Aina askel länteen, kun on mahdollista

Suomen maantieteellinen asema on vaikea. Yhteistä rajaa on Venäjän kanssa yli 1300 kilometriä ja Venäjä on läpi Suomen historian muodostanut uhan Suomen turvallisuudelle. Suomi on kuitenkin pyrkinyt hyödyntämään historian tuomia mahdollisuuksia ja tilaisuuden tullen ottamaan askeleita länteen. Erityisesti Kokoomus on läpi historian ajanut sitä, että askel kohti länttä otetaan aina, kun se on mahdollista.

 

Suomen lännettymisen historia alkaa oikeastaan Ruotsin tappiosta vuosien 1808-1809 sodassa, jossa Suomesta tuli osa Venäjää. Silloinen Venäjän johto oli kuitenkin valmis myöntymään suomalaisten vahvaan tahtoon kehittää omaa autonomiaa. Autonomian aika toki sisälsi myös venäläistämispyrkimyksiä ja venäläisiä sotilaita oli Suomessa, mutta Suomi kykeni kuitenkin autonomian aikana luomaan kansallishenkeä ja instituutioita, jotka pohjustivat itsenäisyyttä.

 

Tsaarin vallan kaatuminen ja kommunistien vallankumous Venäjällä antoi Suomelle historiallisen mahdollisuuden itsenäistyä. Sen aikaisia päättäjiä on syytä kiittää rohkeudesta. Itsenäisyyden ensimmäinen vuosi oli kuitenkin sisällissotaa. Suomi onnistui kuitenkin historiansa alkuvuodet säilyttämään demokratian, vaikka demokratiaa vastaan hyökkäsivät ensin punaiset ja vuosikymmen myöhemmin Lapuan liike kyseenalaisti myös edustuksellisen demokratian.

 

Toisessa maailmansodassa suomalaiset puolustivat maataan urheasti ja onnistuivat tasapainottelemaan Saksan ja Neuvostoliiton välillä siten, että itsenäisyys säilyi, vaikka aluemenetyksiin jouduttiin. Toisen maailman sodan jälkeen Paasikiven aikana oli nöyrryttävä YYA-sopimukseen, mutta sekin oli sisällöltään erilainen kuin Neuvostoliiton alusmailla Itä-Euroopassa. EEC-vapaakauppasopimus ja EFTA ulkojäsenyys olivat 70-luvun hienoisia askeleita länteen päin.

 

Neuvostoliiton romahdettua Suomelle aukesi ovi Euroopan unionin jäsenyyteen, joka käytettiin välittömästi. Tuolloin polkua olisi pitänyt jatkaa Nato-jäsenyyteen asti. 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Suomen valtiojohto ei kuitenkaan kyennyt näkemään sitä, mihin Venäjä on oikeasti menossa ja silloin jätettiin tilaisuus käyttämättä. Nato-jäsenyys olisi Jeltsinin aikana ollut vain ilmoitusasia.

 

Nyt on aika hyödyntää tilaisuus ottaa askel länteen. Venäjä on kiinni hyökkäyssodassaan Ukrainassa ja länsi on valmis ottamaan lisää jäseniä Natoon. Suomelle tilaisuus on siis historiallinen ja tämä paikka pitää käyttää. Samalla Suomi ottaa viimeisen ja ratkaisevan askeleen, jonka jälkeen meistä tulee länsimaisen demokraattisen ja ihmisoikeuksia kunnioittavan arvoyhteisön täysjäsen.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu