Ilmastolaki päivitettävä, Venäjä-riippuvuudesta luopuminen kärjeksi
Eduskunta käsittelee parasta aikaa ilmastolakia, jossa tavoitellaan hiilineutraalia Suomea vuodelle 2035. Ilmastolain valmistelussa ja lakiesityksessä ei ole huomioitu käynnissä olevaa Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa, joka muuttaa olennaisella tavalla energiapolitiikkaa koko maailmassa ja nostaa ruokaturvakysymykset aivan uudelle tasolle.
Sodan vaikutukset ympäristön tilaan ovat moninaiset. Sota itsessään aiheuttaa valtavia ympäristötuhoja ja lisäksi esimerkiksi pohjoiselle Afrikalle äärimmäisen tärkeä viljantuonti Ukrainasta keskeytyy. Uhka energia- ja ruokapulasta on todellinen, kun Ukrainan resursseja ei voida hyödyntää ja venäläisestä tuonnista on pyrittävä mahdollisimman nopeasti eroon, koska Venäjä käy sotaa nimenomaan energianviennistä saamillaan tuloilla.
Tässä tilanteessa muun maailman on mietittävä miten se pystyy tuottamaan markkinoille lisää kaasua, öljyä ja viljaa, jotta lämpöä ja ruokaa riittää ja hintataso pysyy edes jotenkin siedettävänä. Hinnat eivät saa nousta liikaa, jotta kansa kestää. Nyt ei ole siis aika ajatella yksittäisen maan päästöjä, vaan koko maailman väestön selviytymistä. Hinnat eivät saa nousta liikaa, jotta kansalaiset kestävät. Esimerkiksi luonnonresursseiltaan vahva Kanada on jo lisännyt öljyn ja kaasun tuotantoa ja ottaa myös uusia peltoja viljelykseen. Suomenkin turvepellot tarvitaan ruokaa tuottamaan.
Euroopan unioni on ollut kiitettävän yhtenäisesti Ukrainan tukena. Toivoa sopii, että myös yhtenäisesti nähdään myös tarve päivittää ympäristötavoitteita. Isoa tavoitetta eli EU:n hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä ei tarvitse muuttaa mihinkään. Sen sijaan lähiajan keinovalikoima on laitettava uusiksi. Tärkeintä on nyt mahdollisimman nopea irtaantuminen Venäjä-riippuvuudesta.
Ukrainan sota on jo kiihdyttänyt uusiutuvan energian investointeja EU-alueella. Siirtyminen uusiutuvien käyttöön tulee siten tapahtumaan nopeammin kuin aiemmin luultiin eli se on ympäristön kannalta myönteinen asia. Samalla on kuitenkin tunnustettava, että uusiutuvaan energiaan ei kyetä siirtymään välittömästi. Sen vuoksi lähivuosina tarvitaan Suomessakin aiempaa enemmän kotimaista energiapuuta, turvetta energiakäytössä ja maailmalta hankittua nestemäistä kaasua.
Sähkön saatavuuden osalta Olkiluoto kolmosen käynnistyminen auttaa asiaa ; samoin mittavat investoinnit tuulivoimaan, joka toki tarvitsee säätövoimaa. Fennovoiman taru venäläisvetoisena on lopussa ja sille on vaikea löytää Rosatomin korvaavaa toimijaa, joten sen varaan ei voida laskea mitään. Energiatehokkuudella, energian säästöllä ja teknologian kehittämisellä on myös merkittävä osuus.
Olennaista on ymmärtää, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti maailman energia- ja ruokamarkkinat kerralla. Nyt ei voida mennä kiilusilmäisesti eteenpäin ja tuijottaa yksittäisten maiden yksittäisten vuosien päästöjä. Isossa kuvassa viherryttäminen ottaa ison askeleen, mutta lähiaikoina tarvitaan perinteisiä energiamuotoja, kuten turvetta. Kaksi askelta eteenpäin ja yksi taakse -ajattelu on tässä uudessa tilanteessa viisautta.
Vältetään kiilusilmäisyyttä ja silti kirjoituksessa ei puhuta mitään kivihiili- ja öljyraaka-aineiden käytöstä. Ne nyt olisivat ilmeisimmät korvaamaan venäläistä kaasua.
Ilmoita asiaton viesti
Lyhyellä tähtäimellä joudutaan edelleen käyttämään kivihiiltä, öljyä ja maakaasua.
Tärkeintä on lopettaa idioottimainen haitallisen sattumavoiman tuulivoima rakentaminen – varsinkin Suomeen.
Suomeen TÄYTYY rakentaa runsaasti uutta ydinvoimaa: Loviisa 3, Olkiluoto 4 ja Vaasa 1. Sarjatuotantona kolme identtistä APR1400 laitosta Etelä-Koresta.
Tiedoksi että Etelä-Korean APR1400 ydinvoimaloiden rakentaminen on viime aikoina pysyneet hyvin aikatauluissaan, jopa alle 6 vuotta aloituksesta.
Käynnistynyt/käynnistyy:
– Shin Kori 3 2016
– Shin Kori 4 2019
– Shin Hanul 1 2022
– Shin Hanul 2 2023
– Shin Kori 5 2023
– Shin Kori 6 2024
– Barakah 1 2021
– Barakah 2 2022
– Barakah 3 2023
– Barakah 4 2023
Ilmoita asiaton viesti
CO2-päästöjen leikkauksille ei tieteellistä perustetta olemassa ole, vaikka sitä esim. IPCC:nkin puitteissa on jo yli kolme vuosikymmentä yritetty turhaan hakea. Se, mitä nyt välittömasti on tehtävissä, on luopuminen kaikista ihmisperäisistä, vain menetyksiä tuottavista. päästöleikkauksista.
Ilmoita asiaton viesti
”… tavoitellaan hiilineutraalia Suomea vuodelle 2035…”.
Siis tavoitteena rapauttaa Suomen talous mahdollisimman nopeasti. Upea tavoite ja sen liki kaikki näyttävät hyväksyvän. Käsittämätöntä.
Ei riitä, että Venäjän sota Ukrainassa nostaa energian, ruoan, asumisen ja kaiken muunkin hintaa. Sen pitää vielä tapahtua mahdollisimman nopeasti. Vaarana ehkä, että ihmiset ehtivat tajuta ”vihreän siirtymän” hölmöyden liian aikaisin ? Eivät tajua. On se niin syvälle saatu jo iskostettua, että siellä on ja pysyy.
”… tarve päivittää ympäristötavoitteita…”.
Nyt iloisesti sotketaan riippuvuus Venäjän energiasta ja nollahiilitavoite, kuten blogistikin sotkee. Mitäs tekemistä noilla on keskenään ? Ei niin yhtikäs mitään. Kunhan vaan saadaan Venäjä-riippuvuuden varjolla kuritettua suomalaisia. Ja kansa taputtaa ?
Jos Venäjältä tuotettu energia hankitaan jostain muualta ja kulutetaan edelleen, eihän se mitään ”päästöjä” hetkauta mihinkään suuntaan ja hyvä niin. Koko ”päästöihin” tuijottaminen on hölmöläisten puuhaa.
Jopa hiekkaa kulkeutui kesällä Saharasta Suomeen. Entäs sitten kevyemmät aineet ? Mitä virkaa on vahdata Suomen ”päästöjä”, kun ne kulkeutuvat ties mistä meille asti ? Ymmärrys hoi ! Pitäisikö Suomen ympärille tehdä niin korkea ja tiivis aita, että olemme vain oman ilmamme varassa. Ainakin siihen turhuuteen saisi upotettua mahtavan määrän rahaa. Herkullinen ajatus ?
Ilmoita asiaton viesti
Kovin hyvällä tasolla ei ole päättäjien tietämys Suomen energia-asioista. Eilen ilta kuuden uutisissa VER:n toimari kehui rahastonsa sijoituksia tuulivoimaan ja kertoi, että 10% Suomen tuottamasta energiasta olisi tuulivoimalla tuotettua.
Jos puretaan tuota energiahommelia, niin Suomen primäärienergiankulutus oli vuonna 2020 355 TWh (1200 000 TJ). Loppukäyttöön erinäisten häviöiden jälkeen meni 283 TWh ja ilman nettotuontisähköä 268 TWh. Kotimaisen sähkön kulutus oli vuonna 2020 66 TWh. Kotimaisen sähkön kulutuksen osuus loppukäytön energiasta on n. 25%. Ja tuosta siis kymmenen prosenttia on tuulivoiman osuus eli n. 2,5%. On meillä sähköistämistä 100%:iin ja varsinkin sattumavoimalla.
https://www.ver.fi/fi-FI/VER_sijoittajana/Vastuullinen_sijoittaminen
Ilmoita asiaton viesti