Helsinki lähetti väärän signaalin
Helsingin kaupungin päätös poistaa liha ja tavallinen maito vieraiden tarjoilulistalta on saanut aikaan närkästyksen suuressa osassa Suomea. Helsinki toki otti itsekin jo hieman takaisin, koska tehdyt ratkaisut eivät kuulemma koskekaan pormestarien tarjoamia tilaisuuksia. Maaseutu ehti kuitenkin jo nousta takajaloilleen ja ihan aiheesta.
Suomalainen maatalous on hyvin tiukassa tilanteessa. Huonon sadon myötä maataloustulo putoaa tänä vuonna mahdollisesti jopa viidenneksen. Samaan aikaan tuotantopanosten ja energian hinnat ovat nousseet. Ruuan hinta tulee mahdollisesti nousemaan tulevana vuonna, mutta tällä hetkellä tuottajan saama hinta ei vastaa tuotantopanoksien hintakehitystä. Maatalouden kannattavuus on siis hyvin heikko.
Samaan aikaan maatalous on nostettu tikun nokkaan ympäristöasioissa. Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt se, että eläinyksikköä ja tuotantomääriä kohden ympäristörasitus on pienentynyt merkittävästi ja samalla eläinten hyvinvointia on parannettu. Investoinnit ja modernisointi vievät eteenpäin sekä ympäristöasioita, että eettisiä tuotantomenetelmiä. On kuitenkin selvää, että jos maatalous ei ole kannattavaa, niin se ei kykene myöskään investoimaan ympäristöystävällisempään tuotantoon.
Maanviljelijät ja koko elintarvikeketju työskentelee tällä hetkellä kovan paineen alla. Helpotusta on haettu viennistä. Uusi vientikanavia on pyritty avaamaan sen jälkeen, kun vienti itärajan yli tyssäsi Venäjän asettamiin vastapakotteisiin. Kiina on yksi potentiaalinen markkina-alue suomalaiselle lihalle ja maitotuotteille.
On täysin ymmärrettävää, että vaikeuksissa olevilla tiloilla Helsingin päätös olla tarjoamatta kotimaista lihaa ja maitoa, koetaan märän rätin heitoksi päin naamaa. Asioita olisi myös hyvä suhteuttaa. Niin kauan, kun Helsinki lämmittää kivihiilellä, niin sitä tuskin pidetään missään päin maailmaa ekologisena edelläkävijänä, riippumatta siitä mitä se vierailleen ruokapöydässä tarjoaa.
Suomalaiselle elintarvikeviennille on kuitenkin paha takaisku, jos tieto Helsingin päätöksestä leviää maailmalle. Muille on vaikeaa myydä sellaista tuotetta, jota ei itsekään suositella käytettäväksi. Kyse ei ole pienestä asiasta. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa lähes 300 000 ihmistä. Heistä suuri osa on mukana liha- tai maidontuotantoketjussa. Helsingin kaupungin virkamiehet olivat asiassa ajattelemattomia ja lähettivät täysin väärän signaalin.
Ei kai tämä Hesan sekoilu kenellekään kovin suuri yllätys voi olla?
Nämä ilmastonpelastajat tunnistaa siitä kirkkaasta sädekehästä heidän päänsä päällä.
Jos sitten verrataan lihoja keskenään, niin väitehän on, että broileri on nautaa paljon ilmastoystävällisempi. Meillä broilereille tuodaan runsaasti rehua ”rapakon” takaa. Nautamme taas tallustelevat laitumilla ja parantavat maaperää ja mahdollistavat kiertoviljelyn paljon vähemmällä keinolannoituksella kuin ilman nautoja. Myös lampaat hoitavat tätä maanparannusta, mutta broilerit ja siat eivät. Valitettavasti lammas (karitsa) ei ole suosittu meidän ruokapöydissämme. Jotkut ovat tietävinään, että lampaanliha maistuu villalta, vaikka eivät ole sitä koskaan maistaneet.
Meillä syödään tänään kotimaisesta karitsanlihasta tehtyjä lihapullia.
Ilmoita asiaton viesti
Naudanliha on ekologista, mikäli se tuoteaan oikealla tavalla. Naudat parantavat maaperää, mikäli ne kiertävät paikasta toiseen, eikä syö ja kakkaa samalla alueella viikosta toiseen. Tällaisen lihan tuottaminen tulee toki kalliiksi ja kuluttajille hinta nousee. Omasta mielestäni tämä on hyvä asia, siksi että silloin naudanlihasta tulee viikonloppuruokaa tai juhlaruokaa. Kaikkea voi syödä, mutta nykyisistä määristä pitää tinkiä.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tosiaan niin että suomalaisten maanviljelijöiden tuotteet ei kelpaa… lihaa vaan..
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne kelpaavat, jos joku tarjoaa. Minulle kyllä muutenkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö kasvisruokaa sitten tuotakaan suomalaiset viljelijät?
Ilmoita asiaton viesti
Kerrassaan aivotonta menoa! Välillä toivon, että tulisi ihan oikea kriisi. Oppisivat ihmiset, mitä on, kun ei ole kunnon ruokaa!
Toistan vielä kerran, miten ruoan alv:n pitäisi määräytyä.
Kotimainen ruoka alv 0
Pojoismaista tuotu alv X
Euroopasta tuotu 2xX
Muilta mantereilta 3xX
Eli mitä pitemmältä ruoka tuodaan, sen korkeampi alv.
Siinä olisi ekologinen malli!
Ilmoita asiaton viesti
Eikä muuten olisi. Kuljettamisen osuus elintarvikkeiden ympäristövaikutuksesta on kohtuullisen marginaalinen
Ilmoita asiaton viesti
Riippuu, kuka laskee ja miten. Ei se kuljetus ole ainoa ero kotimaisen ja vaikka Brasilialaisen tuotannon välillä! Vihreiden laskelmat on aina aate suuntautuneita.
Taas ajattelet vain pientä osa aluetta, et kokonaisuutta.
Muutenkin on veikattu väärää hevosta. Hiilidioksidia. Muista saasteista ei puhuta juurikaan mitään.
Eikä valtamerien ryöstökalastuksesta.
Ilmoita asiaton viesti
Huomauttaisin, että se oli sinun mallisi, jossa vero riippuisi ennen kaikkea etäisyydestä. Se taas käytännössä huomioi ainoastaan kuljettamisen, miksi kommenttini kirjoitinkin. Ja juuri siksi malli ei olisi ekologinen.
Ilmoita asiaton viesti
Missä mielessä nauta tallustaa laitumella kovin epäekologisesti Etelä-Amerikassa?
Ilmoita asiaton viesti
Etelä-Amerikan naudanlihatuotannon epäekologisuus taitaa pääosin selittyä sillä, että laidunmaan tieltä hakataan sademetsää.
Ilmoita asiaton viesti
Monta kertaa olen käynyt etelä-Amerikassa, ainakin noin 10 kertaa. Argentiina, Brasilia ja Chile ovat tuttuja paikkoja. Parana-joki on kokemuksen arvoinen. Brasilian ongelma on luonnonvarojen tuhlaaminen. Viidakkoja raivataan surutta ja tilalle istutetaan mm. nopeakasvuista bambua. Luonnon lisäksi Brasilian nykyinen presidentti on tullut tunnetuksi nk. alkuperäiskansojen huonosta kohtelusta.
Etelä-Amerikka on muuten paremmassa kunnossa kuin aiemmin, muutamia maita lukuunottamatta.
Toivokaamme parasta ja pelätään pahinta!
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin olisi tullut olla johdonmukaisempi valitsemallaan linjalla. Eläinperäisten elintarvikkeiden käytöstä olisi tullut luopua kokonaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Arto!
Ilmoita asiaton viesti
Taas tästä verorahoilla tapahtuvasta ruokatarjoilusta. Onko siitä joku laki olemassa?.
Mielestäni kokoukset ja muut tilaisuudet täytyy järjestää jonkun tai joidenkin asioiden vuoksi eikä ruokailun takia. Eikö omat syömiset kuulu kustantaa jokaisen itse? Tämähän meille opetettiin jo Sannan aamupaloista aiheutuneessa keskustelussa.
Koska näin on marjat, niin verovaroin järjestettävät ruokailut pitää kieltää mutta kokouspaikoilla voi olla yksityisen, julkisen tai kolmannen sektorin pitämä ravintola, mistä vieraat voivat ostaa haluamaansa ruokaa ja juomaa, mitä on saatavissa.
Lisäksi omien eväiden tuonti kokouspaikalle on sallittava sillä edellytyksellä, että käärepaperit, -muovit yms on vietävä takaisin omaan lajiteltuun roskapaikkaansa.
Versus Maastossa liikkumisen säännöt.
Tämä menettely varmistaisi myös sen, että jyvät erottuvat akanoista eli ne, jotka ovat aiemmin tulleet paikalle vain tarjoilun takia jäisivät tulematta.
Sitten tämä koko typerä keskustelu Helsingin tarjoamasta lihasta tai kalasta voitaisiin lopettaa. Onnekseen muut kaupungit saatikka valtio ei ole sitä vielä aloittanetkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mahtoiko olla pormestari Vartiaisen idea? Hän pullukkana ei voi olla kasvissyöjä.
Helsingin johto todennäköisesti ei tiedä pelkän kasvisravinnon terveysriskejä.
Heidän tulisi vetäytyä koloihinsa häpeämään, ja tulla sen jälkeen julkisuuteen pyytämään anteeksi intoiluaan.
”B12-vitamiinia voidaan saada ravinnon kautta vain eläinperäisistä ruoista, ja siksi vitamiinin puutostila voi koskettaa varsinkin vegaaneja ja kasvissyöjiä.”
https://www.puhti.fi/tietopaketit/b12-vitamiini/
”B12-vitamiini huolehtii hermoston ja aivojen kunnosta”
https://beta.terveystalo.com/fi/tietopaketit/b12-vitamiini/
Helsingin vihreä vegaanisekoilu vieraiden kestitsemisessä pelkillä kasviksilla saa aikaan vain närkästyneitä vierailijoita. Ei mitään muuta.
Ilmoita asiaton viesti
Se lienee tarkoituskin!
Ilmoita asiaton viesti
Siinä mielessä, että siellä tuhotaan valtavasti sademetsää niiden ammujen laitumiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Helsingin päätös osoittaa sen, mitä tapahtuu, kun taivutaan yhden mielipidesuunnnan terroriin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa pitää kannattaa omavaraista maataloutta ja jokainen saa syödä lihaa ja maitoa juoda niin halutessaan
Suomi ei yksin palloa pelasta eikä syömällä! – tyhjästä paha nyhjästä
Suomessa tuotanto lukeutuu maailman vähäpäästöisimpiin.
Vaivihkaa tehty muutos romahdutti suomalaisen naudanlihan aiheuttamat päästöt – tutkija: ”Keskusteluun kopioitu uhkia, joita täällä ei ole”
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006263132.html
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy yrittää estää tämän rikkaruohon leviäminen Helsingistä muualle Suomeen, varsinkin kauramaidon osalta. Pyrin pitämään tätä asiaa esillä Espoon demareissa.
Ilmoita asiaton viesti