Jätelain muutos tekee itsenäisitä yrittäjistä kuntien renkejä
Uusi jätelaki tulee muuttamaan jätteiden keräystä merkittävällä tavalla. Tavoite kiertotalouden edistämisestä on toki lähtökohtaisesti oikea, mutta ratkaisuksi etsitään markkinatalouden sijasta suunnitelmatalouden keinoja. Monien yrittäjien asema tulee muuttumaan merkittävästi ja osa yrityksistä tulee myös poistumaan markkinoilta.
Voimassaolevat lain mukaan jätteiden keräys on voitu toteuttaa joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti eli suoraan asukkaan ja jäteyhtiön välisellä sopimuksella. Jatkossa jälkimmäinen tapa on mahdollista lähinnä vain sekajätteen keräämisessä, mikä tekee siitä käytännössä kannattamatonta. Olemme siis menossa järjestelmään, jossa kunta organisoi jätteiden keräyksen ja kilpailuttaa vain ajot yrityksillä. Yritysten liikkumatila pienenee olennaisesti.
Kyse ei ole pienestä muutoksesta. Nykyisin 1,8 miljoonaa suomalaista ja 41% kunnista on sopimusperusteisessa järjestelmässä. Osissa kuntia, kuten Sastamalassa kuntaliitosten vuoksi, voi toimia rinnakkain sekä kunnallinen, että sopimusperusteinen järjestelmä. Sopimusperusteiseen järjestelmään ollaan pääosin oltu tyytyväisiä. Yrittäjät ovat kehittäneet jätteen keräystä, investoineet uusiin järjestelmiin ja kuulleet asiakkaidensa tahtoa, koska asukas on voinut pettyessään vaihtaa toisen jäteyhtiön asiakkaaksi.
Nyt kaikki tämä ollaan menettämässä. Jatkossa kunta kilpailuttaa jätteen kerääjät omilla hankintalain mukaisilla kriteereillään ja asiakkaan valinnanvapaus poistuu. Samalla yrittäjistä tulee kunnan renkejä, jotka eivät ole enää palvelusuhteessa asiakkaaseen, vaan palvelusuhteessa kuntaan. Aika näyttää miten alan pienten yritysten käy. Ajon tarve ei tule poistumaan, mutta ajaako lopulta jätteitä joku iso kansainvälinen yritys. Se jää nähtäväksi ja riippuu paljon siitä, miten kilpailu toteutetaan.
Jätelain uudistuksessa on viime kädessä kyse siitä mihin talousjärjestelmään uskoo. Jos uskoo markkinatalouteen ja kilpailun myönteisiin vaikutuksiin kuluttajalle, niin jätelaki on fiasko. Jos uskoo suunnitelmatalouteen ja sen toimivuuteen, niin silloin muutos on toki toivottu. En ihmettele, että uudistus saakin laajaa kannatusta SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton taholta. Sen sijaan ihmettelen sitä, missä Keskustan ja RKP:n edustajat olivat silloin, kun olisi pitänyt lyödä soraa sosialismin rattaisiin?
Yrittäjät ja muut suomalaiset huipputuloiset (-ja porvarit, kommentoijan huomautus) nostavat itsensä vastakohdiksi ennen muuta sosiaaliturvan varassa elävät ihmiset, julkisen sektorin työntekijät (”kuntienRENGIT”) ja työttömät.
HS:n jutusta ote, prof. Anu Kantolan ja akatemiatutkija Hanna Kuuselan tutkimuksesta. ( sulkeissa olevat kommentoijan)
Ilmoita asiaton viesti
Pienyrittäjä on aina alisteinen työllistäjälleen varsikin, jos toimii suuren yrityksen alihankkijana. Kuntien jätteenkeräys toimii samalla periaatteella. Työ kilpailutetaan. Kunnan kannalta edullisimman tarjouksen tehnyt saa työn. Avaaja arvioi täysin oikein, että siinä monet tippuvat kyydistä ja urakan vastaan ottaneet saavat tehdä työtä alipalkalla. Kun kysymyksessä on yrittäjyys, ei siinä mitään vähimmäissuojaa ole.
Ilmoita asiaton viesti