Autoritäärinen hallinto ei kukista ihmisten pyrkyä parempaan elämään
Viime vuosina demokratia on ottanut globaalisti taka-askelia. Autoritäärisesti hallittujen valtioiden määrä on ollut kasvussa ja demokratia on ollut vaikeuksissa myös joissakin länsimaissa. Osuvana osoituksena tästä oli vuosi sitten tapahtunut Capitol Hillin valtaus ja edelleen republikaanien ylläpitämä keskustelu edellisen presidentinvaalien tuloksesta.
On kuitenkin väärin kuvitella, että autoritäärinen hallinto johtaisi kansalaisten onnelaan, vaikka länsimaisia demokratioita haastavat Kiinan, Venäjän ja muiden autoritäärisen valtioiden johto niin yrittääkin selittää. Kazakstanin tapahtumat osoittavat erinomaisesti sen, että autoritäärinen hallinto ei ole onnistunut kukistamaan kansalaisten pyrkyä parempaan elämään. Maailmassa on edelleen paljon niitä, jotka tavoittelevat demokratiaa ja osa heistä on valmis jopa riskeeraamaan oman henkensä asian puolesta.
Kazakstan on vauras maa, jossa asuu köyhä kansa. Satumaiset öljyrikkaudet ovat menneet harvojen ja valittujen hyväksi. Kazakstan on yhden johtajan ja yhden puolueen maa, jossa johto on yksissä käsissä ja oppositiota ei käytännössä ole. Kazakstan on hyvin korruptoitunut ja sukulaisten suosiminen on yleistä.
Protestiaallon laukaisi liikkeelle tavallisten kazakstanilaisten ajoneuvojen pääpolttoaineena käyttämän nestekaasun hinnan tuplaantuminen. Hinnan nopea nousu olisi ajanut monien ihmisten oman talouden vaikeuksiin. Tästä opitaan jälleen kerran se, että ei pidä väheksyä sitä mitä seuraa, kun välttämättömien tuotteiden hinnat liian nopeasti nousevat. Vastaavalla tavalla kävi Ranskassa, jossa keltaliivit syntyivät polttoaineveron kiristämisestä. Vihreä siirtymä pitää toteuttaa maltillisesti kaikissa maissa.
Kazakstanin mielenosoituksissa ei kuitenkaan ollut lopulta kyse nestekaasun hinnasta. Se oli vain asia, joka aukaisi ketsuppipullon korkin. Kansa nousi koko maan järjestelmää vastaan ja vaati demokratiaa. Kazakstanin mielenosoitukset ovatkin siten sukua Ukrainan Maidanin aukion tapahtumille, Valko-Venäjän opposition mielenosoituksille, Hong Kongin suurmielenosoituksille ja Venäjällä Navalnyin kannattajien järjestämille mielenosoituksille.
Autoritäärisissä maissa nousevia mielenosoituksia voidaan asevoimin pitää kurissa aikansa. Aseilla ei kuitenkaan voida kukistaa kansalaisten pyrkimystä parempaan elämään. Autoritäärisissä maissa elävät ovat läpeensä kyllästyneitä köyhyyteen, korruptioon ja valtaviin tuloeroihin. He haluavat demokratiaa, oikeudenmukaisuutta ja tasa-arvoa.
Totta joka sana.
Olen systeemitieteiljä, ja palaan usein autoritäärisyyden kiroihin.
Toinen tapa määritellä on ottaa esiin reduktionismi ja sen vastakohtana holismi eli kokonaisuuden ymmärtäminen.
Missään maassa ei ole liikaa kokonaisuuden ymmärtäjiä. Se rooli jää kyllä vain poliitikoille, mutta heillä on puoluerajat, jotka kaventavat näkökenttää.
Sveitsi on paras esimerkki toteutuneesta demokratiasta, eikö vain?
Ilmoita asiaton viesti