Hyvinvointisopimus on kansalaisten sopimus yhteisestä hyvästä
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo nosti Kalajoen puoluekokouksessa esille hyvinvointisopimuksen, jonka ajatuksena on kansalaisten sopimus yhteisestä hyvästä. Orpo linjasi, että kun jokainen hoitaa oman roolinsa, yrittää parhaansa ja maksaa veronsa, niin saa vastineeksi turvaa, toimeentulon, toimivat palvelut ja tulevaisuuden uskoa.
Kokoomus siis haluaa tehdä suomalaisten kanssa uuden hyvinvointisopimuksen. Tahdomme lyödä kättä päälle, että kun suomalainen hoitaa osuutensa, hän myös saa yhteiskunnalta reilun ja oikeudenmukaiselta tuntuvan vastineen, Orpo jatkoi.
SAK:n taholta Orpon ehdottamaa sopimusta ryhdyttiin jo leimaamaan uudeksi kikyksi. Kyse on kuitenkin aivan eri asiasta. Orpon havittelemassa sopimuksessa ei ole lainkaan kyse sopimisesta työmarkkinajärjestöjen kanssa. Kyse on sopimisesta suomalaisten kanssa. Kyse on yksilön oikeuksista ja velvollisuuksista. Kun oman vastuunsa kantaa ja tehtävänsä hoitaa, niin on myös oikeutettu saamaan osuutensa yhteisestä hyvästä.
Orpon esityksessä ei myöskään ole kyse mistään julistuksesta, vaan hyvin käytännöllisestä asiasta. Tällä hetkellä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta elää velaksi ja se ei voi jatkua pitkään. Julkinen talous saadaan kestävästi tasapainoon vain talouden ja työllisyyden kasvulla. Nykyinen lähes 75 prosentin työllisyysaste ei riitä rahoittamaan ikääntyvän kansakunnan hyvinvointipalveluita. Työllisyysaste on kyettävä nostamaan 80 prosenttiin. Se ei ole lainkaan mahdotonta, koska muut pohjoismaat ovat saavuttaneet Suomea korkeamman työllisyysasteen.
Työ on keskeinen keino täyttää kansalaisen osuus hyvinvointisopimuksesta. Työn teon pitää myös aina olla joutenoloa kannattavampaa. Työn verotusta on kevennettävä, ansiosidonnaista työttömyysturvaa porrastettava ja sosiaaliturvaa uudistettava, jotta työnteko kannattaa nykyistä paremmin. On myös tärkeää, että verotus ei ole kohtuuton niille, jotka tekevät ylitöitä, ottavat yrittäjäriskiä tai etenevät urallaan.
Kaikki kansalaiset eivät iän tai terveyden vuoksi kykene tekemään palkkatöitä. On kuitenkin tärkeää, että jokainen voi antaa panoksensa yhteiseksi hyväksi. Se voi olla läheisestä huolehtimista, toisten auttamista tai vapaaehtoistyötä. Osallistumistulo on keino uudistaa sosiaaliturvaa siten, että jokainen voi osallistua oman kunnon ja kykyjen mukaan.
Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakentunut sille opille, että jokainen kyntää oman sarkansa ja kukin meistä pyrkii hoitamaan meille annetut tehtävät mahdollisimman hyvin. Kennedy kiteytti aikoinaan, että yksittäiset hyvät teot ovat kuin pieniä puroja, joista yhdessä syntyy suuri valtameri, joka muuttaa maailmaa. Juuri tästä hyvinvointisopimuksessa on kyse. Suomi on tulevaisuudessakin maa, joka kykenee takaamaan laadukkaan koulutuksen, hyvä terveydenhoidon, arjen turvallisuuden, arvokkaan vanhuuden ja hyvän sosiaaliturvan, kun jokainen meistä tekee parhaansa.
Suomi elää viennistä eikä kotipalveluilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Hyvinvointisopimus” tai ”Työmiljardi” Tyhjiä täynnä olevia mainostoimiston luomia slouganeita joiden takaa kuten blogista käy ilmi on pyrkimys heikentää (uudistaa) suomalaisten sosiaaliturvaa ja jakaa verohelpotuksia kaikkein hyvätuloisimmille ja jonka kustannukset lankeaisivat vähävaraisen kansanosan maksettaviksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vanhanliiton koti, uskonto, isänmaa-kokoomustaustaisen presidentin vaali-sloganeita oli mm. että olemme kaikki Suomelle töissä ja seilaamme kaikki samassa, (kokoomuksen…?) veneessä,
– Orpo, pressan kaveri voisi kopsata ne sloganit uusiokäyttöön, siltä varalta valmiiksi, jos hänestä sattuisi tulemaan pääministeri…?
Köyhän kansanosan ”säästö”-ja leikkauslistathan siellä salkussa jo onkin, kuulemma valmiina, kun Orpo pääsee päämisterityön syrjään kiinni.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä Arto Satonen aiheesta puhui. Puun tyvestä puuhun noustaan. Kokoomus tosin kaataa puuta nyt latvasta käsin. Ovat niin suuria nuo haasteet, että se vaatii uuden sukupolven kasvattamisen.
Kunnia, kunniallisuus, paikkansa täyttäminen ja ”ristinsä kantaminen kunnialla” sekä työnteon itseisarvoisen merkityksen korostaminen. Nuo arvo/asenneominaisuudet kun väestössä vallitsevat, silloin ihmiset kyllä käyvät työn alttarille sankkoina joukkoina. Ja osallistuvat yhteisen hyvän tuottamiseen.
Nuo arvo/asenne -ominaisuudet puolestaan ovat ihmiseen sosialisaatiossa juurrutettavia taipumuksia. Siis Kokoomuksen toivoman ihmisen luonnehahmon kasvattaminen on aloitettava jo esikouluiässä.
– Ehkä kannattaa mallia ottaa Kiinan tai yleisemmin kaakkois-Aasian maista. Siellä kun ihmiset eivät juuri lorvaile. Vaan painavat pitkää päivää saadakseen itselleen ja sukukunnalleen osuutensa yhteisestä kakusta.
Ja näin kasvattavat myös yhteiskunnan yhteisen kakun kokoa.
Kaakkois-Aasian maat ovat pääsemässä vauhtiin. Heidän uutteruutensa ja työnteon arvostamisensa on jo nyt lähtökohtaisesti todellinen kilpailuetu verrattuna EU -alueen ”kermaperseisiin”.
PS. Oma kantani Kokoomuksen hyvinvointisopimus -ideaan on kielteinen. Puolue ratsastaa kaksilla rattailla. Ahkeruutta, hyvinvointia kaikille ja kaunis maailma on edessämme.
– Kyllä se on mahdollista, mutta ei noin vain hokkuspokkus-temppuna. Vuosikymmenten juurrutustyönä kasvatuksessa. Mutta mitenkä Kokoomus ajattelee saavansa kasvatuksen muutettua toiseksi, vaativammmaksi lajiksi, jossa ei enää pyritä pelkästään miellyttämään ja kehumaan lasta?
Ilmoita asiaton viesti
Vrt. Sipilän sotessa, kokoomuksen ”VALINNANVAPAUS”, jolloin Pihtiputaan mummokin olisi voinut VAPAASTI käskyttää Bernerin Kela-taxia kulloinkin haluamansa sotepalvelun suuntaan ja maksaa palvelusetelillä.
– Yrittäjä-miljonääri Sipilä sinänsä oli mahdolliselle, tulevalle, kokoomuslaiselle pääministeri Orpolle hyvä malli ja mentori, koska ei niinkään keskittynyt ”alkiolaiseen köyhän asiaan”, vaan pikemminkin päinvastoin-kokoomuslaiseen suuntaan.
Jopa oikealta ohikin!
UPM:n Jussi Pesosen ja ”Nalle” Wahlroosin toiveita ja vaatimuksia on silti vaikea täyttää, koska ne ovat niin suuria reformeja? Ei pystynyt EK:n Häkämieskään (KOK)….
…joten Pesonen ja Wahlroos joutuivat tekemään 300 MILJOONAA tuotannonmenetyksinä maksaneen, ”isänmaallisen teon” paperiliittoa vastaan, FIRMAN PIIKKIIN IHAN ITSE!
– Ilman EK:ta ja kokoomusta.
Ilmoita asiaton viesti
Samaan syyllistyvät tätä nykyä muutkin puolueet. Kokoomus on silti ja edelleen piikkipaikalla näissä syvämietteisissä esille tuloissa, siitä miten maatamme parannetaan.
Kättä päälle, jokainen hoitaa oman työsarkansa, annetut tehtävät mahdollisimman hyvin, kuten Kennedy, saa reilun ja oikeudenmukaisen kohtelun yhteiskunnalta…. Voi kiesus.
Toki blogissa on ihan asiaakin. Työllisyys saadaan nousuun vapaaehtoisen työn avulla. Näin ymmärsin.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinvointisopimus -> Yhteiskuntasopimus.
Kokoomus käyttää samoja keinoja kuten edellisessä hallituksessa ja haluaa perua monia asioita ja haluaa palauttaa aktiivimallin ja leikata entisestään heikoimmalta kansalaisilta lisää rahaa.
Toivottavasti muut puolueet lukuun ottamatta perussuomalaisia eivät vastaa kokoomuksen kosiskeluun ja näin puolue joutuu siirtymään sivuun ja jäämään oppositioon uudelleen.
Saisitte oikeasti miettiä vähän puolueohjelmaanne uudelleen. Seurasin somessa monia aiheita hyvinvointisopimukseen liittyviä ja kansa muistaa aivan liian hyvin Sipilän sählärihallituksen aikaansaannoksia ja eivät halua kokoomusta, lupausten pettäjää olevan hallituksessa.
Ilmoita asiaton viesti