Helsinki lähetti väärän signaalin

Helsingin kaupungin päätös poistaa liha ja tavallinen maito vieraiden tarjoilulistalta on saanut aikaan närkästyksen suuressa osassa Suomea. Helsinki toki otti itsekin jo hieman takaisin, koska tehdyt ratkaisut eivät kuulemma koskekaan pormestarien tarjoamia tilaisuuksia. Maaseutu ehti kuitenkin jo nousta takajaloilleen ja ihan aiheesta.

Suomalainen maatalous on hyvin tiukassa tilanteessa. Huonon sadon myötä maataloustulo putoaa tänä vuonna mahdollisesti jopa viidenneksen. Samaan aikaan tuotantopanosten ja energian hinnat ovat nousseet. Ruuan hinta tulee mahdollisesti nousemaan tulevana vuonna, mutta tällä hetkellä tuottajan saama hinta ei vastaa tuotantopanoksien hintakehitystä. Maatalouden kannattavuus on siis hyvin heikko.

Samaan aikaan maatalous on nostettu tikun nokkaan ympäristöasioissa. Hyvin vähälle huomiolle on jäänyt se, että eläinyksikköä ja tuotantomääriä kohden ympäristörasitus on pienentynyt merkittävästi ja samalla eläinten hyvinvointia on parannettu. Investoinnit ja modernisointi vievät eteenpäin sekä ympäristöasioita, että eettisiä tuotantomenetelmiä. On kuitenkin selvää, että jos maatalous ei ole kannattavaa, niin se ei kykene myöskään investoimaan ympäristöystävällisempään tuotantoon.

Maanviljelijät ja koko elintarvikeketju työskentelee tällä hetkellä kovan paineen alla. Helpotusta on haettu viennistä. Uusi vientikanavia on pyritty avaamaan sen jälkeen, kun vienti itärajan yli tyssäsi Venäjän asettamiin vastapakotteisiin. Kiina on yksi potentiaalinen markkina-alue suomalaiselle lihalle ja maitotuotteille.

On täysin ymmärrettävää, että vaikeuksissa olevilla tiloilla Helsingin päätös olla tarjoamatta kotimaista lihaa ja maitoa, koetaan märän rätin heitoksi päin naamaa. Asioita olisi myös hyvä suhteuttaa. Niin kauan, kun Helsinki lämmittää kivihiilellä, niin sitä tuskin pidetään missään päin maailmaa ekologisena edelläkävijänä, riippumatta siitä mitä se vierailleen ruokapöydässä tarjoaa.

Suomalaiselle elintarvikeviennille on kuitenkin paha takaisku, jos tieto Helsingin päätöksestä leviää maailmalle. Muille on vaikeaa myydä sellaista tuotetta, jota ei itsekään suositella käytettäväksi. Kyse ei ole pienestä asiasta. Koko elintarvikeketju työllistää Suomessa lähes 300 000 ihmistä. Heistä suuri osa on mukana liha- tai maidontuotantoketjussa. Helsingin kaupungin virkamiehet olivat asiassa ajattelemattomia ja lähettivät täysin väärän signaalin.

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu