista nuorista peräti 42 prosenttia osallistuu ohjattuun liikuntaharrastukseen vähintään neljästi viikossa. Tähän on vaikuttanut se, että Reykjavikilainen nuori saa vuodessa 420 euron arvoisen harrastussetelin, jonka hän voi käyttää esimerkiksi urheilun, musiikin, taiteen tai tanssin harrastamiseen. Harrastaminen ei siis ole riippuvaista perheen varallisuudesta ja Reykjavikin kaupunki on satsannut jopa 100 miljoonaa euroa vuodessa nuorten harrastusmahdollisuuksien edistämiseen. Investointi tulee kuitenkin yhteiskunnalle takaisin sekä pienentyneinä terveydenhoitokustannuksina että myös nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisynä.

Nuorten asia tuleekin nostaa poliittisen päätöksenteon keskiöön. Jokaisella lapsella ja nuorella tulisi olla perheen varallisuuteen katsomatta mahdollisuus osallistua vähintään yhteen mieluisaan harrastukseen. Tämän lisäksi nuorten hyvinvointi edellyttää vahvaa yhteistyöstä ja sitoutumista vanhempien, päättäjien ja kolmannen sektorin välillä.

Katso myös vlogini aiheeseen liittyen:

https://www.satonen.fi/2019/02/01/kansantaloustieteen-oppitunti-islannin-malli-videoblogi/

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu