Esitys ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämisestä on otettava vakavasti

ETLA julkaisi kuluneella viikolla raportin: ”Työnteon kannustimia voi parantaa tuloeroja kasvattamatta”, jossa esitetään ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämistä nykyisestä puolestatoista vuodesta puoleen tai maksimissaan vuoteen eli 250 arkipäivään. ETLAn arvion mukaan tämä nostaisi työllisyysastetta prosenttiyksiköllä ja vahvistaisi julkista taloutta 400-600 miljoonalla eurolla, jotka voisi käyttää pitkäaikaistyöttömien palveluiden kehittämiseen. ETLAn arvion mukaan uudistuksen myötä ansiosidonnaiselta siirryttäisiin nopeammin takaisin työlliseksi ja pitkäaikaistyöttömyys vähenisi.

 

Yleensä keskustelu ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistamisesta on kaatunut SAK:n nelihaarajarrutukseen. Nykyinen hallitus ei ole tehnyt asiassa yhtään mitään, vaikka ongelmat ovat kaikkien nähtävillä. Samaan aikaan on sekä korkea työvoimapula, että työttömyys ja erityisesti pitkäaikaistyöttömyys on pysynyt sitkeästi korkealla, vaikka osalla toimialoista työmarkkinat suorastaan huutavat tekijöitä. Juuri nyt työvoimapulan aikana olisi ollut historiallinen mahdollisuus purkaa kannustinloukkuja ja saada vauhtia työllisyyteen, mutta Marinin hallitus ei ole uskaltanut viedä tarpeellisia uudistuksia läpi, vaan on vain ottanut lisää velkaa.

 

ETLAn ehdotukset kannattaa ottaa vakavasti. On perusteltua, että työssäoloehdon täyttävä eli siis riittävän kauan töissä ollut henkilö saa jäädessään työttömäksi ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Olennaista on kuitenkin turvan pituus. Kun valtaosa työllistyy ensimmäisen kuuden kuukauden aikana uudelleen ja lopuilla työnhaku aktivoituu, kun ansiosidonnainen uhkaa loppua, niin miksi keston pitää olla puolitoista vuotta? Kuka moni siitä oikeasti hyötyy, kun työnhaku tulee työttömyyden pitkittyessä koko ajan vaikeammaksi ja riski jäädä pitkäaikaistyöttömäksi kasvaa? Eikö ole järkevää myös taloudellisesti kannustaa työllistymään nykyistä nopeammin?

 

ETLA on oikeassa myös siinä, että kannustinloukkuja tulee purkaa nimenomaan ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta. Pitkäaikaistyöttömien osalta kannustinloukut eivät ole keskeinen ongelma, vaan työkyvyn palauttaminen. Sen vuoksi heidän yksilöllisiin palveluihin on panostettava, jotta leivän syrjään saada kiinni myös niitä, joiden polku takaisin työelämään on pidempi.

 

ETLAn esitykset ovat sukua sille mitä Tanskassa ja Ruotsissa on jo tehty. Tulokset puhuvat puolestaan. Molemmissa maissa työllisyysaste on Suomea korkeampi ja myös julkinen talous merkittävästi vahvempi. Meidän ei siis tarvitse keksiä pyörää uudelleen. Riittää kun katsotaan mitä Tanskassa on tehty.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu