Kannattavuus on ruoan tuotannon edellytys
Suomalaisen maatalouden kannattavuus on ollut pitkään heikkoa. Nyt tilanne on kriisiytymässä, kun tuotantopanosten hinnat ovat nousseet ennätyslukemiin Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan ansiosta. Samaan aikaan kotimaista maataloustuotantoa tarvitaan entistä enemmän, koska koko maailmassa on ruokapula ja ulkomailta tulevan ruoan hinta nousee ja saatavuus vaikeutuu, koska myös logistiikkajärjestelmät ovat menneet sodan vuoksi uusiksi.
Maatilojen määrä on laskenut rajusti koko EU-jäsenyyden ajan. Tähän asti tilojen vähentyminen on korvautunut jatkavien tilojen kasvulla ja tuotantomäärät ovat pysyneet samassa suuruusluokassa. Nyt on kuitenkin riskinä, että lopettamaan joutuvat tilat eivät korvaudu uusilla, eikä nuoria tule riittävästi alalle.
Ukrainan sota nosti tuotantopanosten hinnat rajusti ylöspäin. Vuoteen 2020 verrattuna lannoitteiden hinta on lähes kolminkertaistunut, energian hinta tuplaantunut ja rehunhinta noussut 40%. Toki ruoan hinta on noussut myös kaupoissa ja osa siitä on tullut tuottajille teollisuuden kautta, mutta ei läheskään riittävästi suhteessa kustannusten nousuun. Paljon tuotantoa myydään myös julkisten hankintojen kautta ja siellä hintoja ei kesken sopimuskauden saada nostettua juuri lainkaan, vaikka kustannukset ovat räjähtäneet käsiin.
Tilanne on toki erilainen eri tuotantosuunnilla ja erot myös tilojen välillä ovat suuria. Parhaassa asemassa ovat ne viljanviljelijät, jotka ostivat lannoitteet jo ennen jyrkintä hinnannousua. Jos sato tulee olemaan hyvä, niin maailmalla on suomalaiselle Vilmalle kysyntää ja hintakin pysynee hyvänä. Suurimmat ongelmat ovat niillä tuotantoeläintiloilla, jotka ovat pitkälti ostorehun varassa. Yksi sikatilallinen totesi osuvasti, että jokaisen teurastamolle lähtevän sian mukana tilalta lähtee 17 euroa rahaa mukana.
Eduskunta on hyväksynyt 300 miljoonan euron maatalouden tukipaketin, josta reilut 200 miljoonaa menee ajan kanssa tiloille. Paketti sisältää hyviä asioita, kuten tuotantorakennusten kiinteistöverosta luopumisen tälle vuodelle ja energiaveron palautuksen. Paketti on valtiolta merkittävä panostus, mutta esimerkiksi pelkästään siipikarjatuotannon ongelmat ovat niin syviä, että sen nostaminen kuiville vaatisi yksinään tuon tason panostukset. Ei siis ole realismia tukipakettien kautta yrittää pelastaa suomalaista maataloutta, vaikka ne rikka rokassa ovatkin.
Lisäkuormaa suomalaiselle maataloudelle aiheuttavat jatkuvasti kiristyvät ympäristövaatimukset. Ympäristöstä huolehtiminen on tärkeää, mutta maatalouden päätehtävä on ruoan tuottaminen ihmisille. Tämä on erityisen tärkeää juuri nyt, kun sodan vuoksi Ukrainan vilja-aittojen tuotantoa ei saada maailmanmarkkinoille. Nyt tarvitaan myös Suomen turvepeltoja, jotta maailman ihmiset pystytään ruokkimaan. Tärkeintä on, että ihmisille on riittävästi ruokaa. Tehdään se niin pienillä päästöillä kuin mahdollista, mutta ei anneta hännän heiluttaa koiraa.
Ainoa keino turvata suomalaisen maatalouden kannattavuus on saada tuottajahinnat vastaamaan tuotantokustannusten nousua. Kotimaiselta ja vientimarkkinalta on siis saatava parempi hinta ja julkisissa hankinnoissa on kustannusten nousu huomioitava. On tärkeää ymmärtää, että kenenkään ei ole Suomessa pakko viljellä maata tai kasvattaa karjaa. Ruoan tuotannon on siis oltava kannattavaa, jotta viljelijöitä riittää ja kotimaista ruokaa on kaupoissa. Tämä asia on nyt syytä ottaa vakavasti.
Kaiken tuotannon pitää olla kannattavaa. Yhteiskunnan tukien tulisi olla vain tilapäistä.
Ruoka on siinä mielessä erikoistapaus, että se on Maslowin tarvehierarkiassa ylimpänä eikä voida ottaa riskiä siitä, että tuontia ei jossain vaiheessa saataisikaan. Riskiä voidaan helpottaa mm. riittävillä valtion viljavarastoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö EU takaa jäsenmaidensa ruokaturvan? Näin ainakin Satosen puoluetoverit Stubb ja kumppanit väittivät, kun Suomen varmuusviljavarastojen koon puolittivat. Kummaa on näiden EU- fanaatikkojen kaipailu kotimaisen ruuan perään!
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän olisi blogistin ajatus siitä, että miten tuottajahinnat saadaan vastaamaan tuotantokustannuksia. Se olisi mukava kuulla.
Suomi on maailman pohjoisin maataloustuotantoa harjoittava maa. Se tarkoittaa lähtökohtaisesti korkeampia tuotantokustannuksia kuin on eteläisemmissä maissa. Tuota erotusta ei todellisuudessa voida kompensoida tuotantotuilla. Niillä ei kannattavuutta paranneta.
Kun Suomessa maataloustuotteiden hinnat nousevat tuotteiden niukkuudesta tai muista syistä johtuen, tavaraa tuodaan ulkoa. Sieltä saadaan yleensä alemmalla hankintahinnalla. Siitä seuraa, että tuottajahinnat pysyvät jatkuvasti tilojen kannalta nälkärajalla. Eli ostetaan sieltä, mistä halvimmalla saadaan.
Temppelin harjalle tässä nousee meidän liki monopoliasemassa oleva elintarvikealan vähittäiskauppa. Useat maatalousministerit ovat puhuneet asioiden korjaamisen puolesta, mutta mitään ei ole tapahtunut, eikä tapahdu niin kauan, kun meillä toteutetaan EU:n maatalouspolitiikkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kasvattaa sellaista mitä muualta ei saa
Ilmoita asiaton viesti
Kerrohan tarkemmin, mitä meinaat. Kyllä tuo tiedossa on.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tuotetaan sitä samaa bulkkia ku muuallakin, tosin kalliimmalla.
Suomessa on kumminkin puhdas luonto ja tätä pitäisi pystyä käyttämään enemmän brändäyksessä.
Myöskin tukiaisten saantia ei pitäisi olla niin säänneltyä vaan antaa tuottajille mahdollisuus tuottaa niin hyvää laatua kuin mahdollista.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/jotukarjalainen/maatalous-elintarviketeollisuus-suomessa/
Ilmoita asiaton viesti
Oikeassa olet, jos asiaa katsellaan yksittäisen tilan näkökulmasta.
Asia muuttuu vaikeammaksi, jos koko maataloussektori tuottaisi jotain, mitä ei muualla tuoteta tai että tuotanto poikkeaisi kovin paljon peruselintarvikkeiden tuotannosta. Meillä kun ikävä kyllä tarvitaan se tietty omavaraisuus siihen jokapäiväiseen ruokapöytään.
Ilmoita asiaton viesti
No, meillähän tuotetaan puhdasta suomalaista ruokaa. Sitä ei muualta saa. Eikös sillä saada elintarvikkeiden viennissä parempi hinta.
Ilmoita asiaton viesti
Se kun vain on nykypäivää,että halvin on halutuinta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on EU:n jäsen. Joten kotimaista elintarviketuotantoa ei tarvittane? Rahaa syydetään kiihtyvällä EU:n molokin kitaan eikä sitten se näytä edes pystyvän turvaamaan Suomen elintarvikehuoltoa. Tätähän tämä Satosen kirjoitus viestii.
Ilmoita asiaton viesti
Luin jostain netissä, että tulossa olisi hyvä viljavuosi Suomessa eli olemme omavaraisia viljan suhteen jopa ylijäämään saakka ja pidän tätä järkevänä asiana. Viljelijöille ylijäämäsato voi olla huonokin asia, koska markkinoilla hinta ei pääse silloin nousemaan.
”Tämän vuoden viljasadon arvioidaan olevan keskimääräinen, eli 3,6 miljardia kiloa, kahden heikon satovuoden jälkeen.”
https://seutumajakka.fi/artikkeli/taenae-vuonna-luvassa-keskinkertainen-viljasato/
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin tällä Pohjanmaalla satonäkymät ovat nyt hyvät. Maassa on riittävästi kosteutta,ja hyvä oras rajoittaa kosteuden poistumista tulevilla helteillä.
Tietenkin muistaen,että kaikki on mahdollista.
Ilmoita asiaton viesti
Maataloudessa on tapahtunut radikaali muutos, jo ennen Ukrainan sotaa.
Jos tämä pestään nyt sodalla,… johan on markkinat, jossa sota tosiaan on hyvin merkittävässä osassa.
Tulee mieleen Ilmu, ongelmien tiivistämisessä. Näissä ollaan pitkällä.
Hyvä ymmärtää, että toimitapa tällaisena, on myös ihmiselle hyvin tyypillistä ja ominaista, siis ilman kannustepohjaa, joka aktivoi lisää kulkua tähän tapaan.
Ilmoita asiaton viesti
Maataloutta tuetaan melkoisella tukiviidakolla ja silti se on kannattamatonta?
Olisko aihetta katsoa koko alaa kaupan hyllylle asti?
Tarvitaanko joka muokkauskoneen eteen oma erillinen traktori?
Pitääkö kaupan kylmähylly olla kymmenien metrien pituinen jossa esim maidosta ja kermasta useita eri vaihtoehtoja pienissä purnukoissa?
Sama koskee makkaran eri vaihtoehtoja?
Entä pakkausten jätemäärä ja niistä aiheutuva hinta joka kohta ylittää itse sisällön hinnan?
Ilmoita asiaton viesti
Ruoan tuotanto Suomessa alkaa olemaan kannattamatonta, sillä vähittäismyyntiporras (K ja S) vetää hinnasta leijonanosan taskuunsa.
Vähittäismyyntiporras myös sanelee mitä myydään ja mitä ei.
Jos haluaa tuotteensa myyntiin, vähittäismyyntiportaan hintasaneluun on pakko nöyrtyä.
Ilmoita asiaton viesti