Demokratia on hyvän elämän edellytys
Demokratiakehitys on maailmalla ottanut viime vuosina takapakkia. EIU:n demokratiaindeksin mukaan ainoastaan 21 maata saa demokratiaindeksin eli ns. täyden demokratian statuksen. Näissä maissa asuu vain 6,4% maailman väestöstä. Suomi on koko listan kolmantena Norjan ja Uuden-Seelannin jälkeen. Vain hyvin harva ihminen siis saa elää maissa, joissa demokratia täysimääräisesti toteutuu. Ei liene yllätys, että nämä samat valtiot pärjäävät hyvin myös verrattaessa ihmisten onnellisuutta ja elämänlaatua.
Isossa kuvassa vieläkin huolestuttavampaa on se, että niiden ihmisten määrä laskee, jotka asuvat edes jonkinasteisen demokratian piirissä olevassa maassa. Heitä on yhteensä alle puolet koko maailman väestöstä ja luku on laskenut 49,4 prosentista 45,7 prosenttiin viimeisessä tarkastelussa.
Vertailtaessa niitä maita, joissa demokratia ei toimi tai se toimii puutteellisesti on hyvä ensin katsoa historiaan. Ne valtiot, joissa ei koskaan ole ollut toimivaa demokratiaa, ovat oma lukunsa. Isoista ja merkittävistä valtioista näitä ovat esimerkiksi Kiina ja Venäjä, jolla Jeltsinin ajan lyhyttä ajanjaksoa lukuun ottamatta, ei myöskään ole demokraattista historiaa.
Näissä valtioissa ei siis ole demokraattista perinnettä, eikä demokraattisia instituutioita. Näitä valtioita on siten helpompi johtaa itsevaltaisesti poliisivoimien ja armeijan avulla ja asettaa ylhäältä käsin yhteisiä tavoitteita, jotka menevät yksilön oikeuksien edelle. Tämä voi tarkoittaa varusmiesten lähettämistä sotaan, kuten Venäjällä tai metropolien sulkemista koronarajoituksilla, kuten Shanghaissa.
Pyrkimystä autoritääriseen hallintoon on nähtävissä myös joissakin maissa, joissa vaalit sinällään ovat rehelliset. Monenlaiset populistit ovat menestyneet eri vaaleissa vetoamalla vahvan johtajan kaipuuseen. Osa valituista populisteista on myös pyrkinyt puuttumaan vallan kolmijako-oppiin ja siten kasvattamaan omaa valtaansa. Näin ovat toimineet ainakin Orban, Trump, Bolsonaro ja Erdogan.
Hyvä kysymys on, että mikä saa kansan kääntymään autoritääristen johtajien puoleen, vaikka vaaleissa on tarjolla myös kansanvaltaisempia vaihtoehtoja. Syitä on varmasti monia. Osa ihmisistä hakee monimutkaisiin ongelmiin yksinkertaisia ratkaisuja ja äänestää niitä lupaavia. Oma merkityksensä on varmasti myös keskituloisten suhteellisen aseman heikentymisellä monissa maissa, mikä on aiheuttanut tyytymättömyyttä. Tehokkaasti sosiaalisessa mediassa levitetyllä disinformaatiolla on puolestaan kyetty luomaan protesti-ilmapiiriä.
Pohjoismaissa riski demokratian horjumiseen on pienin maailmassa. Elintasoerot ovat pienet, kansa koulutettua, tiedotusvälineet luotettavia ja instituutiot vahvoja. Silti meidänkin on syytä ymmärtää demokratian merkitys ja vaalia sitä. Viime aikoina pidetyissä vaaleissa eniten hälytyskelloja soitti Ranskan presidentinvaalit, joiden ensimmäisellä kierroksella 58% äänestäjistä äänesti joko äärioikeiston tai äärivasemmiston populistiehdokkaita. Vain vaalijärjestelmä pelasti Macronin ja kansainvälisesti vastuullisen Ranskan. Se varoitus kannattaa ottaa vakavasti.
Tämä oli hyvä ja tärkeä kirjoitus.
Yhteistä kaikille autoritäärisen hallinnon ihailijoille on riippumattoman oikeuslaitoksen ja median kimppuun käyminen. Kyseiset toimijat ovat välttämättömiä aidon demokratian toteutumiselle.
Ilmoita asiaton viesti
Sais vaan nuo puoluekuripolitbyroopuolueet pois demokratiaa sotkemasta.
Ilmoita asiaton viesti
Demokratia on hyvä lähtökohta, mutta miten sitä käytännössä tulkitaan ja toteutetaan, se ratkaisee.
Pohjoismainen demokratia, hyvinvointivaltio ja hyvinvointi on jo jonkinmoinen lupaus mahdollisuudesta hyvään elämään.
– Vielä jää kysymys koskeeko se hyvä elämä kattavasti kaikkia kansankerroksia?
Malliesimerkki on ajankohtainen sos-ja terveysalojen työntekijöiden tilanne, vallankin korkeiden asuin-ja elinkustannusten pääkaupunkiseudulla.
– Heidän ja muidenkaan pienipalkkaisten tuloilla ei väkirikkaalla pääkaupunkiseudulla kohta pysty asumaan ja elämään ollenkaan ja kuitenkin siellä tarvitaan kaikkein eniten em. ja muutakin työvoimaa, MUTTA työnantajatahojen mielestä kunnilla ja jatkossa valtiolla ei ole ”varaa” maksaa palkkaa jolla tulisi toimeen…?!
Hyvinvointivaltio-Suomen demokratiassa on ja sinnittelee puoli MILJOONAA, työssäkin käyvää KÖYHÄÄ!
Vielä heikommassa asemassa ovat työttömät ja monet muut, erilaisilla tulonsiirroilla DEMOKRATIASSA sinnittelevät.
– Ja mahdollisella, tulevalla pääministerillä on kuulemma salkussaan jo valmiit ”leikkauslistat”, joilla aikoo ennestäänkin heidän kurjaa elämäänsä kurjistaa. Heillä ei ole suomalaisessa demokratiassa ja hyvinvointivaltiossa ”hyvän elämän edellytyksistä” tietoakaan! Eivät näe sellaisesta untakaan.
Heikompia ja vastustuskyvyttömiä on helppo lyödä demokratiassakin.
Eipä tuntenut armoa ja lähimmäisen rakkautta uskovainen miljonääri
Sipiläkään, jonka ”oppipoikana” mahdollinen tuleva pääministeri oli.
– Ehkä punasävy mahdollisessa sinipuna- hallituksessa ”rauhoittaa” Orpon intoa ja puhtia leikkauslistojensa kanssa…?
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Arto, ethän muissakaan asioissa pidä johtotähtenä punavihreää ajatusmaailmaa,- miksi pitäisit siksi totuutena sen median avulla valtavirtaistamaa kuvaa Orbanista ja Trumpista. Työlästähän se totuudellisen kuvan etsiminen on, sen myönnän.
He eivät todellakaan kulje Erdoganin kanssa samassa porukassa.
Ilmoita asiaton viesti