Hoitajapulassa käännettävä kaikki kivet – kriisiryhmä paikallaan
Aivan aluevaalien alla isoksi teemaksi on noussut hoiva-alan työvoimapula. Petteri Orpo esitti YLEn vaalikeskustelussa kansallisen kriisiryhmän perustamista kartoittamaan laaja-alaisesti keinoja asian ratkaisemiseksi. Tästä asiasta on helppoa olla samaa mieltä. Hoitajapula on jo niin mittava, että se uhkaa rapauttaa koko terveydenhoitosektoria, oli järjestelmä mikä hyvänsä.
Faktat kertovat karua kieltä. Sairaanhoitajan paikkoja oli avoinna tammi-kesäkuussa kaikkiaan 5483. Samaan aikaan ensisijaisten hakijoiden määrä sairaanhoitajakoulutukseen suhteessa aloituspaikkoihin on romahtanut. Joka neljäs kotihoidon yksikkö kärsii viikoittain työvoimapulasta ja myös laitoshoidossa on pulaa henkilökunnasta, vaikka uusia hoitajia on palkattu tuhansia viimeisen puolen vuoden aikana.
Lisähaasteen tuo eläköityminen. Vuoteen 2030 mennessä lähes puolet osastonhoitajista, lähes kolmannes terveydenhoitajista ja runsas neljännes sairaanhoitajista eläköityy. Uusia hoitavia käsiä tarvitaan siis paljon.
Mitä sitten pitäisi tehdä? Ensimmäinen asia on se, että terveydenhoitoalan koulutuksen saaneet saadaan pysymään alalla. Se edellyttää sitä, että hoitoalan työpaikat ovat kilpailukykyisiä muihin työpaikkoihin verrattuna. Tämä haaste kovenee koko ajan, koska työvoimapulaa on myös muilla aloilla.
Kyse on työhyvinvoinnista, joka pitää sisällään monia asioita. Tärkeintä on se, että hoitajalla on mahdollisuus tehdä oma työnsä mahdollisimman hyvin. Se merkitsee sitä, että työkuorma on kohtuullinen, omaan työhön voi vaikuttaa ja esimiestyö on laadukasta. Palkka on toki myös tärkeä asia, mutta se ei ratkaise kaikkea.
Toinen asia on se, että nuoret saadaan uudelleen kiinnostumaan terveydenhoitoalasta. Nuorten kuva paranee, jos alan kuva paranee. Aikoinaan metsäteollisuutta pidettiin auringonlaskun alansa, mutta nyt sinne on taas pyrkijöitä. Kun hoitajan työn mielekkyys saadaan paranemaan, niin alan houkuttelevuus nuorten keskuudessa vahvistuu.
Kolmanneksi on myös lähdettävä merta edemmäksi kalaan. Suomi tarvitsee johdonmukaisen ohjelman, jolla ulkomaisia hoitajia koulutetaan Suomen työmarkkinoille. Se tarkoittaa sekä kielen, että suomalaisen hoitokulttuurin oppimista. Näin tekevät muutkin. Saksalla on valtiotasoinen sopimus, jolla filippiiniläisiä hoitajia koulutetaan Saksan työmarkkinoille. Pienessä muodossa tätä tehdään Suomessakin. Muun muassa TAMK kouluttaa kenialaisia lähihoitajia ja sairaanhoitajia ja suurin osa heistä jää Suomeen töihin.
Neljänneksi työt on järjestettävä siten, että työntekijöiden aika käytetään mahdollisimman järkevästi. Se merkitsee digipalveluiden kehittämistä ja palveluverkon uudistamista. Usein tarvittavat palvelut pitää saada läheltä, mutta harvoin tarvittavan palvelun osaaminen kannattaa keskittää, jolloin erityisosaajien työpanos voidaan parhaiten hyödyntää.
Palataan vielä Petteri Orpon mainitsemaan kansalliseen kriisiryhmään. Hoitajapulan ratkaisemiseksi tarvitaan laaja-alaisesti toimijat puhaltamaan samaan suuntaan. Kyse ei ole vain poliittisesta tahdosta yli puoluerajojen, vaan mukaan tarvitaan myös terveydenhoitoalan työnantajat ja työntekijöiden edustajat, oppilaitokset, digipalveluiden kehittäjät ja kansainvälinen yhteistyö. Iso vastuu jää myös valittaville aluevaltuustoille.
Ei hyvät ihmiset sentään. Kokoomus ajaa koronapassipakkoa työpaikoille ja samaan aikaan päivittelee työvoimapulaa.
Laitilan kaupungilla työskentelee omien sivustojen mukaan 749 työntekijää. Laitilan aikuisväestöstä on kaksi rokoteannosta saaneita 78,1 prosenttia eli kaikki nämäkään eivät silti pääse jatkossa töihin.
Laitilalaisen E. Elon matematiikalla päästään yli 150 tuottavan työntekijän siirtämiseen peruspäivärahalle heti kun rokotepassi ilmestyy, pelkästään Laitilan kaupungin palveluksesta.
Ja ihan kuin tämä hulluttelu tähän loppuisi. Kansanedustaja Satonen aikoo korvata nämä työntekijät Keniasta ja Filippiineiltä tuoduilla työntekijöillä. Ihan kuin he ymmärtäisivät laitilalaisen vanhuksen puhetta tai murheita.
Laitilan kokoisilla paikkakunnilla ei ole varaa kokoomuslaisiin. Ainakaan sellaisiin, joiden tartuntapinta reaalimailmaan on täysin kadoksissa.
Toki voi olla niinkin, että kokoomus on luopumassa koropassivaatimuksistaan. Tällainen juttu ei ole kylläkään kantautunut minun korviini.
Ilmoita asiaton viesti
…Kovin on alkanut Orpoa ja kokoomusta ”kiinnostamaan” KAIKKIEN kansalaisten terveys, hoiva ja huolenpito- näin vaalien alla…?!
– Eduskuntavaalien jälkeen voikin jo sitten keskittyä ”omiin…”
(Toivottavasti kuitenkin vältytään Suomessa ”kahden kerroksen” sotepalveluilta, vaikka jo nytkin on ”yksityinen-ja vakuutuspuoli”, sekä työssä käyvien enemmistöllä työterveyshuolto.)
Ilmoita asiaton viesti
Olisiko ehkä kuitenkin aivan ensimmäisenä selvitettävä, mikä tämä hoitajapula oikein on ?
OECD:n Health Datan mukaan Suomessa on liki eniten hoitohenkilöstöä verraten muihin OECD- maihin. Vain rikas Norja komistellee edellä valtavine öljyrahastoineen.
Tehy kehuu jäsenmääränsä nousseen v. 2007 jälkeen 25.000. Tehyn jäsenmäärä on 150.000 luokkaa ja Superilla 90.000 tasolla. Hoitajien ay- aktiivisuus on siis 240.000 tasolla, vaikka suuri ” vippareiden ” määrä työvoimana ei edes kuulu ay- kelpoisuuteen.
Siis mite voi olla veret seisauttava hoitajapula ja samaan aikaan paljon hoitajia muihin teollisuusmaihin verraten ?
Huvitti, kuinka kaksi kätilöä liki kaatoivat SDP: n propagadassa Sipilän hallituksen valittamalla työuupumustaan. Todellisuudessa kätilöiden määrä Suomessa on kasvanut runsaasti 2000- luvulla ollen eräs maailman suurin / asukasmäärä ja samaan aikaan syntyvyys on suorastaan romahtanut 1800- luvun nälkävuosien tasolle. Kyllä se uuvuttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Omat kokemukseni sairaalassa vietettyjen muutamien päivien ajalta eri vuosikymmeniltä ovat sellaisia, että olen suuresti ihmetellyt kun hoitajia ei näy huoneessa silloinkaan kun tarvittais ja sitten kun menee käytävälle ja kurkkaa kahvihuoneisiin, niin siellä heitä on juoruamassa 4-6 henkilön ryhmissä ja vaikuttavat kiusaantuneilta, jos potilas sattuu kysymään jotakin.
Todettakoon, että kokemukset eivät ole korona-ajalta.
Ilmoita asiaton viesti
1980- luvun lopulla Helsingin Kivelän sairaalassa oli valtavan paljon hoitajien sairaspoissaoloja ilman selvää syytä.
Sitten selvisi yllätten, että sairaspoissaolijat olivatkin työkykyisinä töissä muualla sairaspäivineen nostaen ns. kaksinkertaista palkkaa. Asia vaiettiin pois päiväjärjestyksestä, mutta hoitajien työsuhteet Kivelässä kuitenkin lopetettiin.
Ilmoita asiaton viesti