Eurooppalainen puolustus ottaa uusia askelia

Eduskunnan puolustuspoliittisen selonteon lähetekeskustelun ytimeen nousi komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin Euroopan Unionin tilaa käsittelevä puhe, jossa hän ehdotti EU:n puolustusyhteistyön syventämistä ja ensi keväänä Ranskan johdolla järjestettävä puolustuskonferenssia, jonka tarkoituksena on vahvistaa Euroopan Unionin roolia puolustuksessa.

 

Von der Leyenin ja Macronin avaus on Suomen näkökulmasta tervetullut. Suomen puolustus toki perustuu yleiseen asevelvollisuuteen, reserviläistoimintaan ja puolustusvoimien suorituskyvyn turvaamiseen. Tässä suhteessa hävittäjähankinta, sekä myös meri- ja maavoimien aseistukseen satsaaminen on välttämätöntä.

 

Suomi on kuitenkin pieni maa ja Suomelle kansainvälinen yhteistyö on myös puolustusasioissa välttämätöntä. Suomi ei ole NATOn jäsen, mutta on tärkeää olla kumppanimaana entistä tiiviimmässä yhteistyössä NATOn kanssa. Suomelle ovat tärkeitä myös pohjoismainen yhteistyö, sekä kahdenvälinen yhteistyö esimerkiksi Ruotsin, Norjan, USA:n ja Iso-Britannian kanssa. Kaikkia näitä tulee kehittää. Sen lisäksi Suomen on tärkeää pitää yllä myös kahdenvälistä keskusteluyhteyttä Venäjän kanssa.

 

Euroopan Unionin roolin vahvistuminen puolustuspolitiikassa on Suomelle tervetullut asia. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö on pitkään puhunut eurooppalaisen puolustuksen vahvistamisesta ja pohtinut turvatakuiden merkitystä. Niinistö tuki myös von der Leyenin ulostuloa.

 

Von der Leyen esitti tiedusteluyhteistyön vahvistamista, sekä omia EU tason joukkoja, jotka voisivat toimia silloin, kun Euroopan Unionilla on omia intressejä turvattavanaan. Von der Leyen korosti NATO- yhteistyötä, mutta hänen esityksensä mukaan EU:n pitäisi kyetä tarvittaessa toimimaan myös itsenäisesti. Kuusi Euroopan Unionin maata ei ole NATOn jäseniä ja näiden maiden näkökulmasta Euroopan Unionin oman puolustuksen vahvistaminen on tärkeää, vaikka se onkin viisasta toteuttaa läheisessä yhteistyössä NATOn kanssa.

 

Aika näyttää kuinka pitkälle Euroopan Unionin puolustusyhteistyö kehittyy. Yhteistyötä on toki tehty jo vuosia esimerkiksi hankintojen puolella. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että viime aikaiset kokemukset sekö Afganistanista, että Valko-Venäjältä ovat saaneet monet Euroopassa ajattelemaan, että Euroopan Unioni ei voi olla vain taloudellinen jättiläinen savijaloilla, vaan sillä tulee tarvittaessa olla myös puolustuskykyä turvaamaan kansalaisiaan ja intressejään.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu