Jätelain muutos tekee itsenäisitä yrittäjistä kuntien renkejä

Uusi jätelaki tulee muuttamaan jätteiden keräystä merkittävällä tavalla. Tavoite kiertotalouden edistämisestä on toki lähtökohtaisesti oikea, mutta ratkaisuksi etsitään markkinatalouden sijasta suunnitelmatalouden keinoja. Monien yrittäjien asema tulee muuttumaan merkittävästi ja osa yrityksistä tulee myös poistumaan markkinoilta.

 

Voimassaolevat lain mukaan jätteiden keräys on voitu toteuttaa joko kunnan järjestämänä tai sopimusperusteisesti eli suoraan asukkaan ja jäteyhtiön välisellä sopimuksella. Jatkossa jälkimmäinen tapa on mahdollista lähinnä vain sekajätteen keräämisessä, mikä tekee siitä käytännössä kannattamatonta. Olemme siis menossa järjestelmään, jossa kunta organisoi jätteiden keräyksen ja kilpailuttaa vain ajot yrityksillä. Yritysten liikkumatila pienenee olennaisesti.

 

Kyse ei ole pienestä muutoksesta. Nykyisin 1,8 miljoonaa suomalaista ja 41% kunnista on sopimusperusteisessa järjestelmässä. Osissa kuntia, kuten Sastamalassa kuntaliitosten vuoksi, voi toimia rinnakkain sekä kunnallinen, että sopimusperusteinen järjestelmä. Sopimusperusteiseen järjestelmään ollaan pääosin oltu tyytyväisiä. Yrittäjät ovat kehittäneet jätteen keräystä, investoineet uusiin järjestelmiin ja kuulleet asiakkaidensa tahtoa, koska asukas on voinut pettyessään vaihtaa toisen jäteyhtiön asiakkaaksi.

 

Nyt kaikki tämä ollaan menettämässä. Jatkossa kunta kilpailuttaa jätteen kerääjät omilla hankintalain mukaisilla kriteereillään ja asiakkaan valinnanvapaus poistuu. Samalla yrittäjistä tulee kunnan renkejä, jotka eivät ole enää palvelusuhteessa asiakkaaseen, vaan palvelusuhteessa kuntaan. Aika näyttää miten alan pienten yritysten käy. Ajon tarve ei tule poistumaan, mutta ajaako lopulta jätteitä joku iso kansainvälinen yritys. Se jää nähtäväksi ja riippuu paljon siitä, miten kilpailu toteutetaan.

 

Jätelain uudistuksessa on viime kädessä kyse siitä mihin talousjärjestelmään uskoo. Jos uskoo markkinatalouteen ja kilpailun myönteisiin vaikutuksiin kuluttajalle, niin jätelaki on fiasko. Jos uskoo suunnitelmatalouteen ja sen toimivuuteen, niin silloin muutos on toki toivottu. En ihmettele, että uudistus saakin laajaa kannatusta SDP:n, Vihreiden ja Vasemmistoliiton taholta. Sen sijaan ihmettelen sitä, missä Keskustan ja RKP:n edustajat olivat silloin, kun olisi pitänyt lyödä soraa sosialismin rattaisiin?

ArtoSatonen1
Kokoomus Sastamala

Neljännen kauden kansanedustaja Pirkanmaan Sastamalasta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu